Vízilabda - Topcsapat lesz a Ferencváros is
Topcsapat lesz a Ferencváros is
Fotó: Madar Dávid/waterpolo.hu

Topcsapat lesz a Ferencváros is

Takács MártonTakács Márton
2016/06/06 17:38

A Szolnok három világklasszisával, Varga Dániellel, Madaras Norberttel, Stefan Mitroviccsal és a Spanyolországból hazatérő Szirányi Balázssal erősítette meg keretét az FTC-PQS Waterpolo vízilabdacsapata.

A Ferencváros megadta a módját az új igazolások bemutatásának. A Groupama Arénába szólt a hétfői sajtótájékoztatóra érvényes meghívó, ahol az asztalon letakart névtáblák jelezték, itt nagy titkokat lepleznek le. Nem mintha, nem lett volna tudott pólós körökben hetek óta, hogy Varga Dániel, Madaras Norbert és Stefan Mitrovics Szolnokról, Szirányi Balázs pedig Barcelonából szerződik a zöld-fehérekhez.

Nyíri Zoltán, a klub operatív igazgatója kifejtette, hogy a cél a három sorozat (bajnokság, Magyar Kupa, Európa-kupa) valamelyikében a döntő elérése. "Úgy gondolom, hogy erre most meglesz a lehetőségünk, ugyanis az amúgy is erős keretünket erősítettük meg. Fontos számunkra a stabilitás, most a klub olyan hátteret teremtett a szponzorokkal együtt, hogy olimpiai bajnok, világbajnok és Bajnokok Ligája-győztes játékosokat tudtunk igazolni.”

Madaras Norbert elmondta, hogy családi és szakmai okai is vannak, hogy a következő szezontól Budapesten pólózik tovább, A nagyobbik fia így a fővárosban kezdheti el az általános iskolát, ő pedig mindenképpen Budapesten képzeli el a jövőjét. Pont kapóra jött a Ferencváros számára szakmailag rendkívül vonzó ajánlata. Egy évre szóló szerződést írt alá a tavalyi és idei negyedik helyezett klubhoz. Az elmúlt 12 évben csak a Bajnokok Ligájában szerepelt - négyszer meg is nyerte azt a Reccóval -, a Vasassal 2002-ben KEK-győztes volt, így számára új kihívás az Európa-kupában való indulás, amely számára abszolút új terep. Zsinórban kétszer lett magyar bajnok a Szolnokkal, így talán nem volt fájdalmas régi sebeket feltépni, mivel videóinterjúnkban szóba hoztuk a 16 évvel ezelőtt, 2000-ben játszott és a zöld-fehérek által hirtelen halálban megnyert FTC-BVSC bajnoki döntőt is, ahol akkor az ezüstérmes vasutasoknál szerepelt és Gerendás György volt az edzője.

Varga Dániel abban a tudatban jön a Népligetbe, hogy az elmúlt 15 évben (!) minden klubcsapatánál valamelyik sorozatban döntőt játszott. Hatszoros magyar bajnok (négyszer a Vasassal, kétszer a Szolnokkal) és ötszörös Magyar Kupa-győztes (négyszer a Vasassal, egyszer a Szolnokkal), a Bajnokok Ligájában még 2012-ben játszott finálét a Rijekával, idén is kevésen múlt az újabb döntő. Ahogy mondta, meg kellett lépnie a következőt, ami egy budapesti csapat, "az a Fradi, amelyik képvisel egy progressziót, amit a vízilabdában kevés csapatban látok." Videóinterjúnkban megkérdeztük, beszéltek-e arról öccsével, Varga Dénessel, hogy 12 év (!) után fognak először más-más klubcsapatban szerepelni.

Stefan Mitrovics játékát 2013 óta csodálhattuk a Szolnokban. A világ egyik legjobb kapás-szélsője, félelmetes lábtempóval rendelkezik. Olimpiai bronzérmes, kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok. A Partizannal és a Szolnokkal is nyert bajnoki címeket és kupát, 2011-ben szerb klubjával lett Bajnokok Ligája-győztes.

