Atlétika - A világcsúcstartó ugrózseni őrült játékot űz a centiméterekkel, és egyelőre ő áll nyerésre
A világcsúcstartó ugrózseni őrült játékot űz a centiméterekkel, és egyelőre ő áll nyerésre
Fotó: Europress/AFP

A világcsúcstartó ugrózseni őrült játékot űz a centiméterekkel, és egyelőre ő áll nyerésre

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/12/27 18:25
Armand 'Mondo' Duplantis lett az Év Atlétája 2020-ban. A döntésben nincs semmi meglepő, hisz a svéd rúdugró fenomén a csonka szezon ellenére egymás után döntötte a fedett pályás és a szabadtéri világcsúcsokat. Noha olyan magasságokban jár, mint még soha senki, úgy érzi, bőven van még hely a fejlődésre.

A léc egyre magasabban van, a folyamat azonban nem változik. Duplantis úgy beszél a nekifutás és az ugrás rendkívül összetett mozgássoráról, mintha a világ legtermészetesebb dolga volna.

"Veszek egy mély lélegzetet" - mondja Duplantis. "Végiggondolom, hogy mit fogok csinálni. Aztán megyek és megcsinálom."

Akár a számára rutinmagasságnak számító 5 méter 50-re ugrik, akár olyan magasságra, amit még senkinek sem sikerült átvinnie, az ugrás menete mindig ugyanaz. 

"Utóbbinál közben persze tudom, hogy egy tökéletes mozdulatsort kell bemutatnom ahhoz, hogy ne verjem le a lécet. Mindig vizualizálom, hogy mi kell ahhoz, hogy átvigyem az adott magasságot."

A 21 éves svéd úgy lett az Év Atlétája, hogy egész évben nem szenvedett vereséget, 16 versenyéből mind a 16-ot megnyerte. Közben ugrott két világcsúcsot (6.17 és 6.18), és teljesítette minden idők legmagasabb szabadtéri ugrását is (6.15). 

"Számomra a legnagyobb pillanat az első világcsúcs volt. Az mindent megváltoztatott."

Már gyerekként is szupertehetség volt, úgyhogy mindenki sejtette, hogy előbb-utóbb meglesz a világcsúcs. Amikor aztán sikerült neki, az mégis valahogy szürreális volt a számára.

"Őrülten hangzik, amikor mindenki világcsúcstartóként hivatkozik rám. Annak ellenére, hogy mindig is akartam a világcsúcsot és mindig is képesnek éreztem magam rá. Még így is nehéz elhinni, hogy sikerült. Lassan azért kezdek megbarátkozni a gondolattal."

Armand Duplantis világcsúcsa és generációjának lehetősége | Eurosport

617 cm - egy ideje biztosnak látszik, hogy hamarosan legalább ennyi lesz a rúdugrás világcsúcsa. Az alig húszéves svéd Armand Duplantis a hétvégén a lengyelországi Torunban szó szerint a legmagasabb pontra ért.

Sok szempontból 2020 visszarepítette őt pályafutása kezdetéhez. Év közben ugyanis volt olyan időszak, amikor megint a család louisianai otthonában, az udvaron tudott csak edzeni.

"Nem volt sok választásunk, visszamentünk a szüleim házába, és ott edzettem az udvaron. Elég menő volt, meg egy kicsit szentimentális. Nem ugrottam ott 2015 óta."

Ha belegondolunk, nem eget verő szenzáció, hogy Mondo ennyire tehetséges rúdugró. Édesapja, Greg ugyanezt a sportágat űzte a Louisiana Egyetemen, és 5.80-ig jutott. Édesanyja, Helen elismert svéd hétpróbázó volt, aki például 6.01-et tudott távolugrásban. 

Mondo hétéves korától kezdve sorra döntötte a korosztályos világcsúcsokat, melyek a mai napig állnak. 2015-ben 16 éves volt, amikor 5.30-cal nyerte az U18-as világbajnokságot. Három évvel később 6.05-re javította az U20-as világcsúcsot, amivel Európa-bajnok is lett, legyőzve az akkori világcsúcstartó Renaud Lavillenie-t. 

"Gyerekként felnéztem Renaud-ra. Mindig is el akartam érni azokat az eredményeket, amiket neki sikerült."

Tavasszal kiderült, hogy 2020-ban nem lesz sem Európa-bajnokság, sem olimpia.

