Atlétika - A britek tönkreverték Európát 100 méteren - Asher-Smith és Hughes is győzni tudott
A britek tönkreverték Európát 100 méteren - Asher-Smith és Hughes is győzni tudott
Fotó: Europress/AFP

A britek tönkreverték Európát 100 méteren - Asher-Smith és Hughes is győzni tudott

Kálmán LaciKálmán Laci
2018/08/07 23:00

"Ha Dina Asher-Smith meg tudja verni Dafne Schipperst, akkor határozottan leteszi a névjegyét, mert az egy nagyon komoly fegyvertény lesz."

Ezt mondta Michael Johnson szakkommentátorként a BBC adásában percekkel az atlétikai Európa-bajnokság női 100-as döntőjének rajtja előtt. Papíron Asher-Smith számított favoritnak, de tekintve, hogy még csak 22 éves, és felnőtt világversenyen nem bizonyított ezen a távon, azt lehetett gondolni előzetesen, hogy egy kicsit rezegni fog neki a léc.

Nem így történt. Tökéletesen rajtolt, valósággal kirobbant a rajtgépből, pillanatok alatt összerakta a mozgását, és megállíthatatlan volt. Élete legjobb futását produkálta akkor és ott, amikor és ahol a legjobban kellett. Ideje 10.85, ami egyéni és brit csúcs, valamint holtversenyben a világ idei legjobb eredménye. Illetve, csak, hogy jól értsük, mennyit is ér ez az idő valójában, nos, Tori Bowie épp ennyivel nyerte a tavalyi londoni világbajnokságot.

Denise Lewis, olimpiai bajnok hétpróbázó Shelly-Ann Fraser-Pryce-szerű futásnak nevezte, amit Asher Smith-től láttunk. És valóban, ugyanaz a koncentrált rajt, tökéletesen összeszedett mozgás és ellentmondást nem tűrő fölény. 

"Mindent jól csináltam" - nyilatkozta Asher-Smith. "Örülök, hogy nekem jött ki legjobban a lépés, hisz sok tehetséges lány futott mellettem a fináléban. Remélem, hogy Tokióban is majd valami hasonló futást tudok összerakni."

ashersmith.jpg Fotó: Europress/AFP

A briteknek nem nagyon volt idejük ünnepelni a női 100 méter után, hisz következtek a férfiak, szintén ezen a távon, szintén komoly brit esélyekkel.  

"Tetszett, amit láttam Zharnel Hughes-tól az idén" - mondta Johnson a finálé előtt. "Egész évben nagyon jól futott. Ha tudja kezelni a nyomást, neki kell megnyernie."

Hughes jól rajtolt, vezetett is, de többen is nagyon jöttek a végén, köztük honfitársa, Reece Prescod is, aki végül csak egy századdal kapott ki tőle. A győztes idő 9.95 lett. Harmadikként Jak Ali Harvey, míg negyedikként CJ Ujah zuhant a célba, ők már 10 másodpercen kívül.

Komoly verseny volt. Ők ketten voltak a legnagyobb esélyesek, és egyikük sem okozott csalódást. Olyannyira, hogy Prescod ideje végül elég komoly egyéni csúcs lett.

"Boldog vagyok, hogy sikerült" - nyilatkozta Hughes. "Görcsöltem egy kicsit valamiért, úgyhogy ennél jobbat biztos, hogy nem tudtam volna futni. Tudtam, hogy Reece nagyon erős a hajrában, és meg fog szorongatni, ezért fontos volt, hogy nyugodt tudtam maradni. Örülök, hogy mi hoztuk el az első két helyet."

A férfi döntőhöz még hozzátartozik, hogy a francia Jimmy Vicaut futotta a legjobb időt a középdöntőben, ám a fináléra sérülés miatt nem tudott kiállni. 

Hozzászólások