Atlétika - Adams és Lavillenie az Év Atlétái
Adams és Lavillenie az Év Atlétái
Fotó: Europress/AFP

Adams és Lavillenie az Év Atlétái

Jaeger ÁkosJaeger Ákos
2014/11/21 23:15

Az új-zélandi Valerie Adams és a francia Renaud Lavillenie lettek az Év Atlétái 2014-ben. A győztesek péntek este vehették át a díjat Nemzetközi Atlétikai Szövetség gáláján, Monte Carlóban.

Ez volt az első alkalom az Év Atlétája-díj történelmében, hogy mind a két címet ügyességi atléta hódítsa el, ahogyan még arra sem volt példa, hogy a nőknél dobó, a férfiaknál pedig rúdugró nyert volna.

Ha csak a centiket nézzük, Valerie Admas karrierjében volt már jobb esztendő 2014-nél, de az olimpiai bajnok idén a kilencedik világverseny elsőségét zsebelte be. Márciusban megnyerte a fedett pályás világbajnokságot Sopotban, a nyáron pedig a Nemzetközösségi Játékokon sem akadt ellenfele. Azt már mondanunk sem kell, hogy a Gyémánt Liga összetett elsőség is az új-zélandié lett, ráadásul úgy, hogy mindegyik állomást megnyerte.

Ez volt a hab a tortán a 2014-es évben.”- mondta a boldog győztes. „Ez egy kemény év volt fizikailag, de nagyon örülök, hogy itt lehetek és Új-Zélandot és Óceániát képviselhetem.”

Rengeteg problémám volt a szezon során, szinte mindenem fájt, de imádok versenyezni. Fejben nagyon erős vagyok és magas a fájdalomtűrő küszöböm, úgyhogy ez egy kicsit könnyebbé tette a dolgokat.”

Renaud Lavillenie egy szinte tökéletes szezonon van túl, aminek a legnagyobb durranása a 616 centis világcsúcs Donyeckből.

A francia ugró 22 versenyből 21-et megnyert idén, beleértve az Európa-bajnokságot, az IAAF Kontinentális Világkupát és jó pár Gyémánt Liga versenyt.

Ez a szezon nem is lehetett volna jobb. Tényleg az álom esztendő volt számomra. Csak élvezni akarom ezt a pillanatot és természetesen nagyon hálás vagyok az egész atléta családnak.

Úgy gondolom a világrekord hozzájárult ahhoz, hogy elnyerjem ezt a díjat, de azért nyertem más versenyeket is. Nem voltam olyan jó, mint Valerie, én kikaptam egy versenyen. De azért 22-ből 21-et megnyertem, ami nem olyan rossz teljesítmény egy olyan számban, ami eléggé kiszámíthatatlan.”- viccelődött Lavillenie.

Női Év Atlétája:

Valerie Adams

Férfi Év Atlétája:

Renaud Lavillenie

Hírességek Csarnokába kerültek: Valeriy Brumel

Glenn Davis

Heike Drechsler

Hicham El Guerrouj

Marita Koch

Robert Korzeniowski

Janis Lusis

Bob Mathias

Wilma Rudolph

Shirley Strickland de la Hunty

Lasse Viren

Cornelius Warmerdam

A díjátadó gálát az alábbi videón lehet megtekinteni:

 

Hozzászólások