Ráúszás - Úgy tért vissza a világ két legzseniálisabb pólósa közül a vízbe az, aki nem Varga Dénes, ahogy nem várnánk
Úgy tért vissza a világ két legzseniálisabb pólósa közül a vízbe az, aki nem Varga Dénes, ahogy nem várnád
Fotó: Europress/AFP

Úgy tért vissza a világ két legzseniálisabb pólósa közül a vízbe az, aki nem Varga Dénes, ahogy nem várnánk

Takács MártonTakács Márton
2020/05/04 09:10
A világbajnoki és Eb-ezüstérmes spanyol férfi vízilabda-válogatott világklasszis játékosa, Felipe Perrone sajátos módját választotta annak, hogy a koronavírus-járvány miatti két hónapnyi kényszerű kihagyás után visszatérhetett a vízbe. 

Nos, éppenséggel nem medencében úszott, és nem is vízilabdázott. Valójában nem úgy úszott, ahogy azt megszokhatta egy hétköznapi edzésen. De legalább tényleg visszatért a vízbe, az igazi közegébe egy hosszúra nyúlt szünet után, egy olyan, remélhetőleg lecsengőben lévő világjárvány idején, amely megbénította a világot, különösen Spanyolországot, az egyik olyan országot, amelyet a COVID-19 kitörése leginkább sújtott.

Szombaton Perrone elment a barcelonai Mar Bella strandra, és megkérdezte a rendőrséget, hogy úszhat-e a tengerben. Azt a választ kapta a jardtól, hogy csak a szörfözés engedélyezett. Este visszament a szörfdeszkával, és 52 nap elteltével újra vízbe szállt. Vasárnap is folytatta az úszást, a szörfdeszkával.

"Úgy érkeztem meg a partra kezemben a szörfdeszkával, mint ha az lenne a VIP-belépőm. A sétány zsúfolt volt. Az emberek azt kérdezték, mehetnek-e ők is a tengerpartra, de nem tudtak volna, ha nincs náluk deszka."  - nyilatkozta a Rio de Janeiróban született Perrone az AS című spanyol sportnapilapnak. Hat hónapos korom óta nem töltöttem annyi időt úszómedence nélkül, mint most. Abban az életkorban édesanyám vitt el először Rio de Janeiróban a Guanabara klubba."

A Barceloneta és a spanyol válogatott zsenije ezt mondta még a tengerparti edzésről: 

"Nem voltak hullámok. Így szörfözni se lehet. Megragadtam a lehetőséget, hogy felszálljak a deszkára és úgy úszkáltam egy kicsit."

Perrone már két nappal ezelőtt elárulta a Total Waterpolo-nak, hogy a jövő héten visszatér az edzésekhez. Most még azonban csak a nemzeti csapatok tagjai és a nemzetközi kategóriába tartozó sportolók edzhetnek. Az egyéni edzések május 4-én, míg a csoportos edzések május 11-én kezdődhetnek.

"Ha az ember nem válogatott, akkor nehéz időszak vár rá júniusig. A vízilabda az egyik legbiztonságosabb sport, mert az úszómedencékben található klór sok vírust elpusztít, ahogy elmondták nekünk."

Felipe Perrone pudo nadar con su tabla de surf en una playa de Barcelona

El líder de la selección masculina de Waterpolo pudo pasar a la playa de la Mar Bella de Barcelona con su tabla de surf. Se puso a nadar al no haber olas.

A spanyol bajnokságnak már vége, a Barcelonetát bajnoknak nyilvánítják a félbeszakadt idényben, ha a Spanyol Föderáció küldöttségi bizottsága elfogadja a klubok és a szövetség javaslatát.

A spanyol férfi válogatott a legutóbbi két Európa-bajnokságon (2018-ban és 2020-ban) és a 2019-es világbajnokságon is ezüstérmes volt. A világjárvány okozta szünet a nemzeti csapatot és annak a tokiói olimpiára való felkészülését is érinti, amelyet a következő évre halasztottak.