"Kár, hogy elmaradtak ezek az események, de nem fogok panaszkodni. Más emberekkel ennél sokkal rosszabb dolgok is történtek. Az volt csak a nehéz, hogy nem lehetett tudni, mely versenyeket tartják meg és melyeket törlik. Így elég nehéz volt célokat kitűzni. Én mindenesetre sokat pihentem, és igyekeztem minél több időt a családommal tölteni. Edzeni is szeretek, de a verseny az igazi, úgyhogy azok azért sokszor hiányoztak."

Amikor aztán újraindultak a versenyek, sorra hozta a győzelmeket, Rómában pedig elérte minden idők legjobb szabadtéri eredményét. A szülei ugyan nem voltak ott aznap este, a riválisok azonban, köztük Lavillenie folyamatosan segítették őt a visszajelzéseikkel. 

A világcsúcstartó svéd ugrózseni kis híján baseballra cserélte az atlétikát | Eurosport

Armand 'Mondo' Duplantis a rúdugrás világcsúcstartója, egyszersmind számos korosztályos cím tulajdonosa, aki még mindig csak 20 éves. Az alábbiakban megnézzük, mi áll az amerikai születésű svéd csodaatléta sikerei mögött. Ritkán fordul elő, hogy valaki ilyen szinten megváltoztatja a sportágáról kialakult képet, ahogy ő. Amióta tinisztárként berobbant a világelitbe, az emberek teljesen másként tekintenek a rúdugrásra, mint korábban.

Édesapja egyszer arról beszélt, hogy az a különbség a fia és a többi vele egykorú rúdugró között, hogy Mondo hosszabb és keményebb rudakkal is tud ugrani, olyanokkal, melyeket termetesebb ugróknak terveztek. Tizenévesen sokáig alacsonyabb volt, mint kortársai, mostanra azonban javarészt lehagyta őket. Ráadásul gyorsabb és erősebb is lett. 2018-ban versenyzett utoljára 100 méteren, akkor 10.57-et futott, ami kifejezetten jó időnek számít. 

Fizikálisan tehát beérett, amihez hozzájöttek a versenyzői adottságai is, amivel kerek lett a történet.

"Bizonyos szempontból kell, hogy legyen benned egyfajta félelem nélküliség. De vannak nálam is őrültebbek, mint például Renaud. Nem tudom, hogy adrenalinfüggő vagyok-e, de kétségtelen, imádok ugrani."

Az eredményei magabiztosabbá tették őt, arroganciának azonban nyoma sincs.

"Én csak próbálok önmagam lenni. Kimenni és jól teljesíteni. Ha engem mutat a kamera, igyekszem magamat adni. Próbálok persze show-t is csinálni, tudom ugyanis, hogy nem csak magamat képviselem, hanem az egész sportágat."

Duplantis az Év Atlétája címért komoly neveket győzött le, olyanokat, akik szintén halmozták a sikereket a szezon során. Joshua Cheptegei, Karsten Warholm, Ryan Crouser és Johannes Vetter voltak még versenyben a díjért.

"Tudom hová tenni magam a rúdugrók között. De mikor súlylökőkkel meg 10 ezres futókkal mérnek össze, büszke vagyok, hogy az én nevem is ott szerepel a legjobbak mezőnyében."

A Facebookon kereste meg legendás mesterét, aki azóta sokszoros világbajnokot csinált belőle | Eurosport

Yulimar Rojas lett az Év Atlétanője 2020-ban. A kétszeres szabadtéri és kétszeres fedettpályás világbajnok hármasugró egy februári madridi versenyen repült 15 méter 43 centiméterre, ami minden idők második legnagyobb ugrása, egyszersmind fedettpályás világcsúcs. Egy élsportoló számára az egyik legfontosabb képesség versenyzői szempontból, hogy ki tudja zárni a külső körülményeket.

Az utolsó rúdugró, aki megkapta ezt a címet, Lavillenie volt még 2014-ben. Mivel Duplantis a valaha volt legfiatalabb győztes, nem is az az igazi kérdés, hogy tud-e még fejlődni, hanem, hogy mennyit.

"Még rengeteg dolog van, amiben fejlődhetek. Lehetek gyorsabb, erősebb és mentálisan is igyekszem még jobbá válni. Ez a centik játéka, és én addig játszom, amíg győztesen tudok kikerülni ebből a játékból."

Az Év Atlétanőjéről, Yulimar Rojasról szóló írásunkat ITT olvashatjátok.

World Athletics

Hozzászólások