Ráúszás - Az FTC 19 éves pólósa a terminátorképző elvégzése közben a csapat házi társgólkirálya lett ősszel
Az FTC 19 éves pólósa a terminátorképző elvégzése közben a csapat házi társgólkirálya lett ősszel
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Az FTC 19 éves pólósa a terminátorképző elvégzése közben a csapat házi társgólkirálya lett ősszel

Takács MártonTakács Márton
2020/12/28 14:12
Elég eseménydús évet tudhat maga mögött a Ferencváros vízilabdacsapatának 19 éves játékosa, Vigvári Vendel. Az esztendő első néhány hónapját még az UVSE-ben töltötte, majd a bajnokhoz szerződött. Közben leérettségizett, és ősszel elkezdte az egyetemet. Korosztálya egyik legnagyobb tehetsége nem vette le a lábát a gázpedálról a világklasszisok között sem, az FTC-ben ő az OB I-es házi társgólkirály ősszel. A Magyar Kupa-döntőről, a szintlépésről, Varga Dénesről, Varga Zsoltról, a Bajnokok Ligájában való bemutatkozásáról és a felnőtt válogatottnál töltött edzéseiről kérdeztük őt nagyinterjúnkban még karácsony előtt.

Mondhatni sűrű éved volt: idén érettségiztél, klubot váltottál, az UVSE-től a minden szinten címvédő Ferencvároshoz igazoltál, elkezdted az egyetemet, megnyerted a Magyar Kupát a Fradival, bemutatkoztál a Bajnokok Ligájában, ahol három nap alatt három mérkőzést játszottál, az év végén pedig meghívót kaptál a felnőtt válogatott edzéseire. Feldolgoztad már magadban valamennyire ezt a rengeteg újdonságot? 
Nagyon eseménydús éven vagyok túl. Az év első felében még az UVSE-vel is nagy sikereket értünk el, ahogy nagy tragédiát is átéltünk. Összességében még nem tudtam ezt mind feldolgozni, most kaptunk néhány napos pihenőt, ami alatt szeretném pontosan átgondolni az évet magamban. Értékelni, hogy melyek voltak a pozitív és negatív részei. Az összegzés után vágnék neki a jövő évnek.

Elég jól indult a ferencvárosi karriered, életed első felnőtt döntőjében Magyar Kupát nyertetek a Fradival. Milyen volt megélni azt a négyes finálét és a sikert? 
Úgy érzem, hogy a Magyar Kupa-sorozatban elég jól játszottam a csoportmérkőzéseken, jól sikerült a bemutatkozásom. Emiatt nincs is hiányérzetem. Jó formában is éreztem magam, amikor is jött az első koronavírus okozta halasztás, ahol éppen a Fradi négy érintett játékosa miatt kellett időben eltolni az MK négyes döntőjét. Augusztus helyett szeptemberben rendezték, amelynek elődöntőjében a Vasassal játszottunk, az és a finálé volt az a két meccsem eddig, ahol a legtöbb néző előtt pólóztam, már emiatt is nagyon élveztem. Ez az, amiért játszom, nagyon jó érzés volt ilyen sok ember előtt vízilabdázni. Ott még meg voltam elégedve magammal, viszont a döntőben elég nagy hiányérzet maradt bennem. Nem sikerült gólt lőnöm, ráadásul ki is pontozódtam. Sok olyan szegmenst leltem a játékomban, ahol még van fejlődnivalóm. Annak nagyon örültem, hogy megszereztem életem első felnőtt aranyérmét. 

Az FTC mindkét fiatal igazolása remekül kezdett a Magyar Kupában, egyikük Varga Dénes 10-es sapkájában varázsolt | Eurosport

Fotó: Derencsényi István/MVLSZ A minden fronton címvédő Ferencváros férfi vízilabdacsapata szakított több éves hagyományával, és nem nagy neveket szerződtetett, hanem korosztályos válogatott magyar tehetségeket. A 20 éves Fekete Gergő Debrecenből tette át a székhelyét a Népligetbe, a 18 esztendős Vigvári Vendel pedig a pazar másfél szezont záró UVSE-ből igazolt az FTC-hez.