"Ez mindenkit érint. Fiatal csapatunk van, bár minden a mentális erőn múlik. A visszatérés nagyon nehéz lesz. Két hónapnyi kihagyás vizes edzés nélkül egyáltalán nem vicces. Sok erőfeszítést és kemény munkát igényel." - zárta nyilatkozatát Felipe Perrone

Felipe Perrone, a vízilabda brazil zsenije | Hosszabbítás

Receptre kellene felírni rosszkedv ellen, szerencsére játéka megcsodálásának lehetősége vény nélkül is kapható. K épességeiről és emberi tulajdonságairól a kétszeres olimpiai bajnok és kétszeres világbajnok Madaras Norbert, és a Bajnokok Ligája-, és Európa-kupa-győztes Szirányi Balázs is szuperlatívuszokban beszélt. Ő nem más, mint Felipe Perrone.

A Perronéról szóló három évvel ezelőtti portrécikkünkben az írtuk róla többek között, hogy "receptre kellene felírni rosszkedv ellen, szerencsére játéka megcsodálásának lehetősége vény nélkül is kapható."

Madaras Norbert  tíz évet húzott le a Reccóban, az elmúlt évtized legnagyobb klasszisai közül szinte mindenki volt a csapattársa, így 2010 és 2012 között Felipe Perrone is. Akkor megkértük az olaszokkal négy Bajnokok Ligája-győzelmet szerző balkezest, hogy jellemezze nekünk a brazilt.

"Felipe nagyon kedves, nagyon közvetlen, mindenki imádta és jó vele játszani is. De a Reccóban nem is jött ki a játéktudása. Az akkor jött ki igazán, amikor egy meccsen játszott három negyedet. Ez a Barcelonetában, a tavalyi és az idei Jug Dubrovnikban látszott igazán. A Reccóhoz a Savona és a Barceloneta érintésével jött, kicsit le volt korlátozva, de így is imádtam a játékát. Akkor tud igazán kiteljesedni, ha ő a vezér, ha hallgatnak rá és mennek vele. Ez az idei Final Sixen látott négy negyed viszont már túlzás volt."

Szirányi Balázs a Barcelonetában és a spanyol válogatottban is együtt szerepelt Perronéval, a katalán klubbal 2014-ben általános meglepetésre megnyerték a Bajnokok Ligáját és az európai Szuperkupát is. A Ferencvárossal Európa-kupa-győztes center kérésünkre szintén mesélt Perronéról.

"Felipe azért is a világ egyik legjobb játékosa, és azért is választották meg kétszer is a BL Final Six legjobb játékosának, mert azontúl, ahogy védekezik és ahány gólt lő, vezéregyéniség. Nagyon sok időt tölt el videózással, azon agyal, hogyan érhetne oda jobban egy blokkal, hogyan tudna jobb passzt adni, és nagyon jól átlátja a játékot. Na, most ezt a vízben is mindig megmutatja. Tényleg változik egy csapat játéka azzal, hogy ő vízben van. Koordinálja a védekezést, akkor is, amikor nem pont ő bekkel, eleve bekkelni is tud, ami azzal a testmérettel és adottságokkal, amelyekkel ő rendelkezik, hihetetlen teljesítmény tőle. És támadásban is ugyanezt csinálja, úgy adja a passzokat, ő mondja meg, hogy ki törjön be, és folyamatos életveszélyt jelentenek a lefordulásai. Nagyon jó csapatember, a klub és a válogatott szociális életében is vezérszerepet töltött be. Tipikus déli mentalitású, még a spanyolok között is kicsit lazább stílust képvisel. Amikor edzésről van szó, akkor az egyik legkomolyabb, ő az, aki a legjobban odateszi magát, főleg koncentrációban. Ebben éreztem talán még nagyobb különbséget, edzéseken és a fizikai felkészülésben is. Tudatos edzésmunka van amögött, hogy ilyen sok időt tud a vízben tölteni egy-egy meccsen."

via Total Waterpolo


Hozzászólások