"Boldog vagyok, hogy Magyarország - szerintem - egyik legnagyobb sportklubjához jöhettem. A Fradi egy jó csapatot épít, nekem, mint játékosnak mindig az a célom, hogy megnyerjek mindent, amit lehet. Varga Dániellel és Madaras Norberttel ismerjük egymást nagyon jól, ők nem csak kiváló játékosok, hanem nagyon jó emberek is, ez számomra fontosabb, mint az, hogyan játszik valaki, ez pluszt jelent a csapatnak és a klubnak is. Soha nem játszottam olyan klubban, ami nem az tűzte ki célnak, hogy minden címet megnyerjen. Amikor a Partizanban játszottam, az volt az elvárás, hogy győzzünk és nyerjünk címeket, amikor Szolnokra igazoltam – ahogy érkeztek klasszis játékosok – még nagyobb volt az elvárás, de ott is győztünk. Most a Fradiban szintén ugyanazok lehetnek a célok, mégpedig az, hogy megpróbálunk megnyerni mindent” – mondta Mitrovics.

Szirányi Balázs az FTC saját nevelésű játékosaként 2004-ben szerződött Spanyolországba, ahonnan 12 év légióskodás után, négy spanyol bajnoki címmel és öt Spanyol-kupa-győzelemmel a tarsolyában tér haza. A Barcelonetával 2014-ben Bajnokok Ligáját nyert hazai medencében. Érdekesség, hogy tagja volt az FTC legutóbbi bajnokcsapatának, amely 2000-ben ünnepelhetett, ahogy akkor, úgy Nyéki Balázzsal most újra együtt pólózhat.