Varga Dénes sérülése miatt a vártnál talán több játékidőt kaptál a kezdetektől. Hogy bírtad a tempót a magasabb szinten? 
Nem volt jó a csapatnak, így nekem se, hogy Dumi sokáig nem játszhatott, még ha emiatt én több időt is tölthettem a vízben. Viszont talán mondhatom, hogy sikerült élnem a váratlanul jött lehetőséggel. Magammal szemben csak a már említett Magyar Kupa-döntőben volt hiányérzetem. Ott éreztem, hogy többet tehettem volna, de a maradék mérkőzések jól sikerültek. 

Nyilatkoztad már korábban, hogy nagyon szereted Varga Dumi játékát. Milyen a Jedi mesterrel nap mint nap együtt készülni Baby Yodaként? 
Fantasztikus! Az elején tisztára euforikus állapotban voltam minden egyes edzésen, amikor mellette tudtam lőni, vagy beszélgetni vele bármiről. Úgy érzem, elég jó viszonyt sikerült kialakítanom vele, nagyon segítőkész. Amit még tavaly nyilatkozott a VLV-nek a fiatalokról és a nekik átadandó tudásról, azt nem véletlenül mondta. Rengeteget tudok tőle tanulni. Élvezem ezt a helyzetet, kihívás is számomra. Egyben nagyon motivál, hogy milyen hozzáállása van a munkához még egy olyan játékosnak is, aki már mindent megnyert ebben a sportágban, de még mindig szeretne további sikereket elérni. 

Jedi mesterként adná át tudását leendő fiatal csapattársainak az FTC csékája, a világ legjobb pólósa | Eurosport

A világ jelenlegi legkiválóbb, és 2019 legjobb vízilabdázójának választott Varga Dénes a VLV-nek még decemberben adott interjújában elmondta, hogy a legnagyobb motiváló erője azt kezd most lenni, hogy mit tud átadni a posztján szereplő fiataloknak a Ferencvárosban, illetve azoknak, akik még a csapattársai lehetnek a jövőben. Összegyűjtöttük, hogy kikre gondolhatott.

Olyan jól ment neked támadásban, hogy a negyedik helyen állsz az OB I őszi góllövőlistáján, a 14 mérkőzésen lőtt 38 találatoddal (ebből 19 akciógól) - holtversenyben görög csapattársaddal, Ioannis Fountoulisszal, csak neked jobb a lövőszázalékod -, vagyis házi társgólkirálya vagy a Ferencvárosnak. Előtted az öcséd, az UVSE-ben játszó Vince áll 42 góllal. A Magyar Vízilabda-szövetség pontrendszere alapján pedig te vagy az élvonal második legértékesebb pólósa jelenleg. Ezekre milyen visszagondolni? 
Nagyon örülök, hogy a Fradiban is ilyen eredményesen tudok játszani. Amit tavaly produkáltam az UVSE-ben, azt egyelőre tudom hozni itt is, nem tört meg a váltás. Itt sokkal nagyobb játékosok mellett kell ugyanazt a szintet hoznom, így nyilván könnyebb dolgom is van, sokkal több simább meccsünk van, ahol nagy gólaránnyal tudunk győzni. Úgy éreztem, hogy a rangadókon is inkább jól ment, azokon is sikerült eredményesnek lennem. Az is jólesik, hogy az MVLSZ pontlistáján a második helyen állok, de szerintem nem kell túl nagy következtetéseket levonni ebből. 

