Ráúszás - Varga Dániel szerint a zsenit inkább terelgetni kell, mint kinevelni
Varga Dániel szerint a zsenit inkább terelgetni kell, mint valójában kinevelni
Fotó: FTC Vízilabda/Facebook

Varga Dániel szerint a zsenit inkább terelgetni kell, mint kinevelni

Takács MártonTakács Márton
2020/05/06 09:42
A második résszel folytatódott Csongár Isván vízilabdás podcast-sorozata, a Kispad, amelyben ezúttal a kétszeres világbajnok és kétszeres Eb-aranyérmes Stieber Mercédesz, az olimpiai bajnok, világbajnok Varga Dániel, és a játékosként olimpiai bajnok, kétszeres Eb-győztes, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitányaként is Eb-első Märcz Tamás szerepelt. 

Három nagyobb téma szerepelt az adásban, a vízilabdás fizetések, az utánpótlás játékosok útja a felnőtt csapatig, és az, hogy a szurkolók miért járnak igazán pólómeccsekre. 

Gerendás György: "Magánál a vízilabda-társadalomnál hülyébb nincs a világon" | Hosszabbítás

Kispad címmel indított vízilabdás podcastet az UVSE sajtósa, Csongár István. Az első adásban a világ- és Európa-bajnok Takács Orsolya, az FTC szakmai igazgatója, Gerendás György, a ZF-Eger elnöke, Szécsi Zoltán, és a magyar női válogatott szövetségi kapitánya, Bíró Attila volt a vendég.

Stieber Mercédesz Olaszországban, Imperiában ragadt, két hónapja van már házi karanténban. Csak vásárolni járhat ki, talán a beszélgetés megjelenésének másnapján lazítanak a kijárási tilalmon.

Märcz Tamás elmondta, hogy szerencsésebb héten vannak túl, mert hosszú várakozás és szervezés után a válogatott kerettagok el tudták kezdeni a formában tartó vizes edzéseket. Napi egy vízi edzésük van a játékosoknak, "már első nap mint rendes vízilabdázó fiúk, már alkudoztak a vizes adagból. De mondtam nekik, hogy az első héten még csak meg se próbálják."

Varga Dánielről a napokban derült ki, hogy szinten lép, az FTC ifjúsági edzőjéből az OSC OB I-es csapatának vezetőedzője lesz.  "Úgy érzem, hogy készen állok rá, amennyit most tudok, az biztos elég ahhoz, hogy elinduljunk. A fő kérdés jelenleg az, hogy tudok majd reagálni dolgokra. Nem is az a lényeg, hol tartok most, hanem a szembejövő feladatokkal hogyan tudok megbirkózni. Nyilván rengeteg elképzelésem van, ezeknek egy jó nagy része biztos nem is lesz hasznos, és nem is lesz érdekes, de a másik része igen. Útközben nagyon sok minden fog kiderülni."

Az első nagy téma, a vízilabdás fizetések kapcsán Stieber Merci elmondta, hogy Olaszországban nagy különbségek vannak, női vonalon az első három klubnál vannak egész jó fizetések, a többi egyesületnél inkább kiegészítő fizetések vannak, amiből megélni nem lehet. Férfi szinten a Recco a csúcs, de úgy hallotta, hogy a mögöttük lévő Bresciánál már nem lehet olyan nagy pénzeket szakítani. 

Varga Dani úgy látja, hogy az elmúlt 10 évben a TAO megjelenésével és néhány tehetős üzletember, illetve cég hozzájárulásával nagyot ugrottak itthon a pólós fizetések. "Ez megmutatkozott a külföldiek számában és az eredményesség tekintetében is, BL-győzelmekről, Euro-kupa-sikerekről beszélhetünk, illetve alapvetően egy színvonalasabb, erősebb bajnokságról. Biztos vagyok benne, hogy egyes játékosok esetében akár kétszeres, háromszoros pénzek is vannak a tíz évvel ezelőtti állapotokhoz képest. Néhány játékos körül már van menedzser, ami soha nem volt jellemző a vízilabdában."

Hozzátette, "fontosnak tartom, hogy ne legyenek aránytalanságok, persze a legjobb az lenne, ha nem derülne ki az öltözőben, hogy melyik játékos mennyit keres. Annyit keres mindenki, amennyit tud, edzőként az a lényeg, érdemes figyelni, hogyan kezeljük azt a helyzetet, ha aránytalanságok vannak."

