Atlétika - A könyv, amely segített Kipchogének lefutni a két órán belüli maratont
A könyv, amely segített Kipchogének lefutni a két órán belüli maratont
Fotó: Europress/AFP

A könyv, amely segített Kipchogének lefutni a két órán belüli maratont

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/10/16 12:31

Eliud Kipchoge minden idők tán legnagyobb maratonfutója, ráadásul 2019. október 12-e óta az egyetlen ember, aki két órán belül le tudta futni a bő 42 kilométeres távot. Ő a szám világcsúcstartója, emellett olimpiai és világbajnok. Az alábbi sorokat még a bécsi rekordkísérlete előtt intézte fiatalkori önmagához. 


Eliud,

Most még nem tudod, de az, hogy Kenya magaslati részén nősz fel, rengeteget segít majd neked abban, hogy kifejlessz bizonyos készségeket, és hogy messzire juss egy sportágban, melyet úgy hívnak, atlétika.

Már fiatalon is nagyon jó a munkamorálod, és rendkívül fegyelmezett vagy. Minden nap segítesz az édesanyádnak vizet hozni a folyóról és gondját viseled az állatoknak. 

Jól is tanulsz. Imádsz suliba járni. Szorgalmas vagy és mindig megpróbálod a legtöbbet kihozni magadból. Ezek azok az alapelvek, melyek később meghatározzák a futókarriered is. 

Mindig elsőbbséget élvez nálad az edzés, és azt teszed, amit várnak tőled. A feladataidat sohasem halogatod.

Eliud, a pályafutásod elején nagyon szerencsés leszel. Megkeresed Patrick Sang, olimpiai ezüstérmes akadályfutót, hogy részt vehess az edzésprogramjában. A következő 17 évben az ő módszerét követed majd, ami egy rendkívül jó döntésnek bizonyul.

Patrick sokkal több lesz, mint egy puszta edző a számodra. Ő lesz a mentorod és egyfajta apafigura is az életedben. Az ő segítségével világ- és olimpiai bajnoki győzelmeket aratsz, és világcsúcsot érsz el. Olyan magasságokba jutsz, amelyről korábban álmodni sem mertél.

Az utad során nagyszerű emberekkel találkozol majd, és kifejlődik egy nagyon fontos tulajdonság benned: a könyvek iránti szenvedély. Az olvasás által nélkülözhetetlen készségeket sajátítasz el, melyek segíteni fogják a karriered is. Elsősorban az önsegítő könyvek és az életrajzok érdekelnek majd, különösen a 'Who Moved My Cheese?' (Spencer Johnson: Ki vitte el a sajtomat c. műve - a szerk.), amelyhez később újra és újra visszatérsz. A könyv egyformán hasznos lehet akár egy üzletember, akár egy sportoló számára. De tulajdonképpen bárkinek segít megküzdeni a változásokkal teli időszakokkal.

Eliud, megtanulsz majd élni egy növekvő és fejlődő világban. Később megjelenik a közösségi média is, és bár eredendően óvatos és bizalmatlan ember vagy, szépen fokozatosan beengeded majd az életedbe. Megérted majd, hogy maratonfutóként ez egy nagyszerű eszköz, hogy megismertesd magad az emberekkel, és, hogy inspirálj másokat. 

Idővel a felkészülésed egy kifinomultabb, egyre átgondoltabb lesz. Később bevezetsz majd az edzéseidbe törzserősítő és stabilizáló gyakorlatokat, melyek hatására a tested erősebbé válik. Azt javaslom azonban, hogy semmiképp se kezdd el ezeket túl korán, csak akkor, amikor úgy érzed, itt az ideje.

Úgyhogy Eliud, csináld csak szépen tovább azt, amit most is csinálsz. Hozol majd néhány nagyszerű döntést, melyek segítségével olyan sikereket érsz majd el, melyeket fiatal atlétaként el sem tudtál volna képzelni. 

Eliud

IAAF

Hozzászólások