Atlétika - A 20 éves svéd rúdugrózseni célja a legnagyobb magasság, amit valaha ugrottak
A 20 éves svéd rúdugrózseni célja a legnagyobb magasság, amit valaha ugrottak
Fotó: Europress/AFP

A 20 éves svéd rúdugrózseni célja a legnagyobb magasság, amit valaha ugrottak

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/02/05 17:02
"Én akarok lenni a világ valaha volt legjobb rúdugrója. A legnagyobb magasságot akarom, amit valaha ugrottak."

Ezt néhány hónappal ezelőtt mondta Armand 'Mondo' Duplantis, aki idei első versenyén, a keddi düsseldorfi fedett pályás viadalon hajszál híján már teljesítette is ezt a célkitűzését. A mindössze 20 éves svéd srác előtt 6 méter 17 cm-en volt a léc, melyet a második kísérlete során csupán a karjával sodort le. A világcsúcsot egyébként Renaud Lavillenie tartja 6.16-tal, melyet még 2014 februárjában ugrott.

Noha Duplantis leverte a 6.17-et, a versenyt egy hatméteres ugrással simán megnyerte. A világbajnoki cím védője, az amerikai Sam Kendricks 5.80-nal a második helyen végzett. 

"Úgy gondoltam, lehet rá esélyem" - mondta Duplantis a világcsúcs-kísérlettel kapcsolatban. "Hiába van jó formában az ember, nehezen tudja elképzelni, hogy az első versenyére minden összeálljon. Örülök, hogy így sikerült. Nem is hiányzott sok."

Édesapja, Greg Duplantis egyben Armand edzője is, egészen kiskora óta. Az elején még minden csupán játéknak indult, senki sem sejtette, hogy a fiú ilyen iszonyatosan tehetséges.

"Már egész kisfiúként rendkívül fogékony volt a rúdugrásra"meséli az édesapja. "Ő már biztos nem emlékszik, de annak idején folyton seprűnyélről ugrándozott a kanapéra. De úgy összességében is nagyon atletikus, sok sportághoz van tehetsége, például a baseballhoz és a focihoz is. De kicsinek nagyon alacsony volt korához képest. Alacsony és nagyon vékony is."

"Annyira könnyű voltam, hogy nem tudtam behajlítani a rudat, ezért aztán speciális rudakat kellett nekem készíteni" - emlékszik vissza Armand. "Láttam a tesómékat, hogy ugranak, és én is akartam. Így aztán ezzel a külön rám szabott rúddal valószínűleg én lettem a legfiatalabb, aki ugrott. Mindössze hét éves voltam. És alighanem én voltam a legfiatalabb, aki el is tört egy rudat."

A család kertjében lévő rúdugró szivacsnak borzasztó nagy jelentősége volt Duplantis fejlődésében. 

"Amióta az eszemet tudom, minden megvolt otthon, ami a rúdugráshoz kellett. El sem tudtam képzelni, hogy másképp is lehetne. Számomra tök normális volt, hogy hazamegyek a suliból, átöltözök, és kimegyek az udvarra ugrani. Mintha csak focizni mentem volna ki. Szerintem ezért lehetek most itt. Ezért tarthatok most ott, ahol. Már nagyon fiatalon megfertőződtem a sportággal, és aztán nagyon hamar elkezdtek jönni az eredmények is. Már akkor, amikor még se magas nem voltam, se gyors, se erős. Utána pedig még inkább."

Egymás után állította fel a világcsúcsokat a különböző korcsoportokban. Valószínűleg a felnőtt rekord sem várat már sokáig magára. 

"Úgy gondolom, rúdugrásra született" - mondja Greg, az édesapja. "Szerencséje van a fizikumával, tökéletes testalkata van ehhez a versenyszámhoz. És már hétévesen látszott, hogy ez neki természetesen könnyen megy. Nem kérdés, hogy született tehetség"

"Iszonyatosan büszke vagyok rá. Büszke azért, mert talált magának valamit, amiben igazán jó lehet, és amit szívesen, szenvedéllyel csinál."

"Úgy nőttem föl, hogy Renaud [Lavillenie] ennek a sportágnak a legjobbja" - mondja Armand. "Tíz éves koromtól kezdve ő volt az idolom, ő volt a példaképem. Olyan akartam lenni, mint ő. Azt hiszem, 13 éves voltam, amikor először találkoztam vele. Akkor én még csak egy rajongója voltam, aki akart vele egy közös képet, meg autogramot. Először 2017-ben versenyeztem ellene, amikor 17 éves voltam. Az évek során kialakult egyfajta barátság köztünk. Nekem ő amolyan mentor, én pedig az ő tanulója vagyok, vagy valami hasonló."

"Egy csomó dolgot eléggé hasonlóan csinálunk. Remélem, én leszek a következő Renaud. Az nagyon menő dolog lenne."

"Rendkívül gyors, nagyon jó technikával ugrik" - emeli ki Lavillenie. "Nagyon jól érzi a rudat, ami hihetetlenül fontos, ahhoz, hogy valakiből jó ugró legyen. Nagyon örülök az ő feltűnésének, én ugyanis szeretem megosztani a tapasztalataimat a fiatalokkal. Közben ráadásul én is tanulok tőle."

Duplantis két évvel ezelőtt, mindössze 18 évesen már felnőtt Európa-bajnok lett, majd a tavalyi világbajnokságon, Dohában ezüstérmet szerzett.

"Most úgy érzem, hogy nincs előttem semmiféle határ. Fogalmam sincs, milyen magasságig juthatok el a pályafutásom során, de a legnagyobb magasságot akarom, amit valaha ugrottak."

Láthattuk, ez a magasság gyakorlatilag már most, húszévesen megvan neki. Megugorhatja bármelyik versenyen, ahol csak elindul.

Hozzászólások