Dopping - Három ország színeiben is megbukott, nyolcéves eltiltással sújtották az Európa-bajnok súlyemelőnőt
Három ország színeiben is megbukott, nyolcéves eltiltással sújtották az Európa-bajnok súlyemelőnőt
Fotó: Europress/AFP

Három ország színeiben is megbukott, nyolcéves eltiltással sújtották az Európa-bajnok súlyemelőnőt

HosszabbitásHosszabbitás
2020/03/28 20:10
A budapesti székhelyű Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) honlapja szerint 8 évre szóló eltiltást kapott a román Cristina Iovu a doppingellenes szabályok megsértése miatt.

A kétszeres Európa-bajnok a hosszadalmas - fellebbezésekkel tarkított - eljárási procedúra lezárása nyomán kapta meg csak most a fegyelmi büntetését, amely megbukásának időpontjától, 2018 végétől érvényes.

A 27 éves súlyemelőnő harmadszor bukott meg tiltott szer használatával. Az első esetben a moldovai születésű Iovu 2012-ben, Londonban szülőhazája színeiben nyert bronzot az ötkarikás játékokon a nők 53 kg-os kategóriájában, utóbb azonban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság megfosztotta őt érmétől. 

A következő évben – országváltást követően – már Azerbajdzsánt képviselve produkált pozitív eredményt egy doppingteszten. A 2018-as türkmenisztáni világbajnokságon már aktuális hazájának, Romániának szerzett harmadik helyet lökésben az 55 kilósok súlycsoportjában, de a vébén adott mintájában megint tiltott szert találtak, ezért bűnhődik most a nyolc esztendőre szóló eltiltással.

Iovu az Európa-bajnoki címeit 2012-ben és 2016-ban szerezte.

MTI

Hozzászólások