Atlétika - A NOB minden sportolót átvizsgálna, aki a dopping miatt eltiltott edzővel dolgozott
A NOB minden sportolót átvizsgálna, aki a dopping miatt eltiltott edzővel dolgozott
Fotó: Europress/AFP

A NOB minden sportolót átvizsgálna, aki a dopping miatt eltiltott edzővel dolgozott

Németh DánielNémeth Dániel
2019/10/04 12:04
Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke elmondta, arra kérték a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséget (WADA), hogy világítsák át az összes sportolót, aki a nemrég négy évre eltiltott Alberto Salazarral dolgozott. A NOB-elnök szerint az egész ügy "aggasztó és nagyon súlyos kérdéseket vet fel", amit még a 2020-as olimpia előtt tisztázna.

Az Amerikai Doppingellenes Ügynökség (USADA) kedden jelentette be, hogy a doppinggyanús tevékenységek miatt két éve vizsgált Alberto Salazart és Dr. Jeffrey Brownt négy évre eltiltották mindenféle atlétikával kapcsolatos tevékenységtől. A hivatalos indoklás szerint bebizonyosodott, hogy "tiltott doppingtevékenységet folytattak, miközben vezetőedzőként, illetve fizetett tanácsadóként dolgoztak számos atléta teljesítményének fokozásán a Nike Oregon Projectben." Az edző változatlanul ártatlannak tartja magát, és fellebbezett a döntés ellen.

Négy évre eltiltották a hosszútávfutás sikeredzőjét, Mo Farah korábbi mesterét | Hosszabbítás

Idestova négy esztendeje, hogy az amerikai doppingellenes ügynökség (USADA) elkezdett vizsgálódni Alberto Salazar ügyében, de már azóta is eltelt két év, hogy a nyomozás eredményei először kiszivárogtak. Telt-múlt az idő, megkezdődött a dohai atlétikai világbajnokság, ahol két nappal ezelőtt a Nike Oregon Project atlétája, Sifan Hassan világbajnok lett 10 ezer méteren.

Az ügy számos kérdést felvet, mivel Salazar sztársportolók, például a négyszeres olimpiai bajnok Mo Farah edzőjeként dolgozott a kérdéses időszakban. Nem véletlen, hogy Thomas Bach, a NOB elnöke vizsgálatot sürget azokkal az atlétákkal kapcsolatban, akik együtt dolgoztak a szakemberrel. "Szeretnénk látni, hány sportolót vizsgáltak eddig. Mindenkit átvilágítottak, aki járt az edzőközpontban? A jelentés a projekt teljes időszakát nézi vagy csak egy részét? Érintheti ez részben vagy egészben az olimpiai eredményeket?"

"Megtudtuk a jelentésből, hogy lehetnek olyan sportolók, akik nem tudják, mi történt velük. Ezt fontos tényezőnek tartjuk a szankciók szempontjából, azonban az eltiltás elkerülhetetlen, függetlenül attól, tudtak-e róla vagy sem."

Szűkszavú közleményében a WADA azt írta, az összes ügyben kötelesek hivatalból eljárni, ugyanakkor részleteket a vizsgálat alatt nem oszthatnak meg. Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) elnöke leszögezte, hogy azok a sportolók, akik a továbbiakban is megpróbálnak együttműködni a szakemberrel, automatikusan kétéves eltiltásra számíthatnak. Coe emellett hozzátette, hogy az USADA jelentése alapján felül fogják vizsgálni a gyógyászati célú mentességgel (TUE) kiadott engedélyeket is.

"Bele fogjuk ásni magunkat" - mondta. "Meg kell győződnünk arról, hogy az egészségügyi problémák valódiak, és hogy a vényköteles gyógyszerek nem növelik a sportolók teljesítményét. A gyógyászati céllal kiadott TUE-engedélyek egyébként rengeteget szigorodtak azóta, hogy először betettem a lábam az IAAF tanácsába. Akkoriban ezrével voltak ilyen esetek, mára jóval kevesebb maradt. Sokkal keményebben lépünk fel ezekben az ügyekben" - magyarázta Coe, főleg az asztmával kapcsolatos gyógyszerekre utalva.

043_dpa-pa_190925-99-28177_dpai.jpg Fotó: Europress/AFP

Az idei dohai világbajnokságon is sokan szerepelnek, akik Salazar segítségével készültek a közelmúltban. Sifan Hassan, a 10 ezer méter idei női bajnoka és az 1500 méteren olimpiai bajnok Matthew Centrowitz (2018-ig dolgozott a szakemberrel) nem nyilatkozott az ügyben, Craig Engels azonban úgy fogalmazott, sosem látott gyanús tevékenységet a projektben eltöltött két éve alatt. "Ez azért szívás, mert az egész Oregon Projectet bemocskolja. Mindenkire rásüti a bélyeget" - magyarázta a sportoló.

"Az egyetemi edzőmnek azt mondtam, én leszek az első, aki meg fog szólalni, ha bármi történik ott. Úgy voltam vele, hogy adok egy évet, és majd meglátjuk, jól alakul-e. Amennyiben nem, ha zajlanak ilyen tevékenységek, akkor otthagyom az egészet és jelentem. Végül azonban abszolút nem történt semmi, nem kaptam ajánlatot, senki sem próbált nyomás alá helyezni" - nyilatkozta az amerikai futó a BBC-nek.

Természetesen megkérdezték Mo Farah-t is, mit gondol korábbi edzőjének a büntetéséről. A brit futóklasszis, aki 2011 és 2017 között Salazar tanítványaként érte el legnagyobb sikereit, üdvözölte az USADA döntését. "2017-ben elhagytam a Nike Oregon Projectet, de mindig azt mondtam, akik megsértik a szabályokat, átlépik a határokat, nem érdemelnek toleranciát. Örülök, hogy megszületett a konklúzió" - fogalmazott Farah. A négyszeres olimpiai bajnok mindig tagadta, hogy vétett volna a szabályok ellen, pályafutása során pedig egyetlen pozitív mintát sem produkált.

GuardianBBC

Hozzászólások