Ráúszás - "Ha 30-as vagyok, az a baj?" - a Szivós Márton és Varga Dániel fémjelezte új edzőgeneráció lepte el a vízilabda OB I-et
"Ha 30-as vagyok, az a baj?" - a Szivós Márton és Varga Dániel fémjelezte új edzőgeneráció lepte el a vízilabda OB I-et
Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

"Ha 30-as vagyok, az a baj?" - a Szivós Márton és Varga Dániel fémjelezte új edzőgeneráció lepte el a vízilabda OB I-et

Takács MártonTakács Márton
2020/10/03 16:44
A férfi vízilabda OB I 2020/21-es szezonjában a 16 élvonalbeli csapatból nyolcnál, tehát a mezőny felénél maximum 40 éves vezetőedző felel az irányításért. Örömteli fejlemény, hogy az új generáció képviselői egyre nagyobb teret és felelősséget kapnak, pláne, hogy olyan nevek is kispadhoz jutottak, mint a játékosként olimpiai bajnok Varga Dániel, és a világbajnoki aranyérmes Szivós Márton.

"Ha 20-as vagyok, az a baj. Ha 30-as vagyok, az a baj. Ha 70-es vagyok, az is baj. Ha 80-as vagyok - az nem lehetek -, az is baj." - szól a Bëlga Az a baj című száma. Nos, a felnőtt magyar vízilabda-bajnokság első osztályában nagyon nem baj, hogy végre vannak 30-as edzők, sőt.. Ezt a mezőnyt tekintjük át cikkünkben.

Per pillanat az a helyzet, hogy a 16 csapatos OB I felénél, nyolcnál nincs 40 esztendősnél idősebb vezetőedző. Van, ahol tudatosan készültek a váltásra, fiatalításra, van, ahol a kényszer szülte a megoldást, van, ahol ez a klub koncepciójának része. Ráadásul a Honvédot irányító Szivós Márton, a Pécset vezető Török Viktor és az Egert edző Petrovai Márton mellett az OSC trénere, Varga Dániel az OB I ősszel elrajtolt új szezonjában egyaránt újonc vezetőedzőnek számít.

Varga-Dániel-Szivós-Márton-MK-Kovács-Anikó-2-min.jpgFotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Aki már játékosként is edzői fejjel gondolkodott

Varga Dániel az egyik legokosabb vízilabdázó, aki valaha láttunk a medencében. Már játékosként is edzői fejjel gondolkodott, nála természetesnek tűnt, hogy tréneri pályára lép. Bajnoki címmel végződő játékos-pályafutása befejezése után a Ferencváros ifjúsági csapatának edzője lett, amelyet közel két éven át vitt, a koronavírus-járvány miatt szakadt félbe a második ott töltött szezonja.

2019 januárjában az ifi bajnokságban UVSE-FTC mérkőzésre került sor, amely után így jellemezte munkájának sajátosságait Varga Dani:

"Órában vagy percben nézve többet dolgozom, mint vízilabdásként, bár akkor sem a medencébe ugrással kezdődött az edzés, és nem a kimászással ért véget. Gondolkodó, a vízilabdával sokat foglalkozó játékosnak tartottam magamat régebben is. Ez edzőként nem hogy nincsen másként, hanem sokkal inkább így van. Mindig ott van bennem az, hogy ha most megnézek egy meccset, ha egy statisztikát kidolgozok, akkor több leszek, és ezzel tartozom, hiszen mások sem restek, és mások is dolgoznak. Az edzősködés egy 0-24-es dolog, de ez nem ért meglepetésként."

Együtt nyertek olimpiát és vb-t, most a parton egymás ellenfelei voltak az UVSE és az FTC edzőjeként | Eurosport

Amíg szerda este a férfi vízilabda Bajnokok Ligája és az Euro-kupa aktuális mérkőzései zajlottak felnőtt szinten, a magyar BENU Fiú ifjúsági Országos bajnokság 11. fordulójában az UVSE és a Ferencváros csapott össze egymással. Ebben még nem lenne semmi különös, csak hogy a hazai csapatot Benedek Tibor, a vendégeket pedig Varga Dániel irányította a partról.

