Atlétika - A lebénult olimpikon útja az oltárig
A lebénult olimpikon útja az oltárig
Fotó: Europress/AFP

A lebénult olimpikon útja az oltárig

Ajkler ZitaAjkler Zita
2019/11/13 09:28
Jamie Nieto nevét alapvetően a magasugró eredményei miatt ismertük meg. Két olimpián indult, 2004-ben épphogy lemaradt a dobogóról, 2012-ben pedig végül szinte csodával határos módon, 35 évesen a 6. helyen zárt, megelőzve nálánál sokkal esélyesebbeket. Már akkor bebizonyította, hogy amit elhatároz, azt véghez is viszi. Ez pedig később az életét mentette meg.

Nieto 1976-ban született, tehát alapvetően nem a mai kor versenyzője. Ennek megfelelően a virágkorát is inkább a 2000-2005-ös években érte el, közte azt a bizonyos 4. helyezést Athénban. A második, londoni olimpiája előtt sem volt egyszerű helyzetben, hiszen a magasugrás sem az a versenyszám, ahol az évek a sportolónak dolgoznak. Épp ellenkezőleg, minden egyes szezonnal csökken az esély és lehetőség a jó ugrásokra, és ezt ő is nagyon jól tudta. Volt is benne kétely, hogy fel tudja-e venni a versenyt majd a fiatalokkal, pláne úgy, hogy élete legjobbját épp a 2004-es olimpián ugrotta (234 cm), és az utóbbi években meg sem közelítette ezt a magasságot. Ennek ellenére nem feltett kézzel állt neki, hanem először fizikálisan, majd fejben rakta össze magát. Amikor mindez ez megvolt, akkor úgy érezte, hiába van rendben, valami még mindig hiányzik, az pedig a hit. 

Ezen is elkezdett dolgozni, bár az elején még maga is irreálisnak gondolta azt, amire készült, de folyamatosan győzködte magát, addig-addig, amíg végül el nem hitte. Igaz, hogy ez majdnem 1 évig tartott, de onnan nem volt megállás, minden beindult. A vége pedig egy elképesztő 6. hely volt Londonban. Plusz bebizonyította mindenkinek és magának is, hogy ha valamit eltökél, akkor azt végre tudja hajtani. Akkor eszébe sem jutott, de pár évvel később, ez szinte az életét mentette meg.

063_GYI0057804413.jpg Fotó: Europress/AFP

Aktív pályafutása után ugyanis nem távolodott el az atlétikától: edzőként dolgozott tovább. Ezt tette 2016-ban is, egy áprilisi napon. A jelen lévő tanítványoknak akart megmutatni egy hátraszaltót, ami nem várt eredménnyel zárult. 

Nieto lába kicsúszott maga alól, háttal a fejére esett és mellkastól lefelé lebénult.

Utólag azt nyilatkozta, az első gondolatai is rögtön azok voltak, hogy örül, hogy él. Emellett abban is biztos volt, hogy a gyógyulásáért mindent meg fog tenni. Pedig az orvosok nem sok jóval biztatták: szerintük nagyjából 30%-ban fogja visszanyerni a mozgását. Ebbe viszont képtelen volt belenyugodni. Ahogy mondta korábban, amit az ember elhisz, azt előbb-utóbb be is vonzza, eléri. Ahogyan megtette ezt 2012-ben is, Londonban. És így történt ez ebben az esetben is, elkezdett dolgozni saját magán. 

Kegyetlenül hosszú és legalább olyan nehéz utat járt be, mint amikor az olimpiára készült. Napról napra, centiről centire haladt előre, sosem adta fel. Akkor már partnere volt a korábbi gátas Shevon Stoddart, kivel 1 év múlva esküvőt terveztek. Ez plusz motivációt adott Nietonak, hiszen számára fontos volt, hogy az oltár elé vezethesse választottját, de ahhoz újra járnia kellett. Az orvosai szerint ez szinte csodának számított volna, de ő rendületlenül hitt benne, és folyamatosan dolgozott érte.

Aztán eljött a nagy nap, ami nem csak a menyasszonynak, de a vőlegénynek is óriási jelentőséggel bírt. Nieto ezen a napon bebizonyította, hogy tényleg nincs lehetetlen: igaz, minimális segítséggel, de a saját lábán lépkedett az oltár elé. 

A csoda tehát megtörtént, kívülről talán így tűnt. Belülről azonban hihetetlen erő és akarat kellett nem csak Nieto, hanem párja részéről is, akik mindvégig mellette maradt, egyetlen pillanatig sem jutott eszébe, hogy elhagyja Jamie-t és egy "könnyebb" utat választva, mással keresse a boldogságot. Számukra ez az utazás is egy közös út volt, amit együtt, kézen fogva, egymást támogatva jártak be, és értek a végére. Az atlétika után énekléssel foglalkozó Shevon pedig egy dalt is írt kettejükről, amit idén november elején ezekkel a szavakkal ajánlott mindenkinek:

"Ezt a dalt a férjemnek, Jamie Nietonak ajánlom, aki mellkastól lefelé lebénult egy edzésen történt baleset során. A diagnózis ellenére, mi ketten tudtuk, hogy a hitünk és a szerelmünk elég erős ahhoz, hogy ebből is talpra álljunk, képletesen és a valóságban is."via cbn.comHozzászólások