Atlétika - A sprinterkirálynő nem lassít, úgy érzi, benne van még egy olimpia és egy világbajnokság is
A sprinterkirálynő nem lassít, úgy érzi, benne van még egy olimpia és egy világbajnokság is
Fotó: Europress/AFP

A sprinterkirálynő nem lassít, úgy érzi, benne van még egy olimpia és egy világbajnokság is

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/06/02 09:59
Shelly-Ann Fraser-Pryce olyan, mint a bor. Ahogy érik, egyre csak jobb lesz. A jamaicai sprinterkirálynő azt tervezi, hogy ott lesz a 2022-es atlétikai világbajnokságon, Eugene-ben. Akkor már 35 évesen.

A vb-t eredetileg 2021-re tervezték, a koronavírus-járvány azonban közbeszólt. A tokiói olimpiát egy évvel eltolták, aminek következtében az atlétikai világbajnokságot is el kellett csúsztatni.

"Szép lenne Eugene-ben befejezni a pályafutásomat, egy olyan helyen, amely közel van az otthonomhoz" - mondta Fraser-Pryce. "Ahová azok a barátaim is könnyen ellátogathatnak, akiknek máskor gondot okozott megnézni engem. Ki hitte volna, hogy sikerül visszajönnöm, és újra világbajnoknak lennem 32 évesen?! Szóval, ki tudja, talán ott búcsúzom majd el."

"Csalódott voltam, hogy az olimpiát elhalasztották. Olyan az egész, mintha egy idővonalon futva próbálnám elérni, amit akarok. Persze most már óvatosnak kell lennem, hisz családom van, akiknek szükségük van rám, és most a járvány miatt sajnos sok élet forog kockán."

Fraser-Pryce történelmi győzelmet aratott a tavalyi dohai világbajnokságon. Összességében negyedszer nyerte meg a női 100 méter világbajnoki aranyérmét, ami példátlan a sportág történetében. Ráadásul úgy győzött, hogy 10.71-et futott a döntőben, azaz mindössze egy századdal maradt el az egyéni csúcsától. Teljesítményének értékét tovább növeli, hogy édesanyaként érte el ezt az eredményt. Kisfia, Zyon augusztusban lesz három éves.

"A dohai döntő előtti éjjel nem aludtam szinte semmit. Iszonyatosan ideges voltam, mert nem volt versenyem már vagy három éve."

Két legemlékezetesebb győzelmének az első nagy címét, a 2008-as pekingi olimpiai aranyát, valamint a tavalyi dohai elsőségét tartja. Katarban a kisfiát is bemutatta a világnak, amikor a győzelme utáni tiszteletkört Zyonnal a karjaiban futotta le.

Shelly-Ann Fraser-PryceShelly-Ann Fraser-PryceFotó: Europress/AFP

"Amikor megtudtam, hogy terhes vagyok, eléggé bizonytalan voltam a karrierem folytatását illetően. De aztán meg akartam mutatni magamnak és a nőtársaimnak is, hogy az anyaság nem kell, hogy a pályafutásunk végét jelentse."

A koronavírus-járvány sok szempontból megálljt parancsolt a világnak, Shelly-Ann álmai azonban szerencsére nem hagytak alább. Szinte vallásos pontossággal minden reggel 5:30-kor kel, hogy a reggeli edzését még azelőtt letudja, hogy a Nap igazán perzselni kezdene. 

"A szokások embere vagyok, szeretem a precíz napirendet."

A vírushelyzet senki számára sem könnyű, egy olyasvalakinek különösen nem, aki annyira rabja a rutinjainak, mint Fraser-Pryce. Utolsó olimpiájára készült, amikor berobbant a vírus. Ahogy mindenki, ő is kénytelen volt alkalmazkodni az új helyzethez.

"A nemzeti stadionban készülök, ahol tartanunk kell egymástól a két méter távolságot, amikor csoportosan edzünk. Egy csoport létszáma pedig maximum 10 fő lehet. Délután van még egy súlyzós, vagy egy polymetrikus edzésem a teremben."

Fraser-Pryce azt az eshetőséget sem zárja ki, hogy amennyiben a járványhelyzet megköveteli, esetleg egy üres stadionban kell majd versenyezni jövőre Tokióban.

"Imádom a közönség energiáját. Jamaicában ahhoz vagyunk szokva, hogy telt házas stadionban futunk. Persze, ha úgy alakul, alkalmazkodnunk kell majd az adott körülményekhez."

Shelly-Ann Fraser-PryceShelly-Ann Fraser-PryceFotó: Europress/AFP

Shelly-Ann nagy rajongója a kenyai atlétikának. Ahogy a karibi ország dominálja a sprintszámokat, az afrikaiak úgy uralják a közép- és hosszútávot.

"A kedvenc kenyai atlétám Ezekiel Kemboi. Ő egy jó barátom. Legszívesebben azt szeretném, hogy mindig ő nyerjen, hogy láthassam őt táncolni. Vivian Cheruiyotot is nagyon kedvelem."

És, hogy mihez kezd 2022 után, amikor már befejezte a pályafutását?

"Először is meg akarom szerezni a mesterdiplomámat, utána pedig gyerekekkel vagy atlétákkal szeretnék majd dolgozni."

Daily Nation

Hozzászólások