Atlétika - A katasztrofális atlétikai vb miatt tiltakoznak a sportág legendái
A katasztrofális atlétikai vb miatt tiltakoznak a sportág legendái
Fotó: Europress/AFP

A katasztrofális atlétikai vb miatt tiltakoznak a sportág legendái

Németh DánielNémeth Dániel
2019/10/02 13:09
Egyre több helyről éri kritika a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget (IAAF) a dohai világbajnokság kapcsán. A sportolók a meleg és párás levegő miatt szenvednek, a női maratonit 28-an adták fel a körülmények miatt, nézők pedig alig lézengenek a lelátókon. Még az egyébként csúcseseményként számon tartott férfi 100 méter sem mozgatta meg a helyieket.

"Ma este beléptem a stadionba, és miután körbenéztem, azt kérdeztem: ez világbajnokság egyáltalán?" - tette fel a kérdést Denise Lewis, a korábbi olimpiai bajnok hétpróbázó, aki jelenleg a BBC szakértőjeként dolgozik. "Októberre toltuk a világbajnokságot, hogy végül üres lelátókat lássunk. Ez teljes mértékben sokkoló, és úgy gondolom, hogy helytelen. Csúnyán cserben hagyott minket, atlétákat az irányító bizottságunk" - állapította meg Sydney bajnoka a brit közszolgálati csatornán.

A dohai világbajnoksággal kapcsolatban egyre-másra derülnek ki a kínos, nem ritkán korrupciós ügyek. Valamelyest hasonlít a helyzet a 2022-es labdarúgó-világbajnokságéhoz: hiába tudta mindenki, hogy gond lesz a meleg időjárással, a sportág iránti érdeklődés alacsony az országban, volt az a pénz, amiért Katar megrendezhette a versenyt. Cserébe leginkább a sportolók szívnak, hiszen az nyilván szóba sem jöhetett, hogy a nyári hónapokban tartsák a tornát, ezért a szokásosnál később kezdődött a vébé.

043_dpa-pa_190930-99-101583_dpai.jpg Fotó: Europress/AFP

Mindezt azzal sikerült tetézni, hogy szinte teljesen üres stadionokban rendezik a versenyeket, a rossz nyelvek szerint vendégmunkásoknak és gyerekeknek felajánlott ingyen jegyekkel próbáltak kozmetikázni a hivatalos számokon. Hivatalosan az IAAF szerint 11 800 bérletes és 2000 vendég vett részt a nyitó napon, szombaton pedig 11 300 jegyet értékesítettek. Hosszú távú versenyekre valóban kilátogattak az etióp és kenyai vendégmunkások, a hagyományosan fő eseménynek számító férfi 100 méteren viszont alig lézengtek a lelátón.

"Jó látni azt a sok etióp és kenyai embert, ahogyan honfitársaiknak szorítanak a hosszú távú versenyeken, a többi azonban nagyon kevés embert vonz. 100 méteren senki sem volt ott a lelátón" - mondta a legendás Michael Johnson. Doha pályázati anyagában egyébként még úgy számoltak, hogy a turisták fogják megtölteni a stadionokat. "Doha 2017 célja, hogy ne legyenek üres székek. Sokan ezt túl ambiciózus tervnek tartják. Mi azonban úgy gondoljuk, könnyedén teljesíthető. Az atlétikai vb összes eseménye teltház előtt zajlik majd" - írták akkor.

A tízpróbában világbajnok és világcsúcstartó Kevin Mayer nemrég kijelentette, hogy az eseményt egészen nyugodtan lehet katasztrofálisnak minősíteni a szurkolók száma és a maratonon tapasztaltak alapján. Mint az ismeretes, a 68 indulóból 28-an feladták a versenyt, ugyanis az éjfélre tolt időpont ellenére fullasztó hőségben kellett teljesíteni a 42,2 kilométert. 16-an a táv feléig sem jutottak el, a kenyai Ruth Chepngetich pedig minden idők leglassabb győztes idejével szerezte meg a vb-aranyat.

043_dpa-pa_124909526.jpg Fotó: Europress/AFP 

"Lehet, hogy az emberek nem mondják ki hangosan, de ez egy katasztrófa" - fogalmazott élesen Mayer. "Senki sincs a stadionban, a hőséghez egyáltalán nem sikerült alkalmazkodni, és azt is szomorú volt látni, hogy vagy 30-an feladták a maratont." Az IAAF korábban rendszeresen megvédte a dohai világbajnokságot, mondván, fontos a sportág számára, hogy új piacokon is megerősödjön. Ebben talán lehet is némi igazság, azonban az alacsony érdeklődés és a rengeteg kritika alapján nem úgy tűnik, hogy az idei vb fogja teljesíteni ezt a célt. 

Hozzászólások