Asztalitenisz - Nem is sárkány, inkább diktátor
Nem is sárkány, inkább diktátor
Fotó: Europress/AFP

Nem is sárkány, inkább diktátor

Vörös CsabaVörös Csaba
2019/04/29 11:18
A budapesti asztalitenisz-világbajnokság számos meglepetéssel szolgált, de egy valami nem változott; ugyanaz maradt a király.

Olyan megdöbbentő események sorozata kezdődött el szerdán, amikor a férfi világranglista második Hszu-hszin kiesett a 32 között, amire nemigen volt példa a sportág történetében. Elég csak annyit megemlíteni, hogy így az alsó ágon bekerülhetett az elődöntőbe a selejtezőből érkezett világranglista 157. dél-koreai An Dzse-hjun, akinek az ellenfele a svéd Mattias Falck volt. Profán módon megemlíthetnénk, hogy a svéddel kapcsolatban leginkább azt lehet kiemelni, hogy tavaly felvette a felesége nevét, s azóta megtáltosodott. Ellenben a fölső ágra került négy kínai játékos, akiket sorban levadászott Ma Long, az utóbbi két vébé győztese.

Ma Long tavaly augusztusban megsérült, és hosszú hét hónapos regenerálódása alatt az is kérdéses volt, egyáltalán képes-e olyan állapotba kerülni, hogy harcba szálljon a vb-címért. A választ ma már tudjuk; Ma Longnál nincsen jobb játékos a világon, technikája, esze, mentális ereje fölülmúlja a többiekét. A március végi Katar Openen tért vissza, ahol rögtön győzött, majd egy héttel később az Ázsia Kupán döntőbe került.


Nálunk a világbajnokságon megnyerte a párost, majd könnyedén zakatolt át a mezőnyön, hogy a legendás Can Ce-tung után ő legyen a második játékos, aki sorozatban három egyéni vb-címet szerez. „Különleges győzelem ez számomra – nyilatkozta visszafogottan –, most egyszerűen csak élvezni szeretném a pillanatot. Nem csak a trófeát akartam megnyerni, hanem el akartam nyerni az emberek tiszteletét is.” Azt el is nyerte a Sárkány becenevű játékos, akit sokszor becéznek Diktátornak, hiszen olyan kíméletlen az ellenfeleivel, hogy az már ijesztő. Mindezt bebizonyította Budapesten is.

Hozzászólások