Atlétika - "A remény és az alkalmazkodás a kulcs a túléléshez" - állítja az olimpiai bajnok hármasugró
"A remény és az alkalmazkodás a kulcs a túléléshez" - állítja az olimpiai bajnok hármasugró
Fotó: Europress/AFP

"A remény és az alkalmazkodás a kulcs a túléléshez" - állítja az olimpiai bajnok hármasugró

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/03/20 13:50
Nem tartott sokáig Christian Taylor számára, hogy adaptálódjon a koronavírus-járvány okozta új helyzethez. Ahogy a legtöbb élsportolónak, így a négyszeres világ- és kétszeres olimpiai bajnok hármasugrónak is újra kellett terveznie a mindennapjait, az edzésrutinját.

Módosítania kellett az időbeosztását, új edzőhelyszíneket kellett keresnie, miközben fenn kell tartani a motivációját és a pozitív hozzáállását. 

"Változtatnunk kellett az edzéseink menetrendjén" - mondta Taylor. "Sok atléta a főiskolai létesítményekben, valamint a mindenki más által is használt konditermekben bonyolította eddig az edzéseit, ezek azonban most már bezártak."

Taylor, aki Jacksonville-ben, Floridában lakik, és normál esetben a North Florida Egyetem sportlétesítményeit használja, maga is alternatív megoldások után kellett, hogy nézzen. 

"Sikerült találnunk dombokat, tengerparti részeket, hidakat és egy helyet, ahol súlyt emelhetünk. A koronavírus arra késztetett minket, hogy kreatívabbak legyünk, és úgy végezzük el a szükséges edzésmennyiséget, hogy közben vigyázunk magunkra és másokra."

"A mostanság esedékes versenyeket természetesen törölték, és senki sem tudja, mikor kezdődik el a szabadtéri szezon. A bizonytalanságok miatt azt sem tudni, mikorra próbáljuk meg időzíteni a csúcsformát. Mindezektől függetlenül a napi munkát elvégezünk, és minden apró részletre igyekszünk odafigyelni."

Mint mondja, a motivációjával egyelőre semmi gond nincs.

"Abszolút motivált vagyok, hisz ez egy olimpiai év. Amíg más döntés nem születik, készülök a tokiói játékokra. Az edzőmmel együtt készülünk a válogatóra, és amennyire lehet megpróbálunk versenykörnyezetet szimulálni. Ahogy látom a többieknél, nagyon nehéz most fenntartani a lelkesedést, a pozitív hozzáállást. Mindenki azon agyal, vajon mit hoz a holnap, milyen új intézkedést vezetnek majd be. Ki lesz beteg, és ha az lesz valaki, tudjuk-e majd jól kezelni a helyzetet."

"Az ilyen nehéz időkben megpróbálok a megoldási lehetőségekre koncentrálni, nem pedig a negatívumokra. A legfontosabb feladat, hogy a lehető legjobban tudjak alkalmazkodni ahhoz, ami jön. Így lehetek sikeres a pályán, és azon kívül is."

Taylor szakított időt arra is, hogy a Classroom Champions nevű online program segítségével az optimista felfogást hirdesse és próbáljon reményt adni a fiatalok számára.

taylor.jpg Fotó: Europress/AFP

"Ez a program az online felületet használja fel, hogy motiválja és bátorítsa a gyerekeket ebben a szorongással és bizonytalansággal teli időszakban. Olimpikonok és paralimpikonok mesélnek azokról a nehéz időkről, melyeken keresztülmentek és sikerült jól átvészelniük. Tippeket adnak arra, hogyan őrizhetjük meg a pszichés túléléshez szükséges lelkiállapotot még az ilyen nehéz helyzetekben is."

Ez a mentorprogram segít célokat kitűzni, vezetőkké válni és közösségeket formálni. Tanárokból és sportolókból mentorok lehetnek, és igyekeznek a családokat is minél inkább bevonni a párbeszédbe.

"Ez a szervezet rendkívül közel áll a szívemhez, és nagyon boldog vagyok, hogy ösztönözhetem, lelkesíthetem a következő nemzedéket. A közösségi médiát is arra használom, hogy pozitív hozzáállást és reményt közvetítsek. A reményben nagyon nagy erő van. Túl leszünk ezen, és talán képesek leszünk majd tanulni is belőle."

worldathletics.org

Hozzászólások