Atlétika - Betolt egy doboz jégkrémet, majd világcsúcsot futott 100 méteren
Betolt egy doboz jégkrémet, majd világcsúcsot futott 100 méteren
Fotó: Europress/AFP

Betolt egy doboz jégkrémet, majd világcsúcsot futott 100 méteren

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/06/16 18:03
Szinte napra pontosan tizenöt évvel ezelőtt, 2005. június 14-én lett Asafa Powell a világ leggyorsabb embere. A világcsúcs emléke a mai napig élénken él a jamaicai sprinter emlékezetében, és mint elmondta, az élete alaposan megváltozott a rekordfelállítás után.

Asafa az Athéni Olimpiai Stadionban megrendezett, akkori nevén Super Grand Prix versenyen érte el a 9.77-es új világcsúcsot. Az előző rekordot (9.78) Tim Montgomery futotta, még 2002-ben, Párizsban. 

"Tizenöt év hosszú időnek tűnhet, de amikor új világcsúcsot érsz el 100 méteren, az egy olyan élmény, amit sosem felejtesz el. Veled marad életed végéig" - mondta Powell. 

"Emlékszem a verseny előtti estére. Arra, hogy sokáig fönn voltam éjjel, csak tébláboltam és közben jégkrémet ettem. Akkor még nagyon fiatal voltam, semmit sem vettem túl komolyan. Emlékszem, jött az edzőm, hogy most már ideje volna lefeküdnöm aludni. Én azért megettem a doboz jégkrémet, de utána húztam az ágyba."

"Másnap nem vártam magamtól túl sokat. Nem számítottam egy gyors futásra. De az edzőm ott volt velem, terelgetett, elmondta, mit csináljak, mire figyeljek, meg minden ilyesmit, de én csak jól akartam magam érezni. Amiatt voltam csak izgatott, hogy visszatérhetek abba a stadionba, ahol egy évvel korábban az olimpiát rendezték."

Érdekesség, hogy 1999-ben ugyanígy az athéni versenyen futott világcsúcsot Maurice Greene. Az általa felállított rekord 9.79 volt. Powell a világcsúcsát követő interjúban tisztelgett is az olimpiai és világbajnok amerikai nagysága előtt.

Asafa PowellAsafa PowellFotó: Europress/AFP

"Fantasztikus, hogy Greene után én is világcsúcsot értem el ebben a stadionban. Kíváncsi voltam, ez milyen érzés lehet. Megtudtam, úgyhogy elértem a célomat."

Tizenöt év távlatából visszaemlékezve, Powell elmesélte, hogy ez a siker teljesen megváltoztatta az életét, sőt az egész jamaicai atlétikára is komoly hatással volt.

"Akkoriban ilyenen, hogy világcsúcs, egyáltalán nem gondolkodtam. De aztán hazaértem, eltelt néhány nap, néhány hónap, és rá kellett jönnöm, hogy valami nagyon nagy dolgot értem el, aminek egész hátralévő életemben meg kell, hogy feleljek."

jamaicaobserver.com

Hozzászólások