Ráúszás - A megerősített Vasas edzője szerint az OSC-ben a brummogás is elég volt tőle, itt a fiatalok miatt más a helyzet
A megerősített Vasas edzője szerint az OSC-ben a brummogás is elég volt tőle, itt a fiatalok miatt más a helyzet
Fotó: Vasas Vízilabda/Facebook

A megerősített Vasas edzője szerint az OSC-ben a brummogás is elég volt tőle, itt a fiatalok miatt más a helyzet

Takács MártonTakács Márton
2020/08/01 14:54
Az A-Híd VasasPlaket férfi vízilabdacsapatánál nagy játékosmozgás volt a nyáron, tíz pólós távozott és nyolc érkezett. Még a Magyar Kupa tatabányai első csoportkörében beszélgettünk a gárda új vezetőedzőjével, Vad Lajossal, az OSC-től a piros-kékekhez visszatérő Drasko Brguljannal és a Miskolcról szerződtetett Vadovics Viktorral.

Az olimpiai bajnok, vb- és Eb-aranyérmes Branislav Mitrovic személyében a világ talán legjobb kapusa tapos majd a vízben a Vasasnál, a szerb válogatottal szintén mindent megnyerő bekk, Sava Randjelovic, és a Vasas egykori közönségkedvence, a csupaszív Drasko Brguljan is csatlakozott az angyalföldiekhez a nyáron. Szolnokról megszerezték a világbajnok Bátori Bencét és klubtársát, a saját nevelésű, ifi világbajnok Szatmári Kristófot. Vb-aranyérmes centert is kapott a Vasas, a rövid francia kitérőből (Noisy-Le-Sec) hazatérő Bedő Krisztián személyében. Miskolcról költözik vissza Budapestre az Egerbe már aláíró, de az ottani helyzet miatt szabad utat kapó, válogatott balkezes, szintén ifi vb-aranyérmes Vadovics Viktor. Mellé jön még rosszkéz-oldalra az UVSE-től a Benedek Tibor irányítása alatt kivirágzó remek balkezes játékos, Korbács Gábor, aki Vadoviccsal együtt pallérozódott hosszú éveken át a lila-sárgáknál.

A Vasas tavalyi keretéből marad harmadik kapusnak Korom Dániel, a csapat talán legjobb teljesítményt nyújtó pólósa, a KSI-ben is szereplő Bóbis Botond, Pardi Bende, a hatalmas mezőnymunkára képes Sélley-Rauscher Domonkos, a center Simon Henrik és a bekk Takács Bálint.

Nyolc új pólóssal, köztük olimpiai bajnokokkal vág neki az új szezonnak a bajnokság élmezőnyébe vágyó Vasas | Eurosport

Fotó: Madar Dávid/OSC Waterpolo/Facebook Ha nem is lett olyan erős a Vasas következő idényre összerakott, és csütörtökön bejelentett végleges kerete, mint amilyen hangzatos mondatokkal harangozták be az új szponzor, az A-Híd érkezését és a várható igazolásokat, a nyolc új pólóssal megerősített angyalföldiek harcban lehetnek a dobogóért a bajnokságban.

Vad Lajos minden eddigi klubjánál hangsúlyozta a csapat fontosságát, hogy az összeérés folyamata milyen hangsúlyos. A nyáron alaposan átalakult Vasasnál hol tartanak a csapatépítésben?

"Idő és türelem kell hozzá. Mindössze néhány hete, július elején kezdtük el a taktikai edzéseket. A tatabányai három Magyar Kupa-mérkőzés nagyon jól jött egymás után. Alakulunk, épülgetünk."

A három tatabányai MK-meccs alapján olyan tapasztalatokat lehetett leszűrni a Vasast látva, hogy van kraft a csapatban. Viszont meg kell találni az egyensúlyt a légiósok, a rutinosabb és a fiatalabb játékosok arányában, és hogy ne csak a mindenkori kezdőcsapat legyen erős. Milyenek az eddigi edzői tapasztalatok?

"Az én szám íze szerint szeretném alakítani a csapatot, mert mindig is így tettem. De ettől még messze vagyunk, sok fiatal játszik nálunk, akik tavaly még más célokért küzdöttek. Ez a hat srác tavaly még inkább a kiesés elkerüléséért harcolt. Nagyon komoly lépcsőfok az, hogy fölépüljön egy olyan csapat, amelyiknek van esélye a legjobb négybe kerülni. Itt már a felelősség nagyobb, és ehhez mentális erősség is kell tőlük. Hála a jó istennek nagyon jó a stábom, a Mátéfalvy Csaba és Bóbis Máté alkotta edzői gárda, illetve Fridvalszki Marcell erőnléti edző. Úgy érzem, hogy a miénk az egyik legjobb team, amelyikkel együtt dolgozhatok. A vezetés részéről türelem van, idő kell csak."

