Atlétika - Armand Duplantis világcsúcsa és generációjának lehetősége
Armand Duplantis világcsúcsa és generációjának lehetősége
Fotó: Europress/AFP

Armand Duplantis világcsúcsa és generációjának lehetősége

Sergő Z. AndrásSergő Z. András
2020/02/11 12:25
617 cm – egy ideje biztosnak látszik, hogy hamarosan legalább ennyi lesz a rúdugrás világcsúcsa. Az alig húszéves svéd Armand Duplantis a hétvégén a lengyelországi Torunban szó szerint a legmagasabb pontra ért.  
„Erre vágytam hároméves korom óta"

–  mondta a svéd rúdugró, Armand Duplantis, miután szombaton, a World Athletics Indoor Tour toruni állomásán második kísérletre sikerült teljesíteni a rekordnak számító magasságot  És mivel némileg furcsa elhinni, hogy egy hároméves kisfiúnak ez minden vágya, az ő esetében talán mégis kivételt kell tennünk. Duplantis ugyanis tényleg a rúdugrás Mozartja.

Az amerikai-svéd szülőktől származó fiú sportos családba született. Svéd származású anyja, Helena hétpróbázott és röplabdázott, amerikai apja, Greg, pedig a ’90-es években szintén rúdugró volt, 5,8 m volt egyéni rekordja. Armand két bátyja is próbálkozott a rúdugrással vagy éppen a kosárlabdával, ahogy húga is atlétának készül. A legtovább viszont a legkisebb királyfi jutott.

Első korosztályos világrekordját már hétévesen felállította, 2007-ben az 1969 óta fennálló csúcsot döntötte meg.

Többek között ez is benne van abban az összevágott videóban, amiből látszik, milyen kiskora óta mennyire tudatosan terelgetik Armandot a profi atlétika felé.

Egymást váltják a képek a családi ház hátsó kertjétől az egyre komolyabb korosztályos, majd felnőtt versenyekig. Az áttörés 15 évesen jött el, amikor ifjúsági (U18!) világbajnokságot nyert világbajnoki rekorddal. Ebben az évben döntötte el azt is, hogy svéd nemzeti színekben versenyez. A következő évben – noha még mindig bőven az ifjúsági korban van – már junior vb-n indult, és szerzett bronzérmet. 2017-ben a londoni felnőtt vb-n döntőbe jutott, ahol az amerikai Sam Kendricks világbajnok, a francia Lavillenie harmadik, Duplantis pedig kilencedik lett. Idén Tokióban már mind a hárman az olimpia esélyesei lesznek.

Gyerekként a világelitben

Két év múlva, 18 évesen ugyanabban az évben lesz junior világbajnok és felnőtt Európa-bajnok, ez utóbbin, Berlinben ugorja meg a 6,05 m junior világrekordot, ami azóta is egyéni csúcsa szabad téren. 2019-ben a dohai világbajnokságon csak több rontott kísérlet miatt marad le az első helyről.

Egészen szombatig a fenti berlini eredmény volt eddigi legjobbja, amit most, Lengyelországban emelt meg 12 cm-rel. Noha Duplantis a francia Renaud Lavillenie majdnem kerek hat ével ezelőtti csúcsát döntötte meg, azelőtt igencsak szakállas volt a rúdugró világrekord. A sportág elvitathatatlanul legnagyobb alakja, Sergey Bubka előttük 17 alkalommal változtatta meg az addigi legjobb eredményt. Az elsőt, 5,84 m eredménnyel még 1984-ben szovjet színekben, az utolsót már ukrán zászló alatt 6,14 m magaságban, 1994 nyarán. Az azóta eltelt 25 év alatt 3 cm-t sikerült javítani.

Noah Lyles Dohában a 4x100 m váltó aranyérme utánNoah Lyles Dohában a 4x100 m váltó aranyérme utánFotó: Europress/AFP

Noha a fenti számokból jól látszik, hogy Bubka zsenialitása egyedülálló, Duplantis generációja kiút lehet a példaképek nélkül maradt atlétikának. Ahogy egy hétvégi újságcikk rávilágított  nemcsak a svéd ugró fenomén hozhatja el a sztárok okozta marketing értékét a sportágnak. A ma 20-as évei elején járóknak még bőven van lehetőségük kifuttatni meglévő páratlan tehetségüket. A 22 éves, de már kétszeres világbajnok 200-as sprinter amerikai Noah Lyles és a 20 éves világbajnok szintén amerikai gátfutó, Sydney McLaughlin ugyancsak felfrissíthetik a Usain Bolt óta széles rajongótábor nélkül hagyott világot.

Hozzászólások