Atlétika - Amatőrök között rajtolt, mégis harmadikként zárt a világ egyik legnagyobb futóversenyén
Amatőrök között rajtolt, mégis harmadikként zárt a világ egyik legnagyobb futóversenyén
Fotó: Europress/AFP

Amatőrök között rajtolt, mégis harmadikként zárt a világ egyik legnagyobb futóversenyén

Németh DánielNémeth Dániel
2019/11/06 18:33
Girma Bekele Gebre pár nappal ezelőtt még olyan szinten számított ismeretlen futónak, hogy a nevével a Google keresőjében és a világ legnagyobb atlétikai adatbázisaiban sem találkozhattunk. Vasárnap azonban mindez megváltozott, ugyanis - az amatőrök közül rajtolva - harmadik helyen ért célba a világ egyik legnagyobb futóversenyén, a New York Marathonon.

A maratonfutó versenyek egyik különlegessége, hogy az elképesztő űridőkkel rendelkező profik és a hozzájuk képest kocogós tempóval haladó amatőrök ugyanazt a 42,195 kilométeres pályát teljesítik. Időről időre ezért előfordulhat olyan, hogy egy ismeretlen, tulajdonképpen amatőrként versenyző futó feltűnik a profik között. Tavaly egy arizonai aneszteziológus, Sarah Sellers végzett másodikként a Boston Marathonon, részben a borzalmasan nehéz időjárási körülményeket kihasználva. Ő azonban Bekele Gebrével ellentétben a profikkal együtt rajtolt.

Név helyett rajtszámot viselt

New Yorkban több mint 52 ezer futó vágott neki a 42 km-es távnak, ami önmagában jelentős logisztikai kihívás. Hogy elkerüljék a nagyobb tumultust, a mezőnyt próbálják a várható időeredmények alapján rajtoltatni, a profik pedig külön sávot kapnak a Verrazzano-Narrows hídon. Mivel Bekele Gebre képességeivel a szervezők sem voltak tisztában, az etióp futó az amatőrökkel együtt rajtolt, és csak Brooklynban, a Fourth Avenue-n csatlakozott az elit maratonisták csapatához, ahol a két mezőny a tervek szerint összeért.

000_1LY9BG.jpg Fotó: Europress/AFP

Bekele Gebre utólag elmondta, már a versenyt megelőző este eldöntötte, hogy megpróbál együtt futni a profikkal. Szerencséjére a körülmények is a kezére játszottak: viszonylag lassú volt az iram, a táv felét 1:04:49-es idővel teljesítették. Korábban nem volt alkalma ilyen szintű futókkal versenyezni, így fogalma sem volt, meddig képes tartani velük a tempót, 32 km környékén pedig komoly hullámvölgybe került. Nem tehetett mást, próbált mélyre ásni és bízni az Etiópiában elvégzett munkában.

Ekkor már csak öt főből állt az élmezőny, a 443-as rajtszámmal induló, szponzor nélküli Bekele Gebre pedig igencsak kitűnt a rutinos és ismert hosszútávfutókból álló csapatból. A 2018-ban ezüstérmes Shura Kitata szakad le az ötösből először, majd némi meglepetésre a korábbi vb-ezüstérmes Tamirat Tola. Ugyan a Central Parknál Geoffrey Kamworor ritmusváltása már soknak bizonyult Bekele Gebrének, a bronzra maradt esélye, az utolsó métereken próbált hajrázni is, azonban Albert Korirt végül nem tudta megelőzni.

Nem volt zökkenőmentes a felkészülés

"Meglepett, hogy ennyire jó időt futott"nyilatkozta a New York Timesnak Bill Staab, aki több mint 40 éve üzemelteti a West Side Runners klubot, ahol Bekele Gebre is hónapokon át készült. Staab csapatában számos kelet-afrikai menekült megfordult, sőt, sokakat saját manhattani lakásában szállásolt el, amíg le nem tiltották erről a szokásáról az épület lakói. Bekele Gebre azonban tavasszal kénytelen volt megszakítani a New York-i felkészülését, mert a családi birtokon dolgozó testvére halála miatt hazautazott Etiópiába.

000_1LZ0VO.jpg Fotó: Europress/AFP 

Hazájában naponta kétszer edzett, kivéve a vasárnapokat, amikor csak egyszer. Kifejezetten tehetséges etióp futókkal készülhetett, többnyire földes utakon és erdős területeken, aszfalton csak nagyon keveset. Tapasztalata azért már volt a maratonfutásról, májusban teljesítette a Pittsburgh Marathont. "Girma az egyik leggyorsabb helyi futó" - mondta Staab, aki úgy vélte, a futó formajavulásában döntő szerepe volt az etiópiai időszaknak. "Ott ideálisabbak az edzéslehetőségek a magaslati levegő miatt."

Bekele Gebre a versenyt megelőző heteket az egyik Bronxban élő barátjánál töltötte, a futás előtti éjszakára pedig becsempészték az etióp futócsapat szállodai szobájába, amit a szervezők biztosítottak. Staab utólag elmondta, megpróbálták elérni, hogy a futó a profikkal rajtolhasson, kérésüket azonban visszautasították. Chris Weiller, a verseny szóvivője ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy rengeteg elithez közeli futó van, és szinte lehetetlen kiválogatni közülük azokat, akik komoly versenyen is berobbanhatnak.

16,5 millió forintot nyert

New Yorkban a harmadik helyért 40 ezer dollárt fizetnek, ezen kívül még 15 ezer ütötte a markát a 2:09-en belüli időeredmény miatt. Vagyis összességében Bekele Gebre közel 16,5 millió forintnak megfelelő összeget nyert remek vasárnapi futásával. Staab szerint korábban legfeljebb 6-8 ezer dollárt kapott a versenyei után, nem ritkán úgy, hogy a nevezésért 1000 dollárt kellett fizetni. Gebre elmondta, a pénz egy részéből családját fogja támogatni, illetve saját életkörülményeit is javítaná.

056_wv_nymarathon_03112019-4307.jpg Fotó: Europress/AFP

Ennél azonban talán egy fokkal fontosabb lehet, hogy jó eséllyel ez volt az utolsó verseny, ahol amatőrök között indult, és komoly sikerek várhatnak még rá az atlétikában. 
Hozzászólások