Vad Lajos az OSC-nél dolgozva kiemelte, hogy a második évre sikerült a saját képére formálnia az együttest, pont arra a szezonra, amelyben aztán bár nagyon jól szerepeltek az újbudaiak, de kiváló eredményeik és játékuk ellenére sem tudták learatni a babért, mert félbeszakadt az idény a koronavírus-járvány miatt. Mennyi idő kellhet ahhoz, hogy a Vasasnál is meglegyen a hasonlóan jó kémia a játékosok, valamint a csapat és az edző között?

"Az OSC-ben azért majdnem mindenki nagyon jó játékos volt. Itt is jó játékosok vannak, de több a fiatal pólós. Amíg ott egy-két beszólás, brummogás elég volt ahhoz, hogy megértsék, mit kérek, itt a fiatalokkal nem, mert ők még kapkodnak. Amikor türelmesnek kellene lenni, elkapkodják a helyzetet. Kérem, hogy ne oda lőjék a labdát, ahová, mondják, hogy igen, tudják, persze, bólogatnak, majd bemennek és odalövik. Ezeket a dolgokat túl kell élni, nekik is, és nekem is."

Vad-Lajos-Vasas-MK-VLV-min.jpgFotó: Monoki Nikolett/vlv.hu

A 22 éves Vadovics Viktor a nyáron igazolt a Vasasba Miskolcról. A válogatott balkezestől először arról érdeklődtünk, hogy szerinte hol tartanak a csapattá válás hosszúnak ígérkező folyamatában.

"Rendhagyó helyzetben voltunk, mert közel három hónapos kihagyás után kezdtük el a felkészülést, nagy volt a vírus miatti szünet. Az elején nyilván lazább, rávezető edzésekkel indultunk, de szépen volt felépítve a program, kétkapukkal a vége felé, aztán már a taktika is bejött a képbe. Majd a tatabányai Magyar Kupa-fordulóban sikerült megnyerni az első meccsünket is a Honvéd ellen. Örülök, mert egy jó nyitánynak gondolom. A csapat kezd összeállni, látszik, hogy a sok kétkapu hozott fejlődést, a negyedik az elsőhöz képest sokkal jobban sikerült. Ahogy látom, mindenki motivált, jól haladunk."

Papíron nem olyan könnyű felmérni az erőviszonyokat addig, amíg nem láthattunk minden csapatot legalább egyszer játszani. Vajon Vadovics hova várja a Vasast ebben a magyar mezőnyben a bajnokság végén? 

"Tényleg nehéz felmérni, nyilván vannak kiemelkedőbb csapatok. Ha a gárda a 100%-ot beleadja, és mindenki odateszi magát, akkor biztosan nem lesz a végén csalódás."

Vadovics-Viktor-Vasas-MK-min.jpgFotó: Vasas Vízilabda/Facebook

A 35 esztendős Drasko Brguljan közönségkedvenc volt a Vasasnál 2011 és 2014 között, bajnokságot is nyert a piros-kékekkel. Megalkuvást nem tűrő játéka, profizmusa és alázata miatt imádták őt az OSC szurkolói is. Hat év után tért vissza az angyalföldiekhez.

"Nagyon örülök, hogy újra a Vasasnál vagyok. Úgy gondolom, hogy elég jó, de fiatal csapat vagyunk. Vagyunk néhányan, akik kicsit idősebbek vagyunk, Báne, Sava, Taki és én, de a többiek fiatalok. Egy nagyon tehetséges gárda a miénk, az a célunk, hogy minél jobban játsszunk."

Vajon a gárda legrutinosabb tagja szerint mennyi idő kell nekik az összecsiszolódáshoz? 

"Biztosan idő kell hozzá, mert minden új: a játékosok, a csapat, az edző. A kondiedzőnk, Fridvalszki Marcell is jött velünk az OSC-ből. A tapasztalt Honvéd ellen jól nézett ki a csapatunk, jól védekeztünk, és így kell tennünk továbbra is. Mi nem vagyunk olyan csapat, amelyik tud majd dobni 15 gólt mindenkinek, de ha jól védekezünk, akkor szerintem bármelyik csapat ellen tudunk jól játszani."

A rutinos montenegrói pólóst is megkérdeztük a magyar mezőny erősségéről, és arról, ebben hová helyezné a Vasast.

"Szerintem a Fradi idén is a legerősebb csapat, ez nem kérdés. Úgy látom, hogy utánuk az OSC és a Szolnok, majd a Vasas jön. Ha a Magyar Kupában eddig látott játékunkat nyújtjuk, akkor mindenki ellen helyt tudunk állni. Nagyon gyors csapat vagyunk, ez fontos nekünk."

Drasko-Brguljan-Vasas-MK-min.jpgFotó: Vasas Vízilabda/Facebook


Hozzászólások