Asztalitenisz - Öt perc hírnév?
Öt perc hírnév?
Fotó: Europress/AFP

Öt perc hírnév?

Vörös CsabaVörös Csaba
2019/10/15 15:30

Fél év telt el az áprilisi budapesti asztalitenisz-világbajnokság óta, s most már jobban értékelhetőek az ott történt meglepetések.

Mert hát akadtak bőven, ahogy az egy nagy világeseményen lenni szokott. A legnagyobb meglepetés mindenképpen a férfi egyéni számban történt. Kezdjük azzal, hogy európai játékos 2003 után jutott be először a döntőbe, nevezetesen Mattias Falck. A magas szőke svéd hatalmas bravúrt hajtott végre, mert ha valami, akkor az egyáltalán nem volt benne a pakliban, hogy döntőzik, de még az se nagyon, hogy érmet szerez. Pedig a vb előtt egy-egy World Tour eseményen villantott néhány szép eredményt, amivel jelezte, hogy jó formában van.

De mi is történt valójában? Falck tavaly megházasodott, és ez olyan stabilitást hozott az életébe, hogy csak a feladatára koncentrálhatott. Edzőjével, a korábban egyéni világbajnok Jörgen Personnal (aki Magyarországon is légióskodott a BVSC-ben) remek csapatot alkottak együtt, és képesek voltak tökéletesre hangolni a formaidőzítést. Mindezt meghálálva a svéd játékos egyebet nem tett a világbajnokságon, mint az összes nyerhető meccset megnyerte – ami nem kis teljesítmény. S itt jön a csavar a történetben, hogy a sorsolás különös fintorának köszönhetően a főtáblára az ő ágára csak egy kínai került, akit útközben kiütöttek, így Mattias Falck először csak a döntőben találkozott kínaival. Ma Long könyörtelen volt vele és 4:1-re megverte.


053_20190428211044_03_AXDCIMX100EOS5DXRM2_4857.jpg Fotó: Europress/AFP

Hogyan fordulhatott elő, hogy Falck nem játszott kínaival? A válasz egyszerű: az arra az ágra sorsolt egyetlen kínai játékos, a világranglista második Hszu-szin a legjobb 32 között elvérzett. Mindez a világbajnokság legnagyobb meglepetése volt, hiszen a közönség kedvenc Hszu nem bírt el a nála jócskán hátrébb rangsorolt francia Simon Gauzy-val.


017_218189.jpg Fotó: Europress/AFP

Személyesen is átélhettem a helyszínen az év meglepetését, ezért megpróbálom érzékeltetni a helyzetet. Úgy kezdődött minden, ahogy szokott, tapogatóztak a felek, igyekeztek megérezni egymás játékát, de főleg a kínai irányított. Gauzy, aki érdekes módon mindig Budapesten pingpongozik eksztázisban (három éve az Eb-n lett második), egy ponton elengedte a kezét, és lesz, ami lesz alapon, belement az adok-kapokba. Tudni kell, hogy Hszu-szin játékstílusa nagy pörgetésekre és hosszú labdamenetekre épül, amiben partner volt Gauzy. A francia hátránya 2:1 és 7:4 volt, amikor fordult a kocka. Sportnyelven szólva, úgy elsült a keze, hogy leszakadt az ég. Lehetett érezni a helyszínen, hogy Gauzy egy másik világba került, hergelte a közönséget, mindent visszaütött és szárnyalt. Pár méterre álltam a kínai szakvezetés mögött, akiken látszódott, hogy kővé dermednek, majd amikor a világranglista második játékosuk kiesett a 32 között, felugrottak a helyükről és berohantak a színfalak mögé. Itt kell még megemlíteni, hogy a több ezres nézősereg tiszta erőből a kínai ellen szurkolt, tették ezt úgy (nem sportszerűtlenül, de nagyon látványosan), hogy az ember kicsit meg is sajnált Hszu-szint menet közben.

Simon Gauzyt végül Mattias Falck állította meg az útján, s így mind a ketten életük világbajnokságát produkálták.

Az elmúlt félév azonban beárazta a budapesti eredményeiket. Hszu-szin azóta élete formájában játszik, átvette a vezetést a világranglistán, három World Tour versenyt nyert sorozatban (Japán, Korea, Ausztrália), és párosban valamint vegyes párosban is rendre a dobogó tetején szokott végezni. A harmincadik életévéhez közeledő Hszu pályafutását, nem kizárható, hogy éppen Simon Gauzy hosszabbította meg néhány évvel, mert a vb óta olyan bizonyítási vággyal kezdett el játszani, amivel szinte lehetetlen megverni.

Ami Simon Gauzy-t illet, az eltelt időszakban tizenkettő World Tour mérkőzést játszott és negatív a mérlege (5:7). Nagyobb hal nem akadt a horgára, sőt a legutóbbi platinás World Tour fordulón visszavágót játszottak Hszu-hszinnel és a kínai meglepő könnyedséggel győzött ellene.

A diadalmenetet járó Mattias Falck szintén negatív mérleggel (5:6) rendelkezik a World Tour fordulókon. Az ő esetében talán nem is ez az érdekes, hanem, hogy a csapat Európa-bajnokságon képtelen volt segíteni a svédeknek. Míg társai valóban remek formában játszottak, addig Falck bukdácsolt, a csoportban például kikapott Majoros Bencétől is, ami Majoros dicsérete, de példaértékű a svéd játékos esetében.

Közvetlenül a világbajnokság után Falck és edzője élménybeszámolókat tartottak odahaza a tapasztalataikról és a példátlan sikerükről. Jörgen Persson akkor úgy fogalmazott, hogy ez csak egy lépés volt egy hosszú úton, tanítványa ennél többre hivatott. Legközelebb jövőre lesz Tokióban a következő nagy világesemény, a nyári olimpiai játékok, ahol Falck és Gauzy is bebizonyíthatja, nem volt véletlen, amit Budapesten láttunk tőlük.


Hozzászólások