Atlétika - Ashton Eaton
Ashton Eaton
Ashton Eaton és Brianne Thiesen Fotó:Europress/Getty

Ashton Eaton

Ajkler ZitaAjkler Zita
2014/07/03 15:50

Régi problémája volt a magyar atlétikának, hogy nem igazán akadt Budapesten olyan stadion, ahol hangulatos versenyeket lehetett lehet volna rendezni, akár 4-5000 nézővel. A Puskás stadion túl nagy volt, kisebb meg egész egyszerűen nem akadt.

Éppen ezért idén a Gyulai Memorial szervezői úgy döntöttek, hogy Székesfehérvárott rendezik meg a hagyományosan magas színvonalú viadalt, mégpedig július 8-án, a Begyó-közi Atlétikai Központban.

Természetesen olimpiai, világ- és Európa-bajnokokkal. Őket szeretnénk bemutatni a versenyig hátralévő néhány napban.

Ashton Eaton neve az atlétikát szerető közönség számára valószínűleg ismerős, másoknak esetleg még nem. Pedig a többpróba világcsúcstartója szabad téren és fedett pályán is. 2006-ban hallott életében először a tízpróbáról, de ő második ember a világon, aki a 9000 pontos álomhatárt át tudta lépni, Roman Sebrle után 2012-ben az amerikai válogatón. Sebrle 9026 pontját 9036-ra javította.

Ashton Eaton

A többpróba hozta meg számára a világhírt és ha jobban belegondolunk, a boldogságot is, több szempontból. 2006-ban az Oregon egyetemen ismerkedett össze későbbi feleségével, a kanadai Brianne Thiesen-el, akit tavaly vett el feleségül. Érdekes lenne egyszer meghallgatni a vasárnapi ebédnél vajon mennyire téma a többpróba mert elképzelhetetlennek tartom, hogy ne vigyék haza. Annál is inkább, mert együtt edzenek, ez az életük, és ez a hobbijuk is, szerencsés emberek, de elképzelhetetlenül sok munka kell ehhez azért na meg persze a kimagasló tehetség, amivel születtek. És a szerencse. Az mindig jó, ha minél több van, sportban és szerelemben egyaránt.

Eaton és Thiesen

Eatonnak a 9036 azonban nem az első világcsúcsa volt. Fedett pályán először 2010-ben, majd évenként javította meg Dan O'Brian korábbi csúcsát és jelenleg épp 6645-nél tart, amit az isztambuli fedett pályás világbajnokságon állított be. Azért fogalmazhatunk így, mivel ha újra a többpróbára fanyalodik, akkor esélyes, hogy ez ismét változni fog.

Az idei évben azonban nem láthatjuk őt a többpróbázók mezőnyében. Azt nyilatkozta már a tavalyi világbajnokság után, hogy picit más vizekre evezne. Úgymond megunta, hogy mindenki csak utána szalad és az utóbbi években többpróbában nincs versenyképes ellenfele. Jövőre, a világbajnokság évére valószínűleg ismét a tízpróba lesz az első, de idén nem. Sportágat nem vált persze, de versenyszámot igen. Eleve fiatal korában 400 méteres futóként indult versenyeken, az idei évet pedig a gátfutásnak szenteli. Mókás, hisz aki ismeri a többpróbázók életét, az tudja, hogy a "nem fenékig tejfel" nem is fedi teljesen a valóságot. Tíz különböző számra kell készülniük és manapság már nem engedheti meg senki magának azt a luxust, hogy akár egy "üres" száma is legyen. Mindegyikben a világ ranglistáján el kell jutniuk egy minimum közepes szintre és minél több számban tudják felvenni az egyéni versenyzőkkel a versenyt, nyilván annál jobb. Eatonnak pedig pazar a választék: egyéni csúcsait tekintve több lehetőség is kínálkozott volna, azonban kiütközött a jó öreg mazochista én. Versenyezhetett volna távolugrásban is, de nem. Ő bezzeg belenyúlt ismét abba a számba, ami talán a leggyilkosabb de hogy a dobogón ott van, az biztos. A 400 méteres gátfutás ugyanis egy rémálom. Az egy körös futás eleve brutális: el kell kezdeni és az utolsó 150 méteren az ember lába egyre nehezebben emelkedik, elönti a combjait a sav, aztán a karja sem mozog úgy, ahogy korábban és a végén néha láthatunk konkrét bádogember mozgásokat is, annyira el lehet benne fáradni. A 400 méteres gátfutás kb.ugyanez, nehezítve 10 db cirka 1 méteres gáttal... Nem részletezném, talán annyi a különbség, hogy míg a sima egy körön nem, itt azért jó párszor látunk hatalmas eséseket is a célegyenesben - a fáradtságtól. Ennek ellenére Eaton elképesztő időt produkált első alkalommal: 50.01 és azóta már 48.94-nél tart.

A Gyulai Memorialon viszont nem a hosszú, hanem a rövid gáton indul majd: 110 méteren 13.35-ös egyéni csúcsa van, tehát méltó ellenfele lesz például Baji Balázsnak és Kiss Dánielnek, akikért szintén izgulhatunk majd kedden.

Kiss Dániel

Rajtuk kívül is erős mezőny áll rajthoz Székesfehérváron: Jason Richardson, Ryan Wilson, Andrew Riley, Erik Balnuweir és még sorolhatnánk, hiszen két futamot is rendeznek majd kedden.

Baji Balázs

Hozzászólások