Vízilabda - Tavaly a Szolnok, idén az FTC pólósai csinálták meg a naptári Grand Slamet
Tavaly a Szolnok, idén az FTC pólósai csinálták meg a naptári Grand Slamet
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Tavaly a Szolnok, idén az FTC pólósai csinálták meg a naptári Grand Slamet

Takács MártonTakács Márton
2018/12/23 12:09

A Ferencváros nyerte a férfi vízilabda Szuperkupát is, miután szombaton 14-9-re legyőzte a címvédő Szolnokot. Varga Zsolt csapata ezzel 2018-ban az összes lehetséges trófeát begyűjtötte: a  magyar Szuperkupa mellett az Euro-kupát, a bajnoki címet, az Európai Szuperkupát és a Magyar Kupát is elhódította. Helyszíni tudósításunk a Komjádi uszodából Vogel Soma és Sedlmayer Tamás nyilatkozatával. 

Napra pontosan a 2017-es, szolnoki sikerrel végződő magyar Szuperkupa után egy évvel rendezték a 2018-as Szuperkupát, ahol a Szolnok az utolsó sorozatban is elvesztette címét, amelyet még védett. A tavaly még Cseh Sándorral mindent, a Bajnokok Ligáját például veretlenül megnyerő Dózsa az egy évvel korábbi Magyar Kupa-győzelme miatt játszhatott a magyar bajnok Ferencvárossal, és a Tisza-partiak 6-5-ös vezetésénél úgy tűnt, az FTC-nek talán nem lesz meg idei ötödik címe is. De számtalanszor láthattuk már ebben az évben, milyen hengerre képes Varga Zsolt együttese, pláne ősszel, amikor a szédületes formában játszó Varga Dénes, a hozzá hasonlóan világklasszis Aaron Youngerrel és Stefan Mitroviccsal begyújtja a rakétákat. Annyira erős a Fradi, hogy egyre többen zárkóznak fel melléjük kiváló teljesítményükkel.

Szombat este is ez történt a Komjádiban, a 3-0-s szolnoki sorozatra 5-0-s Fradi-roham volt a válasz, 5-6 után, a szenzációs harmadik negyedtől kezdve csinált egy 9-3-mat (!) a Ferencváros. Vogel Soma ismét remekelt a kapuban (55%-kal védett), Varga Dumi ezúttal is hintett egy négyest, Mitrovic triplázott, ahogy a legutóbbi három meccsén rendkívül gólerősen játszó Sedlmayer Tamás is. Zivko Gocic csapatában adósak maradtak a jó teljesítménnyel a kulcsemberek, Nagy Viktor 27%-os védési hatékonyságot produkált, Zalánki Gergő 7/1-es, Bátori Bence 4/1-es lőlappal zárt, Kis Gábor kapura sem lőtt. 

Pont olyan ellenállhatatlan Fradit láthattunk ezúttal, mint amilyen dominanciát mutató Szolnokot követhettünk figyelemmel egy éve ilyenkor. Az FTC már tényleg átvette riválisa helyét itthon, és 2018-ban a zöld-fehérek lettek a férfi vízilabda egyeduralkodói Magyarországon. 

Az ismét remekül védő Vogel Soma remek évet zárt, a válogatott kapus kulcsembere volt a mindenhol élen záró FTC-nek:

"Nyilván mindenki fantáziál ilyen sikerekről, de annyira nem tűnt kézzel foghatónak, meg olyan mélyen nem gondoltam bele, hogy ez 2018-ban nekünk is lehetséges, és meg is fog történni. Azt hiszem, csak ebben az évben több aranyérmet nyertem, mint a karrieremben összesen. Ennél jobb évet nem is nagyon lehetett volna kívánni, esetleg jobb válogatott szerepléssel. Az egyik erőssége a csapatnak, hogy sokan vagyunk, jól bírjuk a terhelést, nagyon jó állóképességgel rendelkezünk, de azért éreztem magamon és a többieken is, hogy ez már az év vége, és nagyon sok meccs van mögöttünk. De mondtuk, hogy még ez azt egy mérkőzést be kell húznunk. Egyénileg van még hova fejlődnöm, van sok minden, amit ki kell javítani, ha ezt a meccset nézem, akkor is. Nagyon fontos volt, hogy ősszel tudtam készülni, és amit elterveztünk, be is jött, mostanára, decemberre fel tudtam jönni és végig tudtam nyomni ezt a részt. Jön a neheze, a következő félév, meg kell alapozni azt még januárban."

Az év végén nagyszerű formát mutatott a gólerősen játszó Sedlmayer Tamás is:

"Nagyon nagy dolog megélni belülről az öt kupa megnyerését. A Szolnok a Bajnokok Ligája megnyerésével csinálta meg tavaly ezt a sorozatot, le a kalappal előttük. De ugyanezt mondhatom ránk is, gratulálok az egész csapatnak, nagyon örülök, hogy itt játszhatok. Nagyon fárasztó meccs volt, mindenki kiadta magából azt, ami benne van, idén utoljára. Boldog lesz a karácsony. Nagyon örülök a góloknak, de a védekezéssel nem vagyok annyira elégedett, azon még csiszolnom kell tavasszal. Mindig az határozza meg a játékomat, hogy a válogatottba is be szeretnék kerülni."

Tippmix Férfi vízilabda Szuperkupa
FTC-Telekom-Szolnoki Dózsa 14-9
(4-2, 5-4, 2-1, 3-2) 
Komjádi-uszoda, vezette: Kun Gy., Petik A. 
FTC: Vogel – Sedlmayer 3, Vámos 2, Mezei, Varga D. 4, S. Mitrovics 3, Gór-Nagy. Csere: Kállay, Pohl 1, Német, Jaksic 1, Younger, Jansik Sz. Vezetőedző: Varga Zsolt 
Szolnok: Nagy V. – Angyal 1, Bátori 1, Zalánki 1, V. Rasovic, Prlainovic 3, Kis G. Csere: Szatmári, Szeghalmi, Aleksic 2, Lazic, Teleki, Jansik D. 1, Kardos (kapus). Vezetőedző: Zivko Gocic

A nőknél az UVSE lett ismét a Szuperkupa-győztes, miután csak egy kis időre szorossá váló mérkőzésen 10-7-re legyőzte a Dunaújvárost. A Varga Déneshez hasonlóan az év játékosának megválasztott Keszthelyi Rita is hozta extraklasszisát, öt gólt hintett, védekezésben és támadásban is szokása szerint vezére volt csapatának. Gangl Edina kiemelkedő teljesítményt nyújtott a kapuban (60%), a túloldalon viszont ezúttal nem tudták felvenni velük a versenyt Gurisatti Grétáék. 

UVSE.jpgA Szuperkupát is begyűjtő UVSEFotó: Madar Dávid/MVLSZ

Tippmix női vízilabda Szuperkupa 
UVSE-Hunguest Hotels-Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics 10-7
(4-1, 2-2, 3-3, 1-1) 
Komjádi-uszoda, vezette: Várkonyi G., Vogel G. 
UVSE: Gangl – Szücs, Keszthelyi 5, Faragó K. 1, Sevenich 1, Kiss E., Rybanska 1. Csere: Koppány, Antal 1, Baksa, Mucsy 1, Peresztegi, Telek, Maczkó (kapus). Vezetőedző: Benczur Márton
Dunaújváros: Kiss A. – Menczinger, Gurisatti 1, Mahieu, Luka, Garda 1, Vályi V. 4. Csere: Brezovszki, Horváth B. 1, Ziegler, Huszti, Szellák, Sajben, Aarts (kapus). Vezetőedző: Mihók Attila 

Hozzászólások