Vízilabda - A magyar pólósok Világliga-ezüstje aranyat érhet a csapatépítésben
A magyar pólósok Világliga-ezüstje aranyat érhet a csapatépítésben
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

A magyar pólósok Világliga-ezüstje aranyat érhet a csapatépítésben

Takács MártonTakács Márton
2018/06/25 12:07
A vártnál sokkal jobb teljesítményt nyújtott az alakulófélben lévő magyar férfi vízilabda-válogatott a Világliga budapesti Szuperdöntőjében. A Duna Arénában mutatott játék majdnem aranyérmet jelentett, csak a lehető legkisebb különbséggel, büntetőkkel maradt alul Märcz Tamás csapata Montenegróval szemben a fináléban. Ez nem csak a júliusi barcelonai Európa-bajnokság előtt, hanem hosszútávon, a csapatépítés szempontjából is reménykeltő és számunkra ez utóbbi a fontosabb. Értékelésünk.

"Igyekszünk a lehetőségeink szerint minél többször lehűteni a szurkolói kedélyeket, akik közül még mindig sokan olyan szereplést várnak a válogatottól, mint a 2000-es években. Pedig a riói olimpiai csapatból nincs már Kis GáborVarga DánielSzivós Márton, a tavaly vb-ezüstérmes gárdából pedig Decker Attila, Decker Ádám, Gór-Nagy Miklós, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert és Varga DénesA rijekai Európa-kupa nyolcas döntőjében rajtuk kívül Erdélyi Balázs sem játszhatott ujjsérülése miatt, ott az épülőfélben lévő magyar válogatott egy-egy győzelemmel és döntetlennel, két vereséggel a hatodik helyen zárt. Elképesztő hardverek hiányoznak tehát a rendszerből, és velük irdatlan mennyiségű tapasztalat is kiesett. Emberemlékezet óta nem fordult elő, hogy mindössze egy 30-on felüli pólós legyen csak a csapatban, pedig így van, Nagy Viktor az egyedüli ebben a kategóriában. - ezt a Világliga Szuperdöntőjét felvezető cikkünkben írtuk.

A Világliga Szuperdöntőjén résztvevő magyar csapat átlagéletkora 25 év.

"Ezen a tornán is éremért szeretnénk játszani. Elég erős a mezőny, és vannak olyan válogatottak, amelyek csak erre készülnek, például Ausztrália és Japán, vagy az Egyesült Államok. A spanyolok és a horvátok hasonló cipőben járnak, mint mi, az ő játékosaik is a BL-ben szerepeltek. Mérkőzésről mérkőzésre nézzük majd meg a szokásos forgatókönyvet, egyesével kell megnyerni a meccseket, a vízválasztó most is a negyeddöntő lesz. Ha azt megnyerjük, akkor éremért fogunk játszani, ami már siker."  - nyilatkozta a Hosszabbításnak előzetesen Märcz Tamás szövetségi kapitány.

Négy éven belül a harmadik világversenyt rendezte Budapest férfi vízilabdában, mind a három alkalommal döntőt játszott a magyar válogatott. A 2014-es Európa-bajnokságon, a 2017-es világbajnokságon és a 2018-as Világligában is ezüstérmes lett a csapat, utóbbi két alkalommal bravúros eredményt elérve. Sőt, az idei második hely egyáltalán nem volt benne a pakliban a szinte teljesen átalakított, és sérülések miatt még a torna előtt is befolyásolt kerettől. Ehhez képest Märcz Tamás másfél éven belül a második világversenyén kormányozta fináléba övéit, és most tényleg csak egy-egy lövésen múlt az aranyérem. 

Mint ismeretes, a torna kezdete előtt sérülés miatt két alapember, Vogel Soma és Jansik Szilárd nem játszhatott, de a helyettük szereplők remekül teljesítettek és alaposan feladták a leckét a kapitánynak a közelgő Eb előtt. Bár nem volt itt Budapesten az olimpiai bajnok szerb csapat, valamint a szintén a világ élvonalához tartozó olasz és görög együttes, a legjobb nyolc közé bejutott viszont a csoportkörben éppen a szerbeket megelőző Montenegró, a világbajnok Horvátország, a vb-ezüstérmes Magyarország, a zseniális Felipe Perronét is bevető Spanyolország, a két világklasszist felvonultató Ausztrália, az egyre erősebb Egyesült Államok, és a mindenkire veszélyes Japán.

Bátori.jpgBátori Bence és Kovács Gergő pacsijaFotó: Madar Dávid/MVLSZ

Közülük kétszer-kétszer játszottak a mieink Montenegróval és Japánnal, egyszer-egyszer Ausztráliával és Horvátországgal. A mérleg: három győzelem (kétszer Japán ellen, plusz Ausztrália), egy vereség Montenegrótól a csoportkörben, egy megnyert büntetőpárbaj a horvátokkal szemben a negyeddöntőben és egy elveszített ötméteres csata a fináléban Montenegró ellen. 

Az Ausztrália elleni nagy különbségű, 12-5-ös győzelemmel rajtolt Märcz Tamás együttese, amit nem láttunk jönni előzőleg, de annál jobban örültünk neki. A Montenegró elleni 9-12 a vereség ellenére biztató volt, az első három negyedben mutatott játék a legjobb volt a tavalyi vb óta a mieinktől. A kellemetlen, az összes többi csapattól eltérő stílusú Japán ellen 14-7 lett ide, majd ötösökkel vertük a horvátokat. A legjobb négy között ismét Japán következett, 2-5-ről sikerült őket legyőzni 11-9-re. A döntőben pedig egy remek meccsen lett 9-9 a rendes játékidőben, majd Montenegró büntetőkkel hódította el a Világliga-trófeát. 

A magyar csapat masszív teljesítményt nyújtott egész héten, az előzmények ismeretében ez és a végeredmény is meglepetés volt, a kellemesebbik fajtából. A csapatépítés szempontjából nagyot lépett előre a gárda, "nagyon tetszett ez a csapat is, amely itt szerepelt. Úgyhogy főhet a fejem..." mondta a döntő után Märcz Tamás a VLV-nek. A látottak alapján mi posztok szerint értékeltük a magyar játékosok teljesítményét.

kapusok

Vogel Soma könyöksérülés miatt kihagyott két hetet a Világliga Szuperdöntő előtt, ezért nem védhetett a tornán. Hiányában Kardos Gergely kapott lehetőséget Nagy Viktor mellett. Utóbbi lett a legjobb kapus, magabiztosan teljesített, egy rosszabb meccse volt, a Montenegró elleni csoportmeccs (33%), de amúgy rendben volt, az ausztrálok ellen például 69%-ot produkált, a horvátok elleni negyeddöntőben - itt igazolta, hogy jobb, mint Marko Bijac - és a fináléban is meggyőző volt. Kardos Gergő újoncként szerepelt, már az ausszik ellen debütált, az első, Japánnal vívott partit megkapta teljes egészében, meg is hálálta a bizalmat, 67%-os védési hatékonysággal teljesített. Vogellel kiegészülve három remek kapus vár bevetésre, akik közül az egyik a világ talán legjobbja.

Nagy_Viktor.jpgNagy Viktor a világ talán legjobb kapusaFotó: Madar Dávid/MVLSZ

védők

Itt óriási a kínálat, a bő keretben hat bekk is szerepelt, közülül Jansik Szilárd kénytelen volt kihagyni nyaksérülés miatt ezt a hat mérkőzést. Pohl Zoltán a Szuperdöntőn debütált, három meccsen is kipontozódott, de lenyűgöző fizikai ereje van, gyorsan úszik, így a védekezésből támadásba való átmenetben nem veszít időt a csapat. Emberelőnyben a fánál és hátulról is jól használható, jól lő. Japán ellen gólt is szerzett. Märcz Tamás a kerethirdetéskor nagyon dicsérte: "Nagyon erős fizikummal rendelkező, gyors, dinamikus és jó lövőkészségű védő, akiben hosszú távon nagy fantáziát látok." Angyal Dánielnek nagyszerű egri évei voltak, és amikor lehetőséget kap a válogatottban, élni szokott a lehetőséggel. Ez most is így volt, egyszer sem pontozódott ki. Nálunk ő a legjobban centerező hátvéd a jelenlegi válogatottak közül, ezúttal öt góllal járult hozzá az összterméshez, Montenegró ellen duplázott a csoportban. Éppen ez szól mellette szerintünk Jansik Dáviddal szemben, akivel ősztől egy klubban, a Szolnokban szerepelnek majd. Ő egyszer volt eredményes, és csak egyszer pontozódott ki. Mivel Varga Dénes és Hosnyánszky Norbert személyében gólerős játékosok estek ki, a védőktől érkező plusztalálatokkal meccseket is lehet nyerni, esetükben is ez is válogatási szempont lehet.

Angyal.jpgAngyal DánielFotó: Madar Dávid/MVLSZ

kapásoldal

Itt Varga Dénes hiányában szinte tiszta sor a névsor. Erdélyi Balázs és Manhercz Krisztián a 2016-os belgrádi Eb óta mindenhol ott voltak - Erdélyi az Európa-kupa-döntőről hiányzott -, Bátori Bence viszont éppen a két évvel ezelőtti kontinenstorna óta csak a rijekai EK-döntőn szerepelt. Erdélyi hét góllal és jó védekezéssel zárt, Manhercz hat találattal jelentkezett, Bátori pedig élete legjobb válogatott szereplésén van túl, nyolcszor volt eredményes, és védekezésben is remekelt, utóbbiban javult Rijekához képest. A torna első felében ez a hármas gyengébb volt, de a hét második részében, főleg a döntőben mindhárman remekeltek, öröm volt nézni, hogy szebbnél szebb gólokat lőttek Montenegrónak, hárman együtt nyolcat vállaltak a 11 magyar gólból (az ötméteresekkel együtt), hátul is sokat segítettek. A lövőszázalékban kellene javulniuk, és akkor rengeteget tehetnek hozzá az eredményességhez. Mivel Erdélyi, Manhercz és Kovács Gergő az ősztől együtt játszanak az OSC-ben, az ő játékkapcsolatukra remekül lehet majd építeni a jövőben.

Bátori_Bence.jpgBátori Bence remek teljesítményt nyújtottFotó: Madar Dávid/MVLSZ

rosszkéz

Vámos Márton a tavalyi vb után a Világliga Szuperdöntő MVP-je is lett, 10 gólt szerzett, mind a hat meccsen betalált. Ismét igazolta klasszisát, Nagy Viktor mellett a válogatott másik vezére, szabaddobásai fél gólt jelentenek. Zalánki Gergő most felnőtt mellé, pazarul játszott a Szolnok balkezese, emlékezetes teljesítményt nyújtott, 11 góllal zárt. Hozzá hasonlóan Kovács Gergőt sem láttuk még ilyen jónak a válogatottban komoly ellenfelek ellen. Az Egerből az OSC-hez szerződő, több poszton is bevethető pólós védekezésben extrát nyújtott. A két balkezes mellett ő szerepelt a jobb szélen jobbkezesként. Neki is köszönhető, hogy például Aaron Younger vagy a horvátok kapásoldal játékosai nem voltak olyan gólerősek. 

Zalánki.jpgZalánki Gergő most játszott a legjobban a válogatottbanFotó: Madar Dávid/MVLSZ

centerek

Hárai Balázs hiányában Mezei Tamás és Bedő Krisztián kapott lehetőséget, éltek vele mindketten. Mezei nagyon masszív, csupaszív játékot nyújtott, szállította az emberelőnyöket, ötször volt eredményes. Bedő még rajta is túltett, hét gólt lőtt, és védekezésben is maradandót nyújtott. Megvan a centerkettősünk.

Mezei.jpgMezei TamásFotó: Madar Dávid/MVLSZ

Alig tudott együtt készülni a válogatott a Világligára, így a mutatott játék és az elért eredmény még nagyobb dolog. A csapatépítésnek ez talán egy még fontosabb lépcsőfoka lett, mint azt mindannyian várhattuk. Nagyon jó szellemű csapatot láthattunk a Duna Arénában hat napon át, amely kiküszöbölte a saját hiányosságait, és többször kidomborította az erényeit. Az, hogy a világ élvonalába tartozó horvátokkal - akik mondjuk nem 100%-ot nyújtottak - és Montenegróval - kétszer is - ilyen szoros meccseket tudtak játszani Zalánki Gergőék, nagyon jó előjele a későbbi közös munkának.

Attól viszont ismét óva intenénk mindenkit, hogy messzemenő következtetéseket vonjunk le a látottakból. Például a közelgő Európa-bajnokságra nézve. Az egy sokkal erősebb torna lesz, és a résztvevők közül legalább négy gárda előrébb tart a csapatépítésben, mint a magyar. Az olimpiai bajnok szerbeknél szinte minden posztra jut két világklasszis - ahogy nálunk 2004-ben -, rajtuk kívül a vb-győztes horvátok is jobbak még nálunk, tőlük Maro Jokovic és Sandro Sukno is hiányzott. Olaszország és Montenegró is évek óta együtt készül kisebb változtatásokkal, nálunk viszont igen nagy volt a fluktuáció.

Meg kell találni a csapatrészek közti egyensúlyt, hogy minél kevesebbszer forduljon elő, hogy féloldalas a válogatott játéka, eredményessége egy-egy mérkőzésen belül. A hét első felében inkább a két balkezesünk jeleskedett gólszerzésben, majd fokozatosan a kapásoldal is magára talált, és a fináléban már a balszél vitte a prímet. Varga Dumi és Hosnyánszky Norbi személyében gólerős fazonszabászokat veszítettünk, ezt a két klasszist csak több játékos tudja pótolni, egy az egyben nem lehet őket. Ebben Vámos Márton, Erdélyi Balázs, Manhercz Krisztián és talán még Jansik Szilárd vállalhat kulcsszerepet, de ennek kialakítása és megfelelő működtetése időigényes munka.

A februári kecskeméti Európa-kupa-selejtező és az áprilisi rijekai EK-döntő után azt írtuk, "szerintünk hét játékos helye biztos a jelenlegi válogatottban: Nagy Viktor, Vámos Márton, Erdélyi Balázs, Manhercz Krisztián, Zalánki Gergő, Jansik Szilárd, Mezei Tamás. A másik hat pozícióért nagy harc lesz júliusig."

Nos, mi arra ébredtünk vasárnap, hogy már meg is van a saját Európa-bajnoki keretünk, mi a szezonban, a klubokban és a válogatottban - az Európa-kupa döntője és a Világliga Szuperdöntője sokat nyomott a latban -nyújtott egész éves teljesítmények alapján az alábbi csapattal vágnánk neki az Eb-nek.

A Ráúszás Eb-kerete:

Nagy Viktor, Vogel Soma - kapusok
Angyal Dániel, Bátori Bence, Bedő Krisztián, Erdélyi Balázs, Jansik Szilárd, Kovács Gergő, Manhercz Krisztián, Mezei Tamás, Pohl Zoltán, Vámos Márton, Zalánki Gergő - mezőnyjátékosok
Hozzászólások