Atlétika - Allyson Felix: "Az, hogy sportoló vagyok, a munkám, az, hogy aktivista, kiváltság és felelősség"
Allyson Felix: "Az, hogy sportoló vagyok, a munkám, az, hogy aktivista, kiváltság és felelősség"
Fotó: Europress/AFP

Allyson Felix: "Az, hogy sportoló vagyok, a munkám, az, hogy aktivista, kiváltság és felelősség"

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/10/09 18:00
Hihetetlen év van Allyson Felix mögött. Tavaly novemberben életet adott első gyermekének, majd tíz hónappal később ő lett minden idők legsikeresebb atlétája a világbajnokságok történetében. Az elmúlt 12 hónap alapvetően változtatta meg az életét.

Kislánya születése előhozta belőle a rejtett aktivistát. Felix ugyanis úgy döntött, nem hajlandó tovább hallgatni, nem akarja tovább a csendben lévők táborát erősíteni az élsport és az anyaság kapcsolatát illetően.

A weboldalát három szó határozza meg: atléta, édesanya, aktivista

Felix kislánya, Camryn november 28-án született, mindössze 1560 grammal. Harminckét hetes terhes volt, amikor bement a kórházba egy rutin ellenőrzésre. Ott azt mondták neki, hogy ő is, és a baba is életveszélyben van, ugyanis kiderült, hogy Felix terhességi magas vérnyomásban szenved. Tíz óra múlva egy sürgősségi császármetszésnek köszönhetően megszületett Camryn. 

Tíz hónappal és egy nappal később a 4x400-as mixed váltó tagjaként megszerezte 12. világbajnoki aranyérmét a dohai vb-n. Ezzel Usain Boltot is megelőzve ő lett minden idők legeredményesebb atlétája a világbajnokságokon. Mivel azonban a zárónapon az amerikai 4x400-as női váltó is első lett, meglett a 13. arany is.

"Amikor tavaly karácsonykor a kórházban voltam, nem hittem volna, hogy itt lehetek majd Dohában és érmekért harcolhatok" - mondta Felix. "Abban a pillanatban, amikor boldognak kellett volna lennem, az voltam ugyan, azonban mellette tele voltam félelemmel és bizonytalansággal is."

Ebből a bizonytalanságból erőt merített és célt tűzött ki maga elé. Elsősorban persze a kislányának szentelte magát, de közben belekezdett egy kettős kampányba is. 

Az egyébként félénk Felix felszólalt az amerikai kongresszus illetékes bizottságában, és kiállt a várandós nők, valamint az újdonsült édesanyák igazságos bérezése mellett. Ezen kívül pedig felhívta a döntéshozók figyelmét arra a tényre, hogy az afroamerikai nők négyszer akkora valószínűséggel vesztik életüket szülés közben, és a komplikációk veszélye is dupla akkora náluk.

Áttörés a Nike GYES-politikájában: Nem büntetik tovább a terhes vagy szülés után álló sportolónőket | Hosszabbítás

Szupersztár sportolónők nyomására megenyhült és megtört az egyik legnagyobb sportszergyártó vállalat várandós női sportolóik támogatása kapcsán. Tavasszal és kora nyáron sorozatos kritikák érték a Nike-t, amikor szponzorált sportolóik közül többen is jelezték, hogy várandósságuk idejére és a szülés után a vállalat csökkentette vagy éppen teljesen megszüntette fizetésüket és a támogatási összeget, mondván, hogy azt a cég a teljesítmény után fizeti, viszont a gyermeküket váró vagy éppen szülésen túleső sportolók értelemszerűen nem hozták a várt eredményeket (vagyis konkrétan nem is versenyeztek).

"Camryn édesanyja vagyok" - kezdte a beszédét. "Szeretném megosztani Önökkel az életem két legrettenetesebb napját. Még mindig iszonyatos érzés, ha visszagondolok."
"Amikor a kórházban voltam, borzasztóan féltem. Tudtam, hogy én kivételes helyzetben vagyok, és nagyjából képben voltam azzal, ami történik, de nem tudtam mindent, amit tudnom kellett volna. És, ha én így voltam ezzel, akkor biztos, hogy rengeteg nő van, aki talán még inkább így van ezzel. Azért kellett eljönnöm a kongresszus elé, hogy életeket mentsünk. Ez az egész jóval túlmutatott a sporton."