Idén márciusban nekünk adott nagyinterjújában is megkérdeztük, milyen elképzelésekkel vágott neki az ottani munkának.

"Alapvetően önmegvalósításból vágtam neki, azzal a remélt eredménnyel, hogy ez a gyerekeknek is, a Fradinak is, és a magyar vízilabdának is jó lesz. A szülői hatás óriási mindenkinél, vagy azért, mert van, vagy azért, mert nincs. Amikor dolgozik valaki egy gyerekkel, azzal is dolgozik, amit otthonról hoz. De ez teljesen természetes."

Majd elmondta, hogy szeretne a legfelső szinten, a magyar élvonalban tevékenykedni, de akárhová nem szerződne. 

"Szeretnék OB I-es edző lenni, de ahhoz olyan lehetőségnek kellene jönnie, ahol rendesen lehet dolgozni, egy koncepció alapján. Nem is az a fontos, hogy honnan indulunk, hanem hogy hová lehet eljutni és milyen úton. Van egy olyan ambíció is bennem, hogy jó lenne összefogni egy egész szakosztályt, és felépíteni egy utánpótlásképzést. A szakdolgozatomat is ebből írom. De, alapvetően, ahogy korábban is mondtam, egy lépcsőt szeretnék lépni, és egy koncepciózus OB I-es csapatnál dolgozni."

Varga Dániel: "Ha én vagyok az edzőm, biztosan sokat vitáztam volna magammal" | Eurosport

Két éve OB I-es aranyéremmel vonult vissza az aktív játéktól, minden idők egyik legjobb magyar vízilabdázójaként. Az olimpiai bajnok, vb-aranyérmes Varga Dániel még azon a nyáron a Ferencváros ifjúsági csapatának vezetőedzője lett, hároméves projektjének közel a felénél ültünk le vele beszélgetni tréneri munkája eddigi tapasztalatainak összegzéséről.

Bő egy hónapra rá Dani az OSC vezetőedzője lett, 36 évesen. 

"Úgy érzem, hogy készen állok rá, amennyit most tudok, az biztos elég ahhoz, hogy elinduljunk. A fő kérdés jelenleg az, hogy tudok majd reagálni dolgokra. Nem is az a lényeg, hol tartok most, hanem a szembejövő feladatokkal hogyan tudok megbirkózni. Nyilván rengeteg elképzelésem van, ezeknek egy jó nagy része biztos nem is lesz hasznos, és nem is lesz érdekes, de a másik része igen. Útközben nagyon sok minden fog kiderülni." - mesélte a Kispad-podcast második részében

Az OSC júliusi csapatbemutató sajtótájékoztatóján a felkészülésről és addigi tapasztalatairól kérdeztük Varga Danit:

"Profi, felnőtt játékosokkal dolgozom, sokkal gyorsabban 'átmegy a lényeg' mindenkinél. Azonban a régi beidegződések a felnőtteknél talán nehezebben felülírhatóak. Persze egyáltalán nem lehetetlen, de tudatos munka kell hozzá, nem csak a vízben, hanem a parton is. Nekem most az a legfontosabb, hogy a játékosok egyenként, meg a csapat úgy egészként hogyan tud reagálni a rengeteg újdonságra, mindarra, amit én képviselek, amit kérek, elvárok. Illetve majd edzésről edzésre, meccsről meccsre szezon közben a jó és a rossz időszakokra hogyan tudunk reagálni. Elmondom a célokat, de rajtuk legalább annyi múlik, mint rajtam. Bármilyen jó edzést tarthatok - ha tudok -, bármilyen videózást csinálhatunk, bármit tudhatok a vízilabdáról, ha nem érem el a játékosnál azt az ingert, azt a szándékot és belső motivációt, hogy ő változni akarjon abban, amiben változnia kell. Elsősorban belülről indított folyamatokkal szeretném a változást elindítani, és természetesen szakmailag alá fogom tudni támasztani. Egyébként kizárólag pozitívak a tapasztalataim ezen a téren, amióta együtt edzünk."