Varga Dániel: "Ha én vagyok az edzőm, biztosan sokat vitáztam volna magammal" | Eurosport

Két éve OB I-es aranyéremmel vonult vissza az aktív játéktól, minden idők egyik legjobb magyar vízilabdázójaként. Az olimpiai bajnok, vb-aranyérmes Varga Dániel még azon a nyáron a Ferencváros ifjúsági csapatának vezetőedzője lett, hároméves projektjének közel a felénél ültünk le vele beszélgetni tréneri munkája eddigi tapasztalatainak összegzéséről.

Märcz Tamás elmesélte, hogy amikor ő 2000-ben Olaszországba igazolt, az itthoni keresetük másfél, kétszeres, háromszoros összegéért tudtak odamenni a játékosok. A mai állapotokról szólva elmondta, hogy "a csúcsfizetések – olimpiai bajnok, friss Eb-aranyérmes pólósok esetében is – nagyon sokszor a töredéke a top kézilabdázók és kosárlabdázók fizetésének, a futballistákéival nem is akarom összehasonlítani, egészen más kategória."

Az utánpótlás és a felnőtt játékosok viszonyáról az Európa-bajnok magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya kiemelte, hogy „ha valaki szemtelen játékos, akkor fontos, hogy ne veszítse el ezt a karakterét, átlépve erősebb csapatba, például az UVSE-ből távozó rengeteg fiatal.”

Varga Dániel szerint „nem vagyunk olyan helyzetben, hogy nagyon válogassunk. Nem egy olyan széles bázisról beszélünk, hogy az OB I-ben óriási verseny lenne a jobbnál jobb játékosok körében, és akkor azt kell mérlegelni, hogy az ugyanolyan teljesítményre képes játékos az most könnyen kezelhető-e vagy nem. Az a fajta szemlélet van meg, hogy zsenit keresünk. Picit a hibája is a magyar utánpótlás-nevelésnek is szerintem, hogy mi nem akarunk a közepesből jót csinálni, nem akarunk nagyon alaposan foglalkozni azzal a jelenséggel, hogy bár tudjuk, hogy az illető csak 70%-os lesz, de azért beleteszünk mindent. Mindenki szeret dicsekedni azzal, hogy kinevelte a zsenit, miközben a zsenit inkább terelgetni kell, mint valójában kinevelni. Ez egy szemlélet Magyarországon."

Märcz Tamás: "Ezzel az eredménnyel a hátunk mögött az egyik esélyesként utazhatunk Tokióba" | Hosszabbítás

Märcz Tamás a szövetségi kapitányi időszaka negyedik évében is eljutott egy világverseny döntőjébe a magyar férfi-vízilabda-válogatottal, a 2020-as budapesti Európa-bajnokságot ráadásul meg is nyerte csapatával. A kapitánnyal a hazai rendezésű Eb kulcsmérkőzéseiről, néhány fontos posztról, a kapusainkról, a gólerős bekkekről, a világklasszis balkezeseinkről, a tornát követő első tétmeccsről, a franciák elleni csúfos Világliga-vereségről, a tokiói olimpiáról, az arra benevezhető 12+1 játékos-szabályról beszélgettünk.

Stieber Mercédesznél az a lényeg, hogy a "hangos vagy a csöndes sztárokat miként tudja az edző beállítani a sorba. Ezt a feladatot az edzőnek kell megoldania. Amikor bekerültem a válogatottba 14 évesen, persze meghúzódó kislány voltam, ahogy mentem előre a korral, teljesen más volt mindig a szerepem, és teljesen más lett a karakterem is ezáltal."

Varga Dani a szurkolók kapcsán megjegyezte érdekességként, hogy tizenévvel ezelőtt egy Honvéd-Vasas bajnokin, amelyet a Kőér utcában rendeztek pár száz ember előtt, "egy-két kivétellel ugyanazok a játékosok játszottak, tizenszámú olimpiai bajnok, mint mondjuk egy szezonközi februári Volvo-kupán, ahol viszont 2-3000 ember volt. A játékosok ugyanazok voltak, viszont a magyar válogatott mint brand, mint esemény kivitte az embereket, mert az érdekes volt, az megmozgatta az embereket. Azt szoktam mondani, hogy a vízilabdát nem érteni kell, hanem szeretni, mert érteni úgysem lehet."


Hozzászólások