Dopping - Tiszeker Ágnest meglepte, mennyire pörög a dopping a koronavírus-járvány ideje alatt is
Tiszeker Ágnest meglepte, mennyire pörög a dopping a koronavírus-járvány ideje alatt is
Fotó: Europress/AFP

Tiszeker Ágnest meglepte, mennyire pörög a dopping a koronavírus-járvány ideje alatt is

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/07/22 12:12
A koronavírus-járvány az élet szinte minden területét érinti, nincs ez másként a doppingellenőrzésekkel kapcsolatban sem. Dr. Tiszeker Ágnessel, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetőjével arról beszélgettünk, milyen kihívásokkal kell szembenézniük a kialakult helyzetben, miért volt jó döntés az olimpia elhalasztása, és hogy lehetnek-e majd bennünk kétségek a következő hónapok eredményeivel kapcsolatban.

A MACS vezetője elmondta, hogy bár adminisztratív feladatokat tudtak végezni home office-ban is, a sportolókkal való közvetlen kapcsolatokat az egészségügyi veszélyhelyzet idejére fel kellett függeszteni. Ez azt jelenti, hogy március 10. és május 4. között szüneteltek a mintavételek.

„Ez majdnem két hónap volt, ami komoly probléma, annak ellenére, hogy mi még egész jól megúsztuk. Kínában, Oroszországban, Olaszországban és az Egyesült Államokban hónapok óta egyáltalán nincsen tesztelés, vagy csak nagyon minimális. És még mindig nem állt teljesen helyre az élet.”

Tiszeker szerint a kialakult helyzet rendkívül fontos szempont volt az olimpia elhalasztásánál is. Nemcsak az volt ugyanis a kérdés, hogy a játékokat biztonságos körülmények között meg lehet-e rendezni egy világjárvány kellős közepén.

„Ne feledjük, hogy például Kínában már januárban járvány volt, ami azt jelenti, hogy nem lehetett egységesen ellenőrizni, bizonyos helyeken egyáltalán nem is voltak ellenőrzések. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság azon döntésében, hogy egy évvel eltolja a játékokat, a teszteléssel kapcsolatos problémák is komoly szerepet játszottak.”

Tiszeker egyetért az Eurosportnak korábban nyilatkozó kajakossal abban, hogy nem lettek volna fair versenyek az idei olimpián.

„Maximálisan egyetértek. A felkészülés során sem lettek volna azonosak a feltételek, nem lettek volna kvalifikációs versenyek, és igen, őket az említett időszakon kívül rendszeresen teszteltük, sok országban pedig még mindig nincs semmiféle ellenőrzés. Ez valóban nem egy fair helyzet a sportolókkal szemben.”

A világbajnok magyar kajakosnak három érve is van a tokiói olimpia elhalasztása mellett | Eurosport

Ahogy sok más sportoló, a kétszeres világbajnok kajakos, Birkás Balázs is úgy vágott neki a 2020-as szezonra való felkészülésnek, hogy ez lesz pályafutása eddigi legfontosabb éve. Egyértelmű célja volt, hogy részt vegyen és érmet nyerjen a tokiói olimpián, az élet azonban más forgatókönyvet írt.

A MACS úgy készül, hogy jövőre megrendezik a tokiói olimpiát, bár egyelőre még nem mehetünk biztosra.

„A japán lakosság 70 százaléka úgy nyilatkozott, hogy ha nincs vakcina, akkor ők aggályosnak tartják a játékok megrendezését. Mi úgy készülünk, hogy lesz olimpia, július 24-től indul az olimpiai év, és bízunk benne, hogy minden rendben lesz.”

Az ellenőrzés már visszaállt a rendes kerékvágásba, azzal a különbséggel, hogy nincsenek igazán nemzetközi versenyek, csak szintfelmérők, házi bajnokságok és nemzeti bajnokságok.

„A Gyulai Memorial lesz augusztus 19-én az első igazi nemzetközi eseményünk, ami már egy, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség által elismert verseny. Reméljük, hogy sikerül megrendezni.”

Az ellenőrzéseket maximális biztonság mellett hajtják végre, hisz nem csak a sportolót kell védeni, hanem az ellenőröket is. Kötelező a maszk, a kesztyű, a gyakori kézfertőtlenítés, a lázmérés, a kérdőíves kikérdezés. Magukat a helyiségeket is rendszeresen fertőtlenítik. Naprakészen követik a járványügyi szakemberek jelentéseit. Hetente egyeztetnek a környező országokkal.

Tiszeker arról is beszélt, hogy a biológiai útleveleket a helyükön kell kezelni. Bizonyos variabilitás előfordulhat, de a nagyobb kilengéseket további vizsgálatoknak kell alávetni.

„Figyelembe kell venni, hogy egy csúcsformához közeli állapot nem olyan, mint amikor a sportoló kienged egy karantén-időszakban. Ettől függetlenül, ha jelentős eltérések vannak hematológiában, szteroid profilokban, az mindig gyanút alapoz meg, olyankor egy kicsit jobban körbe kell járni a dolgot. Ezek a vizsgálatok a veszélyhelyzet idején is zajlottak, és természetesen most is zajlanak.”

