Atlétika - Asafa Powell: Szabad
Asafa Powell: Szabad
Fotó: Europress/Getty

Asafa Powell: Szabad

Szabó GáborSzabó Gábor
2014/07/15 10:54

A tényt magát akár egy mínuszos hírben is le lehetne hozni: Asafa Powell és Sherone Simpson eltiltását 18-ról 6 hónapra mérsékelte a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS), és mivel ezt a fél évet már letöltötték, így hivatalosan június 18. óta mindketten versenyezhetnek.

Ennek így persze semmi értelme, hiszen a meghallgatásukat is később tartották ennél az időpontnál New Yorkban, csak hát hivatalosan a hat hónap vége az június közepére esett. Picit olyan az egész mint amikor valakit kiengednek az előzetesből, és mivel már annyi ideig volt benn, hogy az ítélethozatalig letöltötte a rá kiszabott büntetést, szabadon elsétálhat a bíróságról. És az a rettenetes, hogy a versenyzők is hasonlóféleképpen élik/élték meg ezt a helyzetet. Manapság már, a twitteren keresztül szinte teljes képet kaphatunk egy-egy sportoló lelkivilágáról, legalábbis ez lehetett az ember érzése, ha végigolvasta mindazt amit mondjuk Asafa twittelt tegnap délután.

És ez semmiképp sem jó.

Nem foglalnék állást abban a kérdésben, hogy Asafáék doppingoltak-e vagy sem, arra vannak hivatottabb hatóságok is. Ami biztos, mindketten szennyezett táplálékkiegészítővel buktak le, illetve, hogy ennek a félmondatnak illetve az előző mondatnak semmi köze egymáshoz. Mindkettejük szervezetében oxilofrint találtak, ami az Epiphany D1 nevű szerből került a szervezetükbe, és ezt a vizsgálat során senki nem vitatta. Vita lehetett a szándékosságról, bár őszintén szólva a szándékos szennyezett táplálékkiegészítő-fogyasztást józanul ki nem lehet nézni senkiből. Ezen túl lehet még vitázni azon, hogy ezért mi jár. 18 hónap, vagy csak 6.

De olyan helyzetet teremteni, hogy sportolók, gyakorlatilag váratlanul szabadult bűnözőknek tekintsék magukat, és a világ is úgy tekintsen rájuk, egy ilyen eljárás után, nos, az nem feltétlen szerencsés.

Sőt.

A lényeg azonban az, hogy a mai luzerni versenyen, amit az Eurosport2 közvetít este fél nyolctól, már ott lehetnek a rajtnál. Hogy milyen állapotban, azt este meglátjuk.

Hozzászólások