Atlétika - Aries Merritt: "Mintha győztem volna"
Aries Merritt: "Mintha győztem volna"
Fotó: Europress/AFP

Aries Merritt: "Mintha győztem volna"

Kálmán LaciKálmán Laci
2017/08/09 13:18

Az elmúlt napokban - teljesen érthető módon - elsősorban Baji Balázs bronzérme foglalkoztatott minket a Londonban zajló atlétikai világbajnoksággal, azon belül is a férfi 110 gát fináléjával kapcsolatban.

Volt azonban ebben a döntőben valaki, aki ugyan végül nem nyert érmet, de akaraterejéért, sportemberi nagyságáért, teljesítményéért szintén feltétlen tisztelet illet. Ő nem más, mint a szám világcsúcstartója, Aries Merritt.

"Olyan érzés, mintha győztem volna" - mondta a 110 gát döntője után, ahol végül ötödik lett. "Az is benne volt a pakliban, hogy futni sem fogok tudni, ahhoz képest hatalmas öröm, hogy ott lehettem a döntőben. Még csak egy éve tértem vissza a legmagasabb szintű versenyzéshez. (Nem sok híja volt, hogy ott legyen Rióban - negyedik lett az amerikai válogatón úgy, hogy egy századdal maradt le a részvételt érő harmadik helyről.) Azóta sikerült már jó néhány remek időt produkálnom."

Merritt remek formában volt a vb előtt. Néhány héttel ezelőtt, ugyanebben a stadionban még Diamond League-versenyt is nyert.

2013-ban diagnosztizáltak nála egy súlyos, gyógyíthatatlan vesebetegséget. Egyértelmű volt, hogy transzplantációra lesz szüksége. A 2015-ös vb-n úgy nyert bronzot, hogy a veséje alig működött; néhány nappal a versenyt követően meg is operálták, amit hamarosan egy újabb műtét követett. A donor a nővére, LaToya volt, aki még arra is fel volt készülve, hogy megszakítsa a terhességét annak érdekében, hogy öccsének vesét tudjon adni. Azonban szerencsére Aries állapota kielégítően javult, a műtétet el lehetett halasztani, így erre a drasztikus lépésre végül nem volt szükség, és LaToya életet adhatott gyermekének Lelának.

"Ő és a mamám ott voltak aznap este a stadionban, ami még különlegesebbé tette az egészet, mivel LaToya nélkül arra sem lett volna esélyem, hogy fussak. Persze nyilván jó lett volna érmet nyerni előttük, de az nem az én napom volt. Másokkal is megesik ez, gondoljunk csak Usain Boltra, vagy Elaine Thompsonra. Meg ugye mindig van egy csomó új arc, akik képesek arra, hogy felforgassák a dolgokat. De ez csak jót tesz a sportnak."

merritt2

Fotó: Europress/AFP

Merrittnek kétsége sincs afelől, hogy vissza fog térni a dobogóra.

"Már nincsenek fájdalmaim, egyszerűen csak nem tudtam ebben a döntőben megvalósítani azt, amit terveztem. De egyértelműen lehetségesnek tartom, hogy érmet tudjak majd nyerni a jövőben. Mindenki nagyon jól gátazik a mezőnyben, amióta megdöntöttem a világcsúcsot, sok minden megváltozott. Sok új ember van, sok új tehetség, és nagyon örülök, hogy részese lehetek ennek az egésznek."

Merrittnek nem volt problémája azzal sem, hogy Shubenkov is ott futott a mezőnyben.

"Ő egy nagyszerű gátas. Sok orosz atléta doppingügybe keveredett, de ő tiszta, ő nem közülük való, úgyhogy joga van itt lenni köztünk."

(részben via)
Hozzászólások