Atlétika - 6 méter feletti ugrással nyerte az Eb-t egy 18 éves srác rúdugrásban
6 méter feletti ugrással nyerte az Eb-t egy 18 éves srác rúdugrásban
Fotó: Europress/AFP

6 méter feletti ugrással nyerte az Eb-t egy 18 éves srác rúdugrásban

HosszabbitásHosszabbitás
2018/08/12 22:41

A 18 éves svéd Armand Duplantis diadalmaskodott férfi rúdugrásban a berlini atlétikai Európa-bajnokságon.

Fantasztikus küzdelmet hozott a férfi rúdugrás, amelyben ketten is átugrották a hat métert, ilyen legutóbb 19 éve fordult elő. Duplantis és a 21 éves orosz Timur Morgunov is elsőre vitte át az álommagasságot, sőt a svéd csodagyerek 6,05 méteren sem hibázott.

Anita Wlodarczyk sorozatban negyedik Eb-elsőségét gyűjtötte be.

Női 5000 méteren a holland Sifan Hassan 14:46.12 perces Európa-bajnoki csúccsal nyert, de ehhez kellett az is, hogy a második helyen futó izraeli Lonah Chemtai Salpeter - a 10 ezer méter győztese - egy körrel a vége előtt megálljon, mert azt hitte, véget ért a verseny. A kenyai származású atléta így csak negyedik lett, aztán kizárták, mivel a rajtnál a megengedettnél előbb váltott a belső körre.

Női 1500 méteren a fedettpályás világbajnoki ezüst- és bronzérmes Laura Muir nyerte a britek újabb futóaranyát.

A brit 4x100-as váltóval Dina Asher-Smith megszerezte harmadik aranyérmét az Eb-n.

Gyurátz kilencedik kalapácsvetésben

Gyurátz Réka a kilencedik helyen végzett kalapácsvetésben a berlini atlétikai Európa-bajnokság vasránapi zárónapján.

A Dobó SE 22 éves versenyzője 69,45 méterrel a nyolcadik helyen biztosította a helyét a döntőben, ahol 69,51 méterrel kezdett. Ezzel az első kör után még a negyedik helyen állt. Másodikra 70,48-ra javított, majd 69,85 következett - azaz kiegyensúlyozott sorozatot produkált. Ám a többiek is jól dobtak, s nem tudott bekerülni a legjobb nyolc közé, akikre újabb három dobás várt. A brit Sophie Hitchon négy centivel előzte meg a nyolc közé jutásért zajló vetélkedésben.

A 4x100-as női váltók között a 12. (44.03 mp) idővel indult a magyar kvartett, amely idén két országos csúcsot is futott. A csapat Nguyen Anasztázia, Kaptur Éva és a két gátas, Kerekes Gréta és Kozák Luca összeállításban állt rajthoz az első futamban - a két első három helyezett mellett idővel még két váltó jutott tovább. A magyarok a görögöket megelőzve, 44.15 mp-cel hatodikként értek célba, összesítésben a 13. helyen végeztek.

A női 3000 méteres akadályfutásban Gyürkés Viktória - aki 9:38.56 perccel a 15. helyen éppen bekerült a fináléba - 9:40.41 perccel a 13. lett.

A magyar válogatott egy érmet szerzett az Eb-n: Halász Bence kalapácsvetésben lett harmadik. A hétpróbázó Krizsán Xénia a hetedik, Baji Balázs pedig 110 m gáton a nyolcadik helyen zárt.

MTI

Hozzászólások