Ezt követően Felix a Nike vezetőivel is tárgyalt, akik korábban a fizetése 70%-át ajánlották a gyermeke születése utáni időszakra. Ezt egyébként az amerikai korábban még el is fogadta volna, édesanyaként azonban már másként látta a dolgokat.

"Arra kértem a Nike-t, hogy szerződésben garantálják, hogy nem büntetnek azért, ha nem teljesítek úgy a szülés utáni időszakban, mint előtte" - írta a New York Times-ban megjelent cikkében. "Azt akartam, hogy meghonosodjon egy új szemlélet ezzel kapcsolatban. Ha én, a Nike egyik legpiacképesebb sportolója nem tudom ezt elérni, akkor vajon ki tudná?"

Felix rengeteg támogató levelet kapott nőtársaitól, a legnagyobb inspirációt azonban kislánya jelentette a számára.

"Folyamatosan őrá gondoltam. Amióta csak tinédzserként bekerültem a sport világába, semmi mást nem tapasztaltam magam körül, csak hallgatást. Én pedig szépen lassan elfogadtam, hogy ez a világ rendje. Mindaddig, amíg én nem kerültem ebbe a helyzetbe. Akkor azt gondoltam magamban, hogy 'Ez nincs jól így. Ez nem helyes.' Azt szerettem volna, ha a lányom egy igazságosabb világban nő fel."

af.jpg Fotó: Europress/AFP

Felix, sok nőtársával együtt elérte a célját. A Nike májusban bejelentette, hogy nem büntetik tovább anyagilag a gyermeket vállaló nőket.

"A hangunknak ereje van" - mondta a döntést követően. Ráadásul hamarosan egy másik sportszergyártó, az Athleta is követte a Nike példáját.

"Remélem, hogy ezen változtatások nyomán a nők szabadabban döntenek majd arról, mikor is szeretnének családot alapítani. Ha megvárják vele a pályafutásuk végét, rendben van, de ha szívesen vállalnának korábban gyermeket, az is rendben van. A lényeg, hogy nem a szponzorok nyomására kell döntést hozniuk, hanem az alapján, hogy mi a jó nekik, és a családjuknak."
"Számomra ez sokkal többről szól, mint a sport. Persze az atlétika a szenvedélyem, viszont az, hogy élsportoló vagyok, lehetőséget adott számomra, hogy megszólalhassak, odafigyeljenek rám, és így életeket változtassak meg. Nagyon boldog vagyok, hogy a dolgok úgy alakultak, ahogy."

Ha meghallja a szót, 'aktivista', azonnal elmosolyodik.

"Ezen a területen fejlődtem a legtöbbet. Korábban mindig azon aggódtam, mit szólnak majd, ha elmondom a véleményem. De most a következő generációról beszélünk. Nem akarom, hogy bárki más keresztülmenjen azon, amin nekem kellett. Amikor az örökségemre gondolok, arra, hogy mit hagyok magam után, azt szeretném, ha elsősorban erre emlékeznének. Néha nehéz helyzetbe kell kerülnöd, hogy fejlődni tudj egy bizonyos területen."

af2.jpg Fotó: Europress/AFP

Felix egész pályafutása során szigorú edzésnaplót vezetett. Ebben a szezonban azonban akadnak üres oldalak is ebben a naplóban. Ettől függetlenül rendkívül büszke lehet magára a pályán, és azon kívül nyújtott teljesítménye miatt is. 

"Általában kemény vagyok magamhoz. És igazából ez nem változott. De ez az év borzasztóan nehéz volt számomra, és én nagyon büszke vagyok magamra. Továbbra is kritikus vagyok az atléta énemmel szemben, és úgy érzem, nem fejlődöm elég gyorsan. Ugyanakkor, ha visszatekintek az elmúlt évre, és eszembe jut, hogy nem olyan rég még veszélyben volt az életem, akkor rájövök, hogy hálásnak kell lennem azért, ahol most tartok."

Sikeres atléta, eredményes aktivista és édesanya. Vajon mi a sorrend?

"Egyértelmű, hogy az anyaszerepet kell az első helyre tennem. Szülőként meg kell oldanod mindent, nincs más választásod. Van valaki, akinek az élete tőled függ."
"A másik két szerep, a sportolóé, és az aktivistáé kéz a kézben jár. Az, hogy sportoló vagyok, a munkám. Az, hogy aktivista, egy hatalmas felelősség, ugyanakkor persze kiváltság is. Ha majd újra úgy érzem, meg kell szólalnom egy ügyben, meg fogok."

BBC

Hozzászólások