Szirányi Balázs: "Fantasztikus élmény volt Spanyolország, a búcsú, illetve a barcelonetás éveim is. Szerencsére a váltás nem annyira hirtelen, hiszen a játékosok többségével találkozom a jövő héten a válogatott edzőtáborában, ugyanakkor nagyon szívesen jövök haza is. A hazatérési vágyam volt előbb, ezt kommunikáltam több csatornán is Magyarországon. Szerencsére ez a Fradi megkeresésével kristályosodott ki. Nem tudom, hogy ez most hivatalos-e, de két évre írtam alá. Sokat voltam kint, több csapat azért sem keresett, mert azt hitték, hogy végleg letelepedek ott. Alapvetően az élmezőnyt ismerem a magyar bajnokságból, a középmezőnyt annyira nem követem, kevés tévés meccs volt ott. Lesznek nyilván meglepetések, de azért nagyjából tudom, hogy mire számíthatok. Arról még nem esett szó, hogy meddig játszom az spanyol válogatottban. Őszintén szólva még nem terveztem az olimpia utánra. Rio van a fejemben, nem tudom, hogy lemondom-e a válogatottságot vagy nem. Szerencsére lesz időm ezen gondolkodni és eldönteni."
Nyéki Balázs, az FTC csapatkapitánya: "Két éve már megfordult a fejemben, hogy abbahagyom a játékot, és edző leszek, de mivel a Ferencváros hívott, láttam benne a lehetőséget, hogy komoly célokért küzdhet majd a csapat. Az elmúlt két évben is majdnem kihoztuk a csapatból a maximumot, de mégsem tudtunk érmet szerezni. Úgy érzem, hogy idén eljött az idő, ha a bajnoki döntőre nem is, de éremre mindenképp, illetve valamilyen fronton nyernünk kellene. Ha tanácsot nem is kérnek a vezetők a lehetséges igazolásokról, de meghallgatják a véleményemet az ő elképzelésükről. Nyugodtan mondhatom, hogy amikor 4-5 hónappal ezelőtt kiderült, hogy a Szolnok milyen játékosokkal tervezi a jövőjét, akkor felvázoltam Gerendás Györgynek, hogy nem ismerem a Fradi költségvetését, de egy-két poszton lehetne erősíteni, Varga Dánielt, Madaras Norbertet és Stefan Mitrovicsot megpróbálni leigazolni. Külön öröm, hogy pont ezt a három játékost tudtuk megszerezni. Még egy centerben gondolkodtunk, de Szirányi Balu eszembe se jutott. Nagyon örülök neki, mert játszottam már vele együtt és nagyon jó barátságban vagyok vele, de tényleg nem számítottam rá, hogy ő is hozzánk jön, még egyszer hangsúlyozom, nagyon örülök az érkezésének."
Varga Zsolt, az FTC vezetőedzője: "Marnitz Gergő, Kolozsi Marcell, Aidan Roach és Joel Swift távoznak az eddigi csapatból. Kolozsi Marci esetében bizonyos értelemben a kölcsönadás megnehezített esete az átigazolásnak. Őt régóta ismerem, négy évet dolgoztam vele. Neki most arra van szüksége, hogy sokat játsszon. Voltak olyan hibafaktorai az elmúlt évben, ami miatt kevesebb lehetőséget tudtam adni neki, annak ellenére, hogy az egyik legjobb balkezes lövő. Azt tanácsoltam és kívántam neki, hogy menjen egy jó csapatba, ahol ezek az apróbb hibák még beleférnek, ami a fiatalsága miatt van, de sok játékkal fejlődhet. Amíg nincsenek itt a beépíteni kívánt ifik, addig nem mondanék neveket, de van három játékos a saját utánpótlásunkból: a Turnai testvérek, illetve Gál Dávid, akiket kinéztünk, valamint a kapus, Jókai Miki. Rajtuk kívül még Irmes Marcika, akit szeretnénk valamilyen módon kipróbálni a felnőtt csapatnál. Tartom annyira erősnek a csapatot, hogy ha két-három fiatalt nevezek gyengébb csapatok ellen, akkor ne látsszon meg az eredményen. Meg kell jegyezni, hogy viszonylag sok 30 év feletti játékosom van, így meg kell oldanom a pihentetésüket bizonyos meccseken. A nemzetközi meccsekre 13 ember írható be, mi tizenöten vagyunk, szóval két embert mindenképp ki kell hagyni, így a következő bajnokin biztosan lesz két ember pihentetve. A Honvéd elleni vereségünk is ennek a számlájára volt írható, nagyon fáradtak voltunk ott. A nemzetközi szereplés azonban ezzel jár, hogy néha beragad a szekerünk a sárba, a többi csapat is járt már így.  A rivális csapat igazolásaival kapcsolatban egy-két nevet tudunk csak, nyilván ezekről nem szeretnék beszélni, majd ők is bemutatják őket. Én azt látom, hogy közelebb kerültek egymáshoz a csapatok, nagyon kiemelkedő csapat nem lesz, mint volt idáig a Szolnok. Talán mi erősítettünk a legtöbbet, illetve talán még az OSC."

Az FTC-PQS Waterpolo 2016/17-es kerete:

Kapusok: Gárdonyi András, Vogel Soma

Mezőnyjátékosok: Vogel Simon, Szirányi Balázs, Tóth Márton, Dőry Farkas, Madaras Norbert, Pohl Zoltán, Katonás Gergő, Nyéki Balázs, Stefan Mitrovics, Varga Dániel, Marko Csuk, Marko Avramovics, Jansik Szilárd

Szakmai stáb:

Varga Zsolt, vezetőedző

Gerendás György, szakmai igazgató

Katona Norbert, technikai vezető

Távozók: Marnitz Gergő, Kolozsi Marcell, Aidan Roach, Joel Swift

(Szirányi Balázzsal, Nyéki Balázzsal és Varga Zsolttal Elekes Bálint készítette az interjút.)

Kövesd a Ráúszás blogot a Facebookon és Twitteren is!

Hozzászólások