Atlétika - A csendben osonó óriás
A csendben osonó óriás
Bohdan Bondarenko Fotó:Europress/Getty

A csendben osonó óriás

Ajkler ZitaAjkler Zita
2014/07/04 08:55

Az utolsó napok is hoznak óriási meglepetéseket az indulói létszámban. Nemrég Ivan Ukhovról és Ashton Eatonról jelentettünk, a mai nap pedig egy újabb világsztáré. Olyané, akinek jelenléte miatt a férfi magasugrásra az egész világon kíváncsiak lesznek az atlétika szerelmesei. Az utolsó pillanatban bejelentett induló ugyanis nem más, mint Ukhov több, mint méltó ellenfele: Bohdan Bondarenko is ott lesz kedden Székesfehérváron.

A férfi magasugrásban 2013-ban valahogy megindult valami. Addig alacsonyabban osztottak érmeket: 240 cm alatt nyerni lehetett szinte bármilyen versenyen. Tavaly óta azonban, ha ott vannak bizonyos emberek az indulók között van, akkor kivételes eredményekre és versenyre van kilátás. Szinte bármikor a levegőben van egy új világcsúcs, de legalább a kísérlet rá szinte garantált.

Nem csupán egy, hanem többféle párosítás izgalmas és ilyen lesz ez kedden is, hiszen az ukrán Európa-csúcstartó és az orosz párharca olyan kuriózum, amely ritkaság és hatalmas szervezői bravúr. Egy ilyen csatát szeretne látni mindneki, aki csak picit is követi a férfi magasugrást, és most nem is kell messzire, csupán Székesfehérvárig menni.

Hozzá nem tudunk szerelmi bánattól ittasan ugrott magasságokat avagy nagyobb botrányokat társítani. mert nincsenek. Pedig a hórihorgas, elképesztően vékony, nemsokára 25 esztendős klasszis a maga módján szintén érdekes figura. Talán a legfurább az, amikor a nagy ugrások előtt csendet kér: egy egész stadionnyi embert képes mára már olyan csendre inteni, hogy egy tüsszentés is cunaminak hangzik.

Azt mondja, ha hallja a neki szánt tapsot, nem tud magára figyelni. Túlságosan izgatott lesz. Hozzátette, próbál a jövőben ezen változtatni, de talán nem is baj, ha megmarad ennél a módszerénél: ilyenkor biztosan mindenki rá figyel majd és tudja, hogy ő ugrik. Különben sem mindig jó együtt úszni az áramlatokkal: ha neki így jó, hát nem tapsolunk, csak ha ugrott. Persze neki is vannak mókás videói, íme egy:

Bondarenko junior világcsúcstartóként indult, majd pár évig úgy tűnt. A sérülésekkel nagyobb küzdelmeket vív, mint az ellenefelekkel. Ez egészen 2013-ig zajlott, amikor valami más lett. A mezőny egyik legmagasabb ugrója ugyanis már tavaly meglepő eredménnyel rukkolt elő a szezon nyitó versenyén: 233 cm-es első egyéni csúcsát a szezon folyamán 241 cm-re tornázta. Ekkorát pedig ember nem ugrott 1994 óta.

Az ukrán ezután - bár utolsó kísérletére jutott át ezen a magasságon -, még három próbát tett a világcsúcsot jelentő 246 cm-re, amelyekből egyik sem volt elvetemülten rossz.

A szezon egyik legizgalmasabb versenye méltó módon a moszkvai világbajnokság volt. Hárman ugrottak 241 cm-re és közülük Mutaz Essa Barshim merész vállalásra tudta "kényszeríteni" Bohdant. Ha a katari átugorja ugyanis a vállalt magasságát, az ukrán csak világcsúccsal nyerhetett volna. Végül a 241 cm elég volt, de ismét láthattunk világcsúcs kísérletet.

Az idei év ott folytatódott, ahol a tavalyi befejeződött. Májusban 240 cm-rel nyitott, majd június közepén újabb határon jutott át: az új egyéni csúcs 242 cm. New Yorkban ő és Barshim történelmet írtak: soha eddig ugyanazon a versenyen nem ugrott két ember ekkorát. Bondarenkónak ez ráadásul Európa-csúcsot is jelentett. Patrik Sjőberg 1987-ben felállított rekordját állította be és lett ezzel holtversenyben többedmagával a második legmagasabbra ugró férfi a világon.

Székesfehérvárra ráadásul egy 240 cm-es ugrással a lábában érkezik. Lausanne-ban, ahol tavaly megindult a félelmetes sorozata, megismételte győzelmét. Ugyanitt Ukhov 238 cm-ig jutott. Ilyesmi magasságokra lehet számítani kedden, páratlan párharcra, egy újabb kivételes csemegére. Nekünk, atlétika-függőknek pedig csupán még egy okkal több, miért is kell látni mindenképp ezt a versenyt.

 

 

Hozzászólások