Varga Dániel, az OSC új edzője jól halad azon az úton, hogy a saját képére formálja csapatát | Eurosport

Varga Dániel márciusban még a Ferencváros ifjúsági csapatának trénere volt, április végén viszont kiderült, a nyártól már az OSC OB I-es csapatának vezetőedzőjeként tevékenykedik, az élvonal egyik újonc szakembereként. A felkészülésről és eddigi tapasztalatairól kérdeztük. A Honvédot irányító Szivós Márton, a Pécset vezető Török Viktor és az Egert edző Petrovai Márton mellett Varga Dániel lesz az OB I ősszel induló új szezonjának egyik újonc vezetőedzője.

A koronavírus-járvány az OSC érintette eddig a legnagyobb mértékben, a csapat 10 játékosa fertőződött meg, így az újbudai az egyetlen olyan OB I-es csapat, amely még egyetlen egy bajnokiját sem tudta lejátszani. A Magyar Kupa múlt hétvégi négyes döntőjétől vissza kellett lépnie a gárdának. Eleve nagyon kíváncsian vártuk, hogy milyen lesz Varga Dani csapata, így pedig pláne. Szegénynek nagyon kemény helyzetben indul a felnőtt vezetőedzői karrierje. Nagyon sokat nézünk ki az edzői karrierjéből, kíváncsian várjuk, mire lesz képes a csapata, milyen játékot fog játszani ez az OSC, ha végre már csak a vízilabdára kell koncentrálnia a csapatnak és trénerének.

Aki ott kezdte meg edzői karrierjét, ahol a legtöbbet játszott életében

Februárban lett hivatalos, hogy Szivós Márton lesz a Honvéd vezetőedzője, mindezt elődje, Merész András jelentette be egy tévés interjúban. Júniusban pedig eldőlt, hogy olyan nagyágyúkat irányíthat majd a játékosként klasszis Szivós, mint a válogatottal már mindent megnyerő Hosnyánszky Norbert, és Decker Ádám, ők hárman együtt voltak világbajnokok 2013-ban. 

"Edzői fejjel gondolkodom, viszont az érzéseim sokszor játékosérzések. Ugyanaz az izgalom, az adrenalin megvan bennem. Ennek örülök, mert enélkül szerintem nem lehet csinálni, és így legalább ez a része nem fog hiányozni, ha a játék hiányzik is. Ha most helyezést kérdezel tőlem, nem mondanám, hogy aláírnám most például az ötödik helyet. Mert ha ötödikek vagyunk, miért ne lehetnénk negyedikek, ha negyedikek, miért ne lehetnénk harmadikok? Úgy gondolom, ha a játékosok úgy tudnak egyénileg fejlődni, ahogy én azt szeretném, és ahogy látom rajtuk, ahogy ők szeretnék, akkor nem feltétlenül leszek elégedett a legeslegvégén csak azzal, ha ötödikek vagyunk. De majd meglátjuk, hogy mi milyen állapotban vagyunk, hol tartunk, és ahhoz képest majd kiderül, hogy örülünk-e az ötödik vagy a hatodik helynek, vagy nem. Az biztos, hogy minden egyes mérkőzésre koncentráltan kell készülnünk, különben a nálunk gyengébbek is legyőzhetnek minket. Nem elég papíron jobbnak lenni, a papír ugyanis nincs bent a vízben." - nyilatkozta nekünk Szivós Marci július végén. 

Szivós Márton a Honvéd vezetőedzőjeként nem írná alá előre a bajnokság ötödik helyét | Eurosport

Fotó: Monoki Nikolett/vlv.hu Két nap alatt három mérkőzést is játszott a vezetőedzőként szombaton debütáló Szivós Márton irányításával a Budapesti Honvéd SE a Magyar Kupa Tatabányán rendezett csoportkörében. Első, az Eger ellen aratott tréneri sikere után beszélgettünk a nyáron visszavonuló, játékosként világbajnok és Euroliga-