Atlétika - Anita kezéből a súlygolyó, mestere szívéről a kő szállt messzire
Anita kezéből a súlygolyó, mestere szívéről a kő szállt messzire
Fotó: Europress/AFP

Anita kezéből a súlygolyó, mestere szívéről a kő szállt messzire

HosszabbitásHosszabbitás
2019/09/12 12:00
Megnyugodva és bizakodva tekint a szeptember 27-én – szokatlanul késői időpontban – kezdődő doha világbajnokság felé Eperjesi László, a fedettpályás súlylökő világbajnok Márton Anita edzője, miután a magyar atlétika büszkesége idei legjobb dobásával bronzérmet nyert az Európa-Amerika viadalon. 

A dobogót jelentő 18.95 méteres teljesítménye ugyan meg sem közelíti a 2016-os olimpián harmadik helyet érő 19.87-es egyéni rekordját, de a szegedi sikerkovács szerint a mostani minszki produkció csak a formaidőzítés kezdetét jelezte.
„Őszintén elismerem, hogy nagy kő esett le a szívemről, mert ezt már reményeket tápláló teljesítménynek lehet nevezni, amiből Dohában kiforrhat egy 19 és félméteres eredmény, az pedig akár újabb érmet is hozhat a konyhára – nyilatkozta Eperjesi László az SzPress Hírszolgálatnak. – Ha arra gondolok, hogy júniusban a stanfordi 17.46, de még inkább a turkui 16.95 után mind a ketten bánatosak voltunk, és rossz gondolataink támadtak, bátran kijelenthető, hogy nincs már gödör, csak egy emelkedő, amelyen szépen kaptatunk felfelé.”

A helyzetet mindig tárgyilagosan elemző és az őszinte megnyilvánulásairól is híres mesteredző arról is beszámolt, hogy miért nem veszítették el a hitüket, mi tartotta a lelket bennük a  legnehezebb időkben is.

A magyarázat egy szó

„Ha egyetlen szóval kellene válaszolnom, csak annyit mondanék, hogy a munka. Az elvégzett munkába vetett hitünk, aminek a mennyiségével és a minőségével soha nem is volt baj. Anita a tavalyi sérüléséből felgyógyulva visszanyerte az erejét, úgy bánt a mázsás súlyokkal, mint régen, csak a technikai kivitelezés döcögött. és az önbizalma se akaródzott visszaköltözni a lelkébe. A kitartás és a szorgalom most kezdi meghozni az eredményét, amelyen a technikai csiszolás már csak javíthat. Minszkben az előtte végző amerikai Ewen és a svéd Roos is egyéni csúcsot javított, megmutatták, hogy mi van bennük, de gyanítom, hogy innen nem tudnak feljebb lépni. Nem az elbizakodottság mondatja velem, hogy ezzel szemben Anitának vannak még tartalékai, amit közös munkával igyekszünk a felszínre hozni. Abban nem vagyok biztos, hogy sikerül megismételni a birminghami fedettpályás világbajnokságon bemutatott bravúrt, ahol Anita úgy nyert, hogy a rajt előtt a világranglistán csak a negyedik helyet foglalta el, de hogy ott lesz Dohában az éremét csatázók között, azt nagyon remélem” – jelentette ki Eperjesi László.

A világbajnokság rajtjáig Márton Anitának már nincs több versenye, az elkövetkező napokat Győrben tölti, ahol az említett finomhangolás feladatát igyekszik az edzője segítségével megoldani. Azért választották ezt a színhelyet, mert itt szabadtéren és „fedettben” is lehet dobni, hogy ha eleredne az eső. Katar felé viszont Szegedről indulva veszik az irányt, ahol családi környezetben versenyző és edző lelkileg is szeretne feltöltődni az év nagy csatájára.

Márton Anita két évvel ezelőtt Londonban a szabadtéri világbajnokságon bravúros hajrával ezüstérmet nyert, az idei Glasgow-i fedettpályás Európa-bajnokság döntője után pedig a dobogó harmadik fokára állhatott fel.


SzPress Sporthírszolgálat

Hozzászólások