Atlétika - Nem indulhat 400 méteren a világ idei harmadik legjobbja
Nem indulhat 400 méteren a világ idei harmadik legjobbja
Fotó: Europress/AFP

Nem indulhat 400 méteren a világ idei harmadik legjobbja

Németh DánielNémeth Dániel
2019/10/01 13:06
A Nemzetközi Atlétikai-szövetség (IAAF) tesztoszteronszintre vonatkozó szabályai miatt nem indul női 400 méteren Aminatou Seyni, a táv idei harmadik legjobb idejével rendelkező futója. A nigeri atléta - Caster Semenyához hasonlóan - hiperandrogenizmussal él, így csak akkor indulhatna középtávú versenyeken, amennyiben mesterségesen csökkentené a tesztoszteronszintjét.

A hiperandrogenizmussal rendelkező sportolók ügye több mint egy évtizede meghatározó diskurzus az atlétikában, vagyis nagyjából azóta, hogy Caster Semenya 2009-ben megnyerte a női 800 métert a berlini világbajnokságon. A dél-afrikai futó azóta is halmozta az aranyérmeket, két olimpiát és két világbajnokságot nyert. Az IAAF először 2015-ben szigorította a szabályokat, melynek értelmében Semenya és a hozzá hasonló nők csak a tesztoszteronszintjük mesterséges, gyógyszeres csökkentésével indulhattak versenyeken.

Ezt azonban a Nemzetközi Sportdöntőbíróság hatályon kívül helyezte, mivel az IAAF anélkül változtatott a szabályokon, hogy előtte bizonyította volna, milyen hatással van a futók teljesítményére a magasabb tesztoszteronszint. Tanulva a korábbi példából, az atlétikai szövetség lefolytatta a szükséges vizsgálatokat, ami végül arra a megállapításra jutott, hogy 400, 800 és 1500 méteren előnyben vannak a hiperandrogenizmussal élő futónők. Ezeken a távokon tehát ismét életbe lépett a 2015-ös szabály.

Semenya-ügy I. rész - A doppingszakértő: nem bűnös, de a sportág érdekében bűnhődnie kell | Hosszabbítás

Caster Semenya ügyénél nem folyik érdekesebb jelen pillanatban. Az interszexuális futónő kálváriájával kapcsolatban szinte lehetetlen érzelmek nélkül nyilatkozni, hiszen nemcsak sportorvosi és doppingszakértői vélemények ütköznek, hanem emberjogi kérdések is gazdagon felmerülnek. Látszólag tehát a lehetetlenre vállalkozunk, amikor három szakembert, egy doppingszakértőt, egy genderszakértőt és egy atlétikaszakértőt kérdezünk az ügyről.

Vagyis az interszexuális sportolókat nem tiltotta el a versenyzéstől az IAAF, azonban a fentebb említett távokon csak a tesztoszteronszintjük csökkentését követően indulhatnak el. Másképp fogalmazva, a Semenyához hasonló helyzetben lévő sportolónők két lehetőség közül választhatnak: vagy bevállalják a gyógyszeres kezelést, ami Semenya 2015-ös idényéből kiindulva jelentősen csökkenti a győzelmi esélyeiket. Vagy pedig olyan távon indulnak, ahol nincs korlátozás, Semenya például a 3000 méter mellett döntött.

Aminatou Seyni is elutasította a gyógyszeres kezelést, így az általa favorizált 400 méter helyett 200-on indul a dohai atlétikai világbajnokságon. A nigeri futónő azzal robbant be a köztudatba, hogy a lausanne-i Gyémánt-liga-versenyen 1,5 másodpercet javított egyéni csúcsán, 49.19-es ideje konkrétan a világ idei harmadik legjobbja 400-on. Ezzel egyértelműen éremesélyesnek számított, a 200 méter hétfői előfutamát követően azonban megerősítette, hogy az IAAF szabályai miatt nem vehet részt a leghosszabb rövid távú futószámban. 

A 22 éves futó 200 méteren kevésbé számít eredményesnek, bár az előfutamban repesztett 22.58-as ideje új egyéni és országos csúcs, összességében pedig a hatodik legjobb eredmény volt hétfőn. A biztató eredmény ellenére Seyni a jövőben inkább 400 méteren folytatná. "Caster Semenyához hasonlóan kénytelen vagyok így versenyezni. Az IAAF szabályai erre kényszerítenek minket. Az ügynököm és az IAAF között folytak egyeztetések, azonban végül megtiltották, hogy részt vegyek a 400-as versenyen" - mondta a futónő az előfutamok után.

via nbcsports

Hozzászólások