Atlétika - "A magam eszközeivel állok ki a népem mellett"
"A magam eszközeivel állok ki a népem mellett"
Fotó: Europress/Getty

"A magam eszközeivel állok ki a népem mellett"

Kálmán LaciKálmán Laci
2016/08/24 19:32

A maratonfutás újdonsült olimpiai ezüstérmese, Feyisa Lilesa nem tért még vissza hazájába, Etiópiába - az AFP francia hírügynökség jelentése szerint.

Mindez azért fontos, mert az etióp futó úgy haladt át a vasárnapi riói maraton célvonalán, hogy közben egy bátor döntéssel határozottan állást foglalt a hazájában tomboló erőszakkal szemben. A 26 éves futó karjait a magasba emelte és egy keresztet formált velük a feje fölött, szolidaritását kifejezve az Etiópiában élő oromo népcsoporttal szemben.

A dolog előzménye, hogy az afrikai országban az elmúlt hetekben több száz oromót mészároltak le a kormányellenes tüntetések során, illetve sokakat bebörtönöztek az etióp hatóságok.

Lilesa, akinek felesége van és gyermekei, azt mondta, hogy a megmozdulása miatt nem térhet vissza otthonába, az élete ugyanis veszélyben lenne.

"Ha visszatérek, valószínűleg megölnek" - mondta az etióp futó a verseny után. "Vagy, ha nem is ölnek meg, börtönbe zárnak. Biztos, hogy lekapcsolnak a reptéren és nem mehetek majd sehova. A kormány lemészárolja a népemet. Ezt én nem nézhetem tétlenül, a magam eszközeivel, ahogy csak tudok, kiállok mellettük. A rokonaim mind börtönben vannak. Ha demokratikus jogokról kezdenek el beszélni, egyszerűen megölik őket."

Az AFP újságírója szerint Lilesa nem volt rajta azon a gépen, mely Addisz-Abebában landolt és hazahozta az etióp olimpiai csapatot még hétfő éjjel.

Vasárnap egyébként azonnal kampány indult az etióp futó támogatására, és szerdáig mintegy 120 ezer dollár gyűlt össze. Úgy tűnik, hogy Lilesa egy másik országban lesz kénytelen letelepedni. Legalábbis egyelőre.

Forrás: AthleticsWeekly
Hozzászólások