„Egyébként van már több hazai pozitív A-minta is az idén, ezt tudjuk, a vonatkozó kormányrendelet értelmében ezeket ki kell tenni a honlapunkra, meg kell jelölni a sportágakat. Azt hozzá kell tenni, hogy ezek nem jelentenek automatikusan doppingvétséget, hisz az eljárásokat még le kell folytatni.”

Az antidopping.hu oldal szerint az ellenőrök az idén itthon birkózásban, vízilabdában és kajak-kenuban találtak pozitív mintákat. Persze a világ többi országában sem jobb a helyzet, sőt.

Lúzernek hívta a doppingoló kínai, de a fagyi nyolc évre nyalt vissza | Eurosport

Duncan Scott, a 2019-es úszó-vb legnagyobb botrányának egyik főszereplője semmi mást nem érez, csak elégtételt. 2019. július 23., Gwangju, vizes világbajnokság. A férfiak 200 méteres gyorsúszásánál perceken belül több, a sportágban ritkán látott dráma történik: előbb a győztes Danas Rapsyst szabálytalan rajt miatt kizárják, majd az eredetileg második helyen végző, így világbajnokká előlépő Sun Yangot kifütyüli a nézőtér.

„Az, hogy világjárvány van, sajnos nem jelenti azt, hogy egyes érintettek bizonyos szerekkel leálltak volna. Én azt gondoltam, hogy egy kicsit megretten mindenki attól, hogy egészségügyi vészhelyzet van, hogy az immunrendszer bizony fenyegetve van. Hogy egy olyan vírussal állunk szemben, amiről nem sokat tudunk, nincsenek tapasztalataink. Egy kicsit bölcsebb, óvatosabb hozzáállásra számítottam. Arra, hogy egy ilyen helyzetben talán kevésbé nyúlnak majd tiltott szerekhez. Nem ezt tapasztaltuk, sem a világban, sem Magyarországon.”

A doppingszerek kimutathatósági időtartama eltérő, így akadnak sportágak, amelyek inkább profitálhattak ebből a helyzetből, mint mások. Ezekben a kiugróan jó eredmények akár gyanakvásra is okot adhatnak.

„A vérképzőszerveket érintő szereket, a vérdoppingot, az EPO-t nem lehet kimutatni hosszú hónapokra visszamenően, a növekedési hormont nagyon nem. Ez utóbbi kimutatása nagyon nehéz, max 48 óra áll rendelkezésre, de olyankor is jókor, jó helyen kell lennie az ellenőrnek, hogy tetten tudja érni magát a tiltott szert. A szteroidokat már könnyebb kimutatni, ezek nyomai akár hetekig, hónapokig is ott vannak a szervezetben.”

Mindezek alapján fair, igazságos feltételekről nemigen beszélhetünk az év hátralévő sportversenyein. Anélkül, hogy bárkit is gyanúsítgatnánk, gondoljunk csak például a 3 ezer méteres tengerszint feletti magasságról Európába mostanában megérkező dél-amerikai kerékpárosokra.

„Ez akár komoly előny is lehet ez számukra, ráadásul ott őket szinte biztosan nem tesztelték. Itt most standardizált körülményekről és esélyegyenlőségről nem beszélhetünk semmilyen szempontból. A szabadtéri mivolta miatt pont a kerékpárról nem gondolnám, hogy a doppingolási kedv alábbhagyott volna a járványhelyzet miatt. Sőt.”

Nemcsak az egyes sportágak dopping-érintettsége lehet eltérő, de szükségszerűen az országok között sincs esélyegyenlőség. Már csupán a földrajzi és a járványügyi szempontok miatt sem.

Hazug csalók, vagy tényleg bepalizott áldozatok a koksszal bukó kajakosok? | Eurosport

Takács Tamara világ- és Európa-bajnok kajakos doppingügye a sok hasonlóság mellett egy dologban konkrétan egyezik a tavalyi, nagy port kavart Dombvári-üggyel: a pozitív mintát adó sportolók szerint idegenkezűség van a dologban. A címben feltett kérdésre Tiszeker Ágnessel, a MACS vezetőjével keressük a választ.

„Jó példa Kína, ahol hosszú hónapokon keresztül országhatárokon belül is utazási tilalom volt. Bizonyos tartományokat totálisan lezártak. Tehát egy kínai ellenőr el sem tudott jutni mondjuk egy elzárt részben lévő edzőtáborba. Hasonló most a helyzet az Egyesült Államokban. Államok vannak lezárva és beutazási tilalom van. Nyilván a doppingellenőr sem mehet oda, ahová egy átlagpolgár sem. Oroszország, Fehéroroszország ugyanez. Az oroszoknál a RUSADA ki is adott kétségbeesett közleményeket, hogy nem tudnak helyreállni, nem tudnak újraindulni, nem tudnak utazni, mert nem biztonságos.”

Tiszeker szerint ezeket a körülményeket, adottságokat figyelembe véve kijelenthető, hogy a magyar sportolók idei eredményei reálisak lesznek. Reálisabbak, mint mondjuk néhány nagy sportnemzet eredményei.

„Igen, őszintén és nyugodt szívvel azt tudom mondani, hogy a magyarok eredményei mögött igenis komoly mintavételi és doppingellenőrzési program van.”


Hozzászólások