Esetedben a fizikai erőd fejlesztése elég fontos, hogy fel tudd venni a versenyt a nemzetközi mezőnyben is az idősebb, erősebb játékosokkal. Az FTC-ben Varga Zsolt vezetőedzőnél hagyomány, hogy az erőnléti edző, Pozsonyi Zsolt segítségével egy terminátorképzőn esnek át a csapathoz érkező fiatalok. Elnézve az őszi meccseket és a rólad készített fotókat, pakoltad magadra rendesen a kilókat. Hol tartasz a fejlődésben? 
Nyáron én is elkezdtem ezt a terminátorképző folyamatot, amit lelassított és kicsit meg is tört a nyári három hetes kényszerpihenő. Viszont a Magyar Kupa óta még nagyobb lendülettel kellett külön csinálnom ezt, hiszen én vagyok a csapat egyik legvékonyabb tagja. Nekem kell a legtöbbet fizikálisan fejlődnöm. Volt külön étrendem, emelt számú kondi edzésem, előfordult, hogy kondi után nekem nem kellett vizes tréninget csinálnom - mondjuk úszást -, mint a többieknek, mert az sokkal jobban égeti a kalóriát, nekem pedig nem arra volt szükségem. Nagyon odafigyeltek rám, és éreztem mindezek hatását, illetve a mérleg is mutatta. Folyamatos mérések vannak a Fradiban, az InBody mérésen lehet látni az izomtömeget, zsírtömeget, zsírszázalékot, mindent kimutat ez a gép. 
Lehetett látni a fejlődést, viszont ennek is van egy rizikófaktora, amit egy idő után elkezdtem érezni: a sok izomfejlődés után egy kicsit elkezdett lassulni a szervezetem. És ezt nem is egy olyan úszásnál éreztem, ahol felálltunk mondjuk egy 12x200-ra, hanem mérkőzésen jobban kezdtem savasodni, vagy lövésnél éreztem, hogy kezd egy picit elmenni a mozdulat. Így egy kicsit vissza kellett venni, hogy a jobb képességeim ne tűnjenek el. Fokozatosan csináljuk, úgy érzem, nagyon jól haladok. A csúcs plusz 6 kiló volt, amióta idejöttem. Nem feltétlen csak izomban, de ennyivel vagyok nehezebb.

Vigvári-Vendel-FTC-MK-2-min.jpgFotó: Derencsényi István/MVLSZ

Varga Dénes, Vámos Márton és Zalánki Gergő sérülése, betegsége miatt három világklasszis játékos van éppen visszatérőben, meg is éreztétek a jó formájuk hiányát, a bajnokságban otthon kaptatok ki a Szolnoktól, majd az OSC-től is. Hogyan gondolsz vissza ezekre a vereségekre? 
Meglepődtünk a Szolnok elleni meccsen, és nem csak azért, mert 15 gólt kaptunk, hanem azért, mert egy olyan Dózsa jött hozzánk, amelynek egyik kulcsjátékosa, Dusko Pijetlovic nem tudott játszani, Budapest felé lerobbant a buszuk, mégis elég nagy pofont kaptunk. Ha lehet ilyet mondani, akkor még jókor kaptuk. Utána tartottunk megbeszéléseket, majd jött az OSC-vel vívott mérkőzésünk, amelyik még rosszabbul nézett ki számunkra. Viszont a BL-ben elindultunk egy olyan úton, amely egy abszolút pozitív irányt és jövőképet mutat. Bizakodóak vagyunk, mert meg tudtuk beszélni a problémáinkat és hiányosságainkat. 

Bemutatkoztál a Bajnokok Ligájában, zsinórban a halovány Jadran, a mezőny egyik legerősebb csapata, a Brescia, és a gyengén játszó Hannover volt az ellenfeletek, utóbbi meccsen a mezőny egyik legjobbjaként négy gólt is lőttél. Milyen volt a legmagasabb szintű sorozatban játszani, és hogyan értékeled a saját teljesítményedet? 
Nagyon tetszett a BL, hihetetlenül profi volt, ahogy figyeltek ránk, az egészségünk állt az első helyen, és érezhetően mindent megtettek ennek védelmében. Viszont egy idő után már mentálisan fárasztónak is bizonyult a buborék, a sok tesztelés. A hét nap alatt hat koronavírus- tesztünk is volt. Vérvételek is szerepeltek a programban, számos korlátozást, elővigyázatosságból hozott szabályokat kellett betartani, mindezek a meccsekkel együtt elég megterhelőek voltak. A mérkőzéseket élveztem, fárasztóak lettek, azért is, mert aránylag kevesebb gólt kaptunk, ami nem volt jellemző a korábban említett két magyar bajnokinkon. Még úgy is nagyon jó volt a Duna Arénában játszani, hogy nézők nem lehettek a lelátókon. El se tudom képzelni, milyen lehetett a csapattársaimnak januárban ott Eb-t nyerni. Éreztem, hogy ez egy más szint.

Vigvári-Vendel-FTC-MK-5-min.jpgFotó: Derencsényi István/MVLSZ

A Jadran ellen is?
Igen, még ott is. Bár úgy nézett ki, hogy nagyon simán alakul a mérkőzés, fizikálisan úszós volt, és az is eléggé elfárasztott minket, hogy kevesebb gólt kaptunk, azért tenni kellett. A Brescia nagyon erős csapat, hatalmas lendülettel játszott, és bár 2-6-ról még feljöttünk egy gólra, néhány figyelmetlenségünket kegyetlenül megtoroltak az olaszok, gólt is lőttek belőlük. Összességében jó mérkőzést játszottunk velük. A Hannover ellen tényleg jól ment, de a vártnál gyengébben játszottak a németek. Lehet, hogy ők jobban elfáradtak a harmadik meccsükre, fizikálisan kevésbé bírták. Elég sima mérkőzés lett belőle. 

Feltűnően sokat fordultál meg rosszkézen is ezeken a meccseken a korábbiakhoz képest.
Amióta Dumi visszatért, sokkal többet játszom rosszkézen is. Szeretek ott is szerepelni, még ha ott más dolgokra kell figyelni. Ott inkább egy-egy jó védekezés, blokk, labdaszerzés vagy a túloldalra adott jó passz tud örömöt okozni. Élvezem azt a pozíciót is. Már csak azért is, mert jobb, mintha kint ülnék a parton. De azért kapáson is ugyanúgy játszom, mint korábban. 

A felnőtt válogatottal készülhettél több napon át decemberben, előbb az igen erős junior válogatottban, majd már Märcz Tamás keretének teljes jogú tagjaként. Milyen élményt jelentett edzeni a legjobb magyar játékosokkal válogatott sapkában?
Rendkívül jó, egyben nagyon fárasztó is volt, hiszen az egy hetesre nyúlt BL-forduló után nem kaptam egy napnyi pihenőt sem, a Hannoverrel vívott mérkőzés másnapján már a junior válogatottban volt jelenésem. Nagyon élveztem, minden tőlem telhetőt megtettem, parázs kétkapukon is részt vettem. Jó a társaság a felnőtteknél is, segítőkészek voltak. 

Három egykori Benedek-bébi is meghívót kapott Märcz Tamás válogatottjába | Eurosport

Märcz Tamás, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya kihirdette válogatott keretét a nemzeti csapat decemberi, öt napon át tartó összetartására. Négy újonc - Baksa Benedek, Konarik Ákos, Sánta Dániel és Vigvári Vendel - is meghívót kapott. Személyes szállal kezdenénk, egyik kedves kollégánk riasztott az új válogatott keret hírével, mire átböngésztük a névsort, a végére érve zokogtunk.

Többen mondják, edzők, válogatott játékosok - Märcz Tamás is utalt rá a vele készített interjúnkban -, hogy ez a mostani junior válogatott borzasztóan erős. Ennek a tagjaként hogy látod, tényleg egy sokra hivatott csapat a tiétek?
Bízom abban, hogy igen, és hogy egyszer majd a felnőtt válogatott gerincét is adhatja. Szerencsések vagyunk, hogy van egy Cseh Sándorunk, aki eléggé kritikus velünk, ami kell nekünk. Szükségünk van azokra a mantrákra, hogy ne bízzuk el magunkat, hogy ne elégedjünk meg magunkkal. Nagyon jó együttállásnak tűnik, hogy ilyen edzője van a junioroknak. Jó játékosaink vannak, egyre több fiatal, 2002-ben, 2003-ban születettek is felkerültek hozzánk. Jó kis csapat lesz, akár már a 2021-es Buenos Aires-i junior vb-n is. 

„Nagyon érdekes dolgokat láttam tőlük. Tudtam, hogy jól lőnek, de mindig más élesben látni folyamatában, edzéseken a tudásukat. Tetszett, hogy fiatal koruk ellenére is beleálltak azokba a párharcokba a náluk erősebb és idősebb, rutinosabb játékosokkal szemben, amelyekbe kellett. Két olyan játékosról beszélünk, akik nem csak technikailag jó képességűek, hanem el lehet mondani róluk, hogy adott helyzetben gyakran döntenek nagyon jól. Az különbözteti meg szerintem a jó játékost a kevésbé jótól, hogy többször dönt jól a kritikus szituációkban. Ők nemcsak a gólgyártásban, hanem ebben is elég jók." – mondta rólad és Konarik Ákosról a szövetségi kapitány a nekünk adott interjújában. Mit szólsz a hízelgő értékeléshez?
Nagyon jólesett. Kérdeztem Tamást, hogy van-e esetleg olyan rész a játékomban, ami még kifejezetten hiányzik onnan, illetve, hogy mit kell fejlesztenem belőle. Elmondta a meglátásait, azokra ezentúl még jobban fókuszálok. A dicsérő szavakat pedig ezúton is köszönöm neki! 

Ha azt nézzük, hogy csak ebben a naptári évben milyen edzői koponyákkal dolgoztál - Benedek Tibor, Varga Zsolt, Cseh Sándor, Märcz Tamás -, elég jó képzést kaptál. Zsolttal találkozol a legtöbbet, ő miben különbözik a többiektől, és miben tud újat mutatni neked?
Tényleg más edző, mint a többiek. De egy olyan kaliberű csapatot is máshogy kell irányítani, mint amilyen az FTC, ahol a már világklasszis játékosok mellett fiatal tehetségeket kell felépíteni és csapattá formálni a keretet. Zsolt bácsitól sok mindent tanulok, és külön is rengeteg dolgot tanít meg. Nagyon hisz a munkában és a profizmusban, és ehhez komoly szakmai stábot állított össze. A velük való együttműködés minden részlete ki van dolgozva, ez is pontos és precíz. Egyfolytában egyeztet a kondi edzővel, a dietetikussal, a pszichológussal. Rendkívül profi környezet adott számunkra a Fradiban. Ennek az egyik legfőbb eleme Zsolt bácsi, ő áll a sikerek mögött. 

"Nem is akartam igazán edző lenni" - vargabetűvel jutott a csúcsra a mindent bezsebelő FTC pólósainak mestere | Eurosport

Varga Zsolttal beszélgettünk elképesztő sikeresen alakuló edzői pályafutásáról.

Mit vársz a 2021-es évtől klub- és válogatott szinten, és milyen egyéni célokkal vágsz neki az újesztendőnek?
Jó sok mindent be lehet zsebelni jövőre. Sok nagy esemény és feladat várhat rám. 

Például öcsédet, Vincét megelőzni az OB I góllövőlistáján. 
Ha lesz pár ötméteresem, mint ahogy neki volt sok ősszel, akkor menni fog. (nevet) A viccet félretéve, elsősorban a klubomban szeretnék stabil játékot nyújtani, kevesebb kilengéssel, akár még meghatározóbb szerepet betölteni. Ha ez sikerülni fog, akkor lehet talán majd a válogatott ambíciókról is beszélni. A Fradival szeretném megnyerni a bajnokságot, és a BL-ben is minél jobban szerepelnénk. Nyilván győzni szeretne a csapat ott is, de azért hosszú az út odáig, nem mennék még annyira előre. A junior válogatottal is szeretném megnyerni az első, és valószínűleg az utolsó aranyérmemet. 

Vigvári-Vendel-FTC-BL-3-min.jpgFotó: Derencsényi István/MVLSZ

Hozzászólások