Vízilabda - Vidám hullámvasút - a vége bronz!
Vidám hullámvasút - a vége bronz!
Az Eb-gólkirálynő ezúttal is kettőt vállalt (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Vidám hullámvasút - a vége bronz!


2014/07/26 21:09

Nehezen indult számunkra, végül happy enddel zárult a budapesti vízilabda Európa-bajnokság női bronzmérkőzése. A nulla-kettes kezdés (az első két olasz támadás egyaránt góllal végződött) után már-már sirattuk Merész András együttesét és a remélt bronzot, a félidő végére ugyanakkor egyértelművé vált, hogy van esély az éremre. Gyors időkérés után ugyanis egy remekül alakuló 7-2-es szériával már 7-4-re is vezettek a mieink, a szünetben pedig 7-5-el fordultak a csapatok.

A harmadik negyed viszont újra lejtmenetet hozott a képzeletbeli hullámvasúton, mivel ekkor gólt sem tudtak dobni a magyar lányok, ráadásul jött két olasz gól, így 7-7-es állással fordultak a csapatok az utolsó nyolc percre, pedig a  játékrész vége előtt előnybe kerülhettünk volna, miután egy kiállítást követően - a végül három találatával legeredményesebb olasznak bizonyuló - Roberta Bianconi idő előtt jött vissza, de Keszthelyi ötméteresét védte Gorlero.

A női torna esti döntője a vártnál kevesebb izgalmat hozott, ahol a bronzmeccs után szép számmal maradtak magyar nézők is, így remek volt a hangulat. A világbajnok spanyolok a 3-3-as első negyed után rákapcsoltak és igazolták, hogy jelenleg övék a legjobb csapat, hiszen a három gólt szerző Maria Garcia Godoy vezetésével 10-5-re győztek az elődöntő fáradalmai után fásultan mozgó, eddig minden budapesti meccsét megnyerő Hollandia ellen. A spanyol női vízilabda csapat ezzel története első Eb-aranyérmét ünnepelhette. Érdekesség, hogy a spanyol hölgyek az első budapesti Eb-meccsüket elbukták az oroszok ellen, utána viszont ellenállhatatlanok voltak.

A zárónegyed első felében sokáig csak a kihagyott lehetőségeket listázhattuk, de bő öt perccel a vége előtt végre jött egy szép találat Kistelekitől a jobb szélről, amivel újra megszereztük a vezetést. (8-7) Bő egy perccel később Szűcs emberelőnyből betalált, majd hiába szépített Di Mario, Bujka újabb ötméterest harcolt ki, amit be is lőtt. (10-8) Az utolsó bő két perc hozott még némi izgalmat, de szerencsére már csak egy olasz gólt, így 10-9-es sikerével Merész András együttese a 2012-es eindhoveni Eb-n és a tavalyi barcelonai vb-n szerzett bronzérem után itthon is éremmel zárta szereplését.

"Talán furcsa amit mondok, de ha ezt a meccset az olaszok nyerik meg egy góllal, akkor is megérte volna a sok munka. Megérte, mégpedig azért, mert ezen az Eb-n több néző volt női vízilabdameccsen, mint a világon összesen – beleértve a londoni olimpiát, ahol mindennap hatezren voltak. Szenzációs volt. Azt mondtam a csajoknak, úgy küzdjenek, hogy lehet, ez az utolsó alkalom ilyen közönség előtt játszani, bár nagyon remélem, sok embernek megtetszett, amit a vízilabda jelent, s a jövőben is kijönnek a meccsekre. Hihetetlenül nagy támogatást adott a közönség, nagy köszönet érte" - nyilatkozta az MTVA kamerájának Merész András szövetségi kapitány a találkozó után.

vizipolo_csajokA délutáni bronzmeccs egyik hőse a három gólig jutó Antal Dóra volt, a kapuban Gangl Edina (20/11-et fogott - 55%) remekelt, rajtuk kívül pedig Keszthelyi Ritát lehet még kiemelni, aki végül 19 góljával az Európa-bajnokság gólkirálynője lett.

Az Eb-góllövőlista élmezőnye:

1. Keszthelyi Rita (Magyarország) 19 gól/46 dobás (41%) - 6 meccs

2. Roser Tarragó (Spanyolország) 16/37 (43%) - 5 meccs

3. Roberta Bianconi (Olaszország) 15/32 (47%) - 6 meccs

4. Maria García Godoy (Spanyolország) 14/20 (70%) - 5 meccs

5. Jekatyerina Prokofjeva (Oroszország) 13/26 (50%) - 5 meccs

6. Cathrina van der Sloot (Hollandia) 12/28 (43%) - 5 meccs

7. Bujka Barbara (Magyarország) 12/29 (41%) - 6 meccs

8. Antal Dóra (Magyarország) 11/28 (39%) - 6 meccs

9. Giulia Enrica Emmolo (Olaszország) 11/30 (37%) - 6 meccs

10. Tania Di Mario (Olaszország) 11/31 (35%) - 6 meccs

Hozzászólások