Asztalitenisz - A női válogatott olimpiai kvótát szerzett
A női válogatott olimpiai kvótát szerzett
Fotó: Magyar Asztalitenisz Szövetség Facebook

A női válogatott olimpiai kvótát szerzett

Vörös CsabaVörös Csaba
2020/01/24 08:13
Még a nemzetközi asztalitenisz-szövetség is megénekelte, hogy Magyarország először küldhet csapatot az ötkarikás játékokra.

Bátorfi Zoltán lányai csodát hajtottak végre; pedig az előjelek nem feltétlenül arra utaltak, hogy csoda történik majd. Néhány hete derült ki, hogy a legmagasabban jegyzett magyar játékos, Póta Georgina várandós, s bár szeretett volna így is segíteni a csapaton, végül nem merte vállalni a kockázatot. Szinte nullára csökkent annak a reménye, hogy kijussunk az olimpiára, de mivel a remény hal meg utoljára, Bátorfi bátor lépésre szánta el magát.

A portugáliai Gondomarban megrendezésre kerülő olimpiai kvalifikációs versenyre a magyar válogatottba 15 (!) év után visszakerült a 44 éves Fazekas Mária. Úgy gondolkodott a kapitány, hogy a budaörsi klubjában remek formába játszó Fazekast párosban küldi asztalhoz, hiszen Pergel Szandrával már összeszoktak az évek során. Ez a húzása sikeresnek bizonyult, mert a páros mindkét meccsét hozta, ami a lebonyolítási rendszer szerint rögtön előnyt jelentett a magyar csapatnak.

Első mérkőzésünket Horvátországgal vívtuk, a kínai honosított Sun Jiayi sem tudta megakadályozni, hogy a mieink 3:0-ra nyerjenek. Innen már „csak” egy lépés volt a kvóta, amit a hazaiak együttesével szemben kellett megszerezni.

Egyértelmű favoritként álltak asztalhoz a portugálok, hiszen mindhárom játékosuk kínai volt. Hogy ilyesmi előfordulhat, az a szabályrendszer tragédiája, de sajnos nem egyedülálló, mert a hollandok is nyertek már hollandok nélkül Eb-t. Viszont, ami még szomorúbb, hogy azt sem lehet mondani, hogy Portugáliában ne lenne asztalitenisz; 2014-ben ugyanis hazai környezetben a férfiak csapat Európa-bajnokságot nyertek Apolóniával, Freitasszal, Geraldóval, Monteiróval. Most viszont a magyarokkal szemben állt Xue Luo, Shao Jeini és Yu Fu.

 Nem csoda hát, ha sokkot okozott a hazaiaknak, hogy lányainak az első két mérkőzés után 2:0 volt a hátránya. Párosunk és Madarász Dóra is magabiztosan vette az első akadályt, utóbbi ráadásul az Eb ezüstérmes veterán Yu Fu ellen. Shao Jieni azután szépíteni tudott a Pergel Szandrával vívott meccse után, majd ismét Madarász állt asztalhoz. Fej-fej mellett haladt végig a döntő szettig, a hetekben honosított Xue Luóval, ahol Dóri 6-1-gyel indított. Még a légy zümmögését is hallani lehetett a csarnokba, pláne, amikor a kijutást jelentő pontot is beütötte Madarász.


  

Bátorfi Zoltán elmondta, hogy az elmúlt 24 órában folyamatosan lányai lelkére beszélt, hogy van keresni valójuk, ne feltartott kézzel álljanak az asztalhoz. A kapitány összes lépése helyesnek bizonyult, így a magyar pingpong az elmúlt időszakának egyik legnagyobb diadalát ünnepelhette. A 16 csapatos olimpiára kijutni valóban komoly elismerés, pláne úgy, hogy ennek értelmében automatikusan két játékost indíthatunk az egyéni küzdelemben is.


Hozzászólások