Dopping - "Értjük, mi miért történt, de alapjaiban rázta meg a magyar doppingellenőrzés hitelességét"
"Értjük, mi miért történt, de alapjaiban rázta meg a magyar doppingellenőrzés hitelességét"
Fotó: Europress/AFP

"Értjük, mi miért történt, de alapjaiban rázta meg a magyar doppingellenőrzés hitelességét"

HosszabbitásHosszabbitás
2020/04/20 18:04
A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnöki posztjáért folytatott utódlási harc közepébe csöppent vezetője szerint a Magyar Antidopping Csoport (MACS).

"A legnagyobb bűnünk az volt, hogy viszonylag sok mintavételt végeztünk a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség megbízásából" - nyilatkozta Tiszeker Ágnes hétfőn a Kossuth Rádióban. Hozzáfűzte, ez egyáltalán nem szokatlan, hiszen más szövetségeknél is megvannak azok a doppingellenőrző szervezetek, amelyeket dolgoztatnak. Sőt, az sem egyedülálló, hogy egy szövetség egyetlen ilyen monopolhelyzetben lévő szervezetet foglalkoztasson. A MACS pedig nem is volt monopolhelyzetben, az IWF mintavételeinek mintegy 60-70 százalékát végezte csupán.

Több millió dollárt tüntetett el és korrupt magyar doppingellenőröket alkalmazott Aján Tamás a vádak szerint | Hosszabbítás

Súlyos korrupciós vádakkal illette az ARD német közszolgálati csatorna Aján Tamást, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnökét. A vádak konkrétan a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól érkező 5,5 millió dollár eltűnéséről szólnak, ami okirat-hamisításra, hűtlen kezelésre és sikkasztásra utal.

Januárban az ARD német közszolgálati televíziós csatorna vádolta meg az IWF-et 2000 óta vezető Aján Tamást pénzügyi visszaéléssel, és azzal, hogy a szövetség tudtával szisztematikus doppingolás folyik a súlyemelésben. Tiszeker szerint az ARD által közölt dokumentumfilm nagyon kemény vádakkal illette az IWF-et, és vele összemosva a MACS-ot is. Ők kollégáival együtt a kezdetektől fogva tagadtak, védekeztek, keresték a jogi megoldást, ami jelenleg is zajlik: helyreigazítási pert indítottak az ARD ellen, benyújtva bizonyítékaikat, egyben kérték a csatornát, hogy a MACS elleni bizonyítékait ossza meg a szervezettel.

Időközben lefolytatták saját belső vizsgálatukat, amely alapján nem fedeztek fel hibát, a 120 oldalas eredményt pedig közölték az illetékes szervekkel. "Nyugodt lélekkel tudom kijelenteni, hogy nem igaz, ami elhangzik a filmben, semmiféle manipuláció, anomália, helytelen viselkedés vagy korrupció nem történt a doppingellenőrök részéről Moldovában azon a bizonyos ellenőrzésen, amit a filmben emlegetett az oknyomozó újságírói csoport" - fejtette ki.

Hangsúlyozta, a dokumentumfilmben összemosódnak a tények, hiszen 2015-ben volt egy DNS-analízissel igazoltan manipulált minta Moldovában, ám ekkor nem járt ott magyar ellenőr. Egy évvel korábban viszont, amikor valóban dolgoztak ott, nem volt ilyen. "Egy utódlási harc közepébe csöppentünk bele" - utalt arra Tiszeker, hogy Aján Tamás januárban maga kérte tevékenységének felfüggesztését, majd múlt szerdán visszalépett az elnöki poszttól, amelyért nagy küzdelem zajlik.

Lemondott elnöki posztjáról Aján Tamás | Hosszabbítás

Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnöke lemondott tisztségéről, döntését az elnökség szerdán elfogadta. A budapesti székhelyű szövetség közleményében Ursula Papandrea ügyvezető elnök megköszönte a magyar sportvezető több mint négy évtizedes munkáját az IWF-ben, külön kiemelte az elmúlt években bevezetett doppingellenes programot, amely a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) normáinak is megfelel.

"Értjük, hogy mi miért történt, de ettől függetlenül alapjaiban rázta meg a magyar doppingellenőrzés hitelességét, legalábbis az én szememben" - fogalmazott Tiszeker, aki az elmúlt 15-20 évét erre tette fel.

Leszögezte, egy doppingellenőrző szövetséggel kapcsolatban megfogalmazható legkomolyabb vád a korrupció, hiszen hitelt veszíthet ezen a kényes területen. "Ez egy becsületbeli, szakmai kérdés, nem hagyhatjuk, hogy bármiféle árnyék vetüljön ránk. Nagyon fontos, hogy helyreállítsuk a becsületünket, főleg, mert semmit nem követtünk el. Bármelyik doppingellenőrömért tűzbe teszem a kezem" - szögezte le a MACS vezetője.

"Nagyon fontos kérdés, hogy a súlyemelés marad-e az olimpia programján, hiszen kétségtelen tény, hogy rengeteg pozitív eset van" - tekintett előre Tiszeker. Megemlítette, ezen pozitív esetek jó részét a magyar doppingellenőrök fedezték fel.

MTI

Hozzászólások