Atlétika - A gyűlölködők és a chili hajtják előre Justin Gatlint
A gyűlölködők és a chili hajtják előre Justin Gatlint
Fotó: esquire.com

A gyűlölködők és a chili hajtják előre Justin Gatlint

Kálmán LaciKálmán Laci
2017/10/01 14:32

Amikor Justin Gatlin megnyerte a 100 méter döntőjét a világbajnokságon, kifütyülték.

Kifütyülték, mert megverte utolsó versenyén a sportág valaha élt egyik legnagyobb hősét. Ráadásul tette mindezt két doppingeltiltást követően. De Gatlint mindez nem érdekelte.

"Nem csak egy futó vagyok. Nem csak egy gyors srác. Harcos vagyok, és egy nagy túlélő."

2010-ben, amikor második eltiltásából is visszatért, 28 éves volt. Azóta megjavította egyéni legjobbját, állt olimpiai dobogón Londonban és Rióban, és igen, az idén megverte Boltot, és másodszor is világbajnok lett 33 évesen.

Úgy tűnik, nem nagyon hagyja, hogy az életkora megzavarja. Csak fut, és más nem érdekli.

"Tudom, hogy nem fogok örökké versenyezni. Ha egyszer kiszállok, valaki olyannak akarom átadni a stafétabotot, aki képes lesz azt felelősséggel továbbvinni."

Gatlin létrehozott egy alapítványt fiatal, tehetséges atléták számára, az edzéseket azonban korántsem hagyta abba. Az étrendjére is rettenetesen figyel, és készül a 2020-as tokiói játékokra. Ő akar lenni ugyanis a legidősebb ember, aki valaha olimpiai dobogó tetején állt 100 méteren. Akkor már 38 éves lesz.

Amiért nem lassul

"Nem úgy tekintettem az életkorra, mint okra, amiért abbahagyhatom a futást, vagy lassulhatok. Azon gondolkodtam inkább, hogy hogyan tudnék még tovább fejlődni. Hogy mit tehetnék annak érdekében, hogy még kiegyensúlyozottabb legyek, és ne veszítsek a gyorsaságomból."

"Tudtam, hogy nem videó-játékozhatok hajnali 3-ig, és nem ehetek mindent össze-vissza. Ezért életmódot váltottam. Egy kimerítő szezon után az ember gyakran elengedi magát, és hamburgert meg pizzát kajál, meg bulizik agyba-főbe. Én megpróbáltam ezt visszaszorítani, és felvettem a kapcsolatot más sportágak legjobbjaival. Az egyik évben elkezdtem bokszolni, máskor pedig elmentem kerékpározni. A testemet így készenléti állapotban tartottam a komolyabb terhelésre, ugyanakkor nem használódtam el a rengeteg futástól."

gatlin3

Fotó: Europress/AFP

Ami rávette őt az életmódváltásra

"Amikor visszatértem, nem voltam épp a legjobb formában. Volt rajtam plusz rendesen. Az edzőm azt mondta: 'ha bajnok akarsz lenni, úgy is kell kinézned, mint egy bajnoknak.' Le kellett fogynom annyira, amennyi a 2004-es olimpiai döntőben voltam. Az egész étkezési rendemet meg kellett változtatni."

"Az edzőm azt is mondta, bármikor hívhatom kajaügyben. Én meg is tettem. Volt, hogy este 11-kor. 'Hé, mester, tolhatok most egy almás pitét?' Mire ő: 'Még, hogy almás pitét? Már rég aludnod kéne. Ez a kaja amúgy sem neked való.' 'De van benne alma' - próbáltam menteni a helyzetet."

"Akkoriban tehát kb. így gondolkodtam. Aztán kontrollálva a mennyiségeket, valamint azt, hogy mik azok, amiktől távol kell tartanom magam, sikerült elérnem a kívánt súlyt."

Az áldozatokról, amik meghozták a kívánt eredményt

"A visszatérésem után rájöttem, hogy ha versenyben akarok lenni a fiatalokkal, akkor bizonyos dolgokon változtatnom kell. Láttam, hogy ezek a srácok hétről-hétre 9.8-at, 9.7-et futnak, és tudtam, hogy ha ott akarok lenni mellettük, sőt, le is akarom őket győzni, akkor bizony áldozatokat kell hoznom."

"Sok nem-sportoló barátom hétvégenként pezsgőzik, sörözik, bulikra jár, míg én ezalatt ülök otthon, és sorozatokat nézve ásványvizet kortyolgatok. Így készülök a másnapi edzésre vagy versenyre. Olyan vagyok, mint egy nagypapa, már 10-kor ágyba bújok. Aztán, ha sikerül elérnem a céljaim, én hívok meg mindenkit egy jó kis ünneplésre."

Arról, amit Bolt legyőzése után kapott

"Tulajdonképpen minden adott volt ahhoz, ami végül is történt. Ott volt Usain Bolt. Ez volt Usain Bolt utolsó versenye, azé a Usain Bolté, aki mindig győzni szokott. Tudtam, hogy ha legyőzöm őt élete utolsó 100 méterén, ráadásul Londonban, a második otthonában, akkor ellenséges reakciókat kapok majd. Tudtam, hogy én leszek a gonosz, hogy én leszek a gazfickó."

"Mi azonban tiszteljük egymást, mert tudjuk, ha odatérdelünk a rajtvonalra, akkor egymás ellen kell versenyeznünk. Amikor odajött gratulálni, azt mondta, hogy remek munkát végeztem, és hozzátette:

'Ha valaki megérdemli a győzelmet rajtam kívül, az te vagy.' "

gatlinbolt

Fotó: Europress/AFP

Arról, hogy hogyan hatnak rá a gyűlölködők

"Aki pályán versenyez, az tudja, ehhez kell egy fajta csőlátás. Azt kell érezd, mintha egy alagútban futnál. Csak a saját pályádra szabad figyelned. Nekem nincs két félidőm, vagy négy negyedem; nekem 9 másodpercem van arra, hogy elvégezzem a munkám. Ha más embereken, és az ő véleményükön kezdenék el gondolkodni, akkor kizökkennék."

"A koncentráció és az elvégzett edzésmunka hajt előre. Én egy született versenyző vagyok, így amikor hallom a gyűlölködőket meg a pesszimistákat, csak az van bennem, hogy 'hadd bizonyítsam be, hogy ma tévedtek.' "

A kajáról

Úgy kell szabályoznom a fehérje-, a zöldség-, és a szénhidrát-bevitelemet, hogy jól tudjak működni és ne legyek fáradt.

Reggeli: közel 500 gramm fehérje shake, zöldségek és tejsavó

Edzés után: két Nutri-Grain szelet

Ebéd: egy nagy adag saláta és egy nagy szelet csirkemell

Vacsora: egy tál chilis bab

Amit el kellett hagynia: csokoládé

via
Hozzászólások