Dopping - A korábbi orosz doppingfőnök szerint az összes orosz sportolót ki kellene zárni a tokiói olimpiáról
A korábbi orosz doppingfőnök szerint az összes orosz sportolót ki kellene zárni a tokiói olimpiáról
Fotó: Europress/AFP

A korábbi orosz doppingfőnök szerint az összes orosz sportolót ki kellene zárni a tokiói olimpiáról

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/07/28 15:57
Az összes orosz sportolót ki kell zárni a 2021-re halasztott tokiói olimpiáról, legalábbis Grigory Rodchenkov, a korábbi orosz doppingfőnökből lett WADA-informátor ezt állítja. Véleménye szerint hiába tiltották el az országot négy évre a nagy sporteseményektől, alapvetően semmi sem változott.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) decemberben úgy határozott, hogy azok az orosz sportolók, akik tudják bizonyítani, hogy tiszták, semleges színekben ott lehetnek Tokióban. Rodchenkov azonban ezt határozottan ellenzi, ahogy az a BBC munkatársával folytatott beszélgetésből is kiderül..

"Teljes tiltásra volna szükség és nem szabadna kivételt tenni. Azok, akik kicsempészték és kicserélték a mintákat a szocsi olimpia alatt, a teljes dokumentációt meghamisították. A csalás fokozatosan történt, napról napra, elképesztő összhangban. Ez bizonyítja, hogy az ország nem tanul semmiből."

A tavaly decemberben meghozott ítélet értelmében az oroszok nem vehetnek részt a tokiói játékokon és a 2022-es foci vb-n. Ők ezt a döntést túl szigorúnak és politikailag elfogultnak gondolják, ezért fellebbezést nyújtottak be a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS). Az ügyet a testület novemberben tárgyalja. 

Rodchenkov 2015-ben menekült Oroszországból az Egyesült Államokba azokkal a dokumentumokkal együtt, melyek bizonyították az intézményesített doppingot, aminek egyébként ő maga volt az egyik irányítója. Ezek a bizonyítékok vezettek az oroszok eltiltásához. 

Rodcehnkov fél korábbi hazája megtorlásától, ezért jelenleg teljes inkognitóban él az USA-ban. Azt állítja, egy olyan államilag irányított doppingrendszer részese volt, amely felért egészen az orosz állami vezetés legfelsőbb szintjéig, beleértve az elnök Vladimir Putint és a korábbi sportminiszer Vitaly Mutkót is. 

"A szocsi olimpia Putin projektje volt. Korlátlan forrás állt a rendelkezésünkre" - mondta Rodchenkov. Az orosz elnök erre reagálva 'gyengeelméjűnek' nevezte őt, akiben 'nem lehet megbízni'. "A doppingot szerintem egyébként nem lehet kiirtani, az emberi természet része. A sportolók aranyérmeket akarnak nyerni, ezért doppingolnak. Lehet a tiéd a világ legjobb, legfelkészültebb antidopping programja, mindig lesz 15 százalék, aki csinálni fogja."

"Ha már meg kell halnom, előtte elmondom a világnak az igazságot" | Eurosport

A moszkvai bíróság csütörtökön kiadta az elfogatóparancsot az orosz doppingbotrány napvilágra kerülésében kulcsszerepet játszó szivárogtató, Grigory Rodchenkov ellen. Oroszországban még mindig igyekeznek úgy tenni, mintha egyedül a volt laboratórium vezető hibázott volna, miközben Rodchenkov arról beszél, hogy bűnbakot csináltak belőle és nem csak a saját életét, de a családja biztonságát is félti.

Rodchenkov aggódik, hogy a CAS helyt ad majd az orosz fellebbezésnek. Szerinte az a baj, hogy minél nagyobb ügyről, minél komolyabb csalásról van szó, a bíróság jogászainak annál egyértelműbb bizonyítékokra van szükségük az elmarasztaló ítélethez. 

Ami az atlétikát illeti, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) tanácsa július 29-én és 30-án ülésezik, melyen akár az orosz szövetség (RusAF) kizárásáról is dönthet. 

"Van egy algoritmus, melyhez úgy tűnik, ragaszkodnak"nyilatkozta a korábbi 400-as olimpiai bajnok Irina Privalova a TASS orosz hírügynökségnek. "A döntés előtt folyamatosan azon dolgoztak, hogy egyértelmű véleményt alakítsanak ki a közvéleményben is. Az egész egyre kevésbé sport-, viszont egyre inkább politikai vonatkozású."
"Remélem, elkerüljük a teljes kizárást, bár erre minimális esélyünk van. Ha lenne, akkor már az erre vonatkozó forgatókönyvek megjelentek volna a sajtóban. Nem lett volna szabad hagyni, hogy Rodchenkov nyilatkozzon a BBC-nek, mert így a közvéleményt az ott elhangzottaknak megfelelően tudatosan formálják. Van újságírói diplomám, tudom, hogy működik az ilyesmi."

A WA még 2015 novemberében függesztette fel az orosz szövetség tagságát, miután a sorozatos doppingvétségek nyilvánosságra kerültek. A tiszta orosz atléták azonban semleges státuszban részt vehettek a szövetség által szervezett versenyeken. 

2020. márciusában a RusAF kapott egy 5 millió dolláros bírságot, mert a korábbi vezetés állítólag megpróbálta meghamisítani a magasugró Danil Lysenko hivatalos dokumentumait. Az orosz szövetségnek július 1-ig kellett volna ezt az összeget befizetni, ez azonban nem történt meg. Ennek következményeként megtagadhatják a semleges státuszú orosz atléták részvételét a versenyeken, a RusAF pedig kizárásra kerülhet a nemzetközi szövetségből. 

Kémregénybe illő vallomást tett az oroszokat lebuktató doppingfőnök | Eurosport

Bár orosz képviselők már a kivégzését követelik, a legújabb orosz doppingbotrány kirobbantója, Grigory Rodchenkov mégis a kamerák elé állt, és interjút adott - először azóta, hogy 2015-ben az Egyesült Államokba menekült. A CBS 60 minutes című műsorának adott nyilatkozatában Rodchenkovra talán a rokonai sem ismertek volna rá.

Az oroszok helyzetét tovább nehezíti, hogy az öt hónappal ezelőtt, a krízisből való kilábalás elősegítésére megválasztott új RusAF-elnök, Evgeny Yurchenko lemondott posztjáról. 

"Remélem, hogy legalább a legjobb atlétáink ott lehetnek az olimpián" - mondta Privalova. "Ha például Maria Lasitskene világcsúcs közeli formában lesz, akkor muszáj lesz valahogy megoldani, hogy versenyezhessen."

(Forrás: BBC, TASS)

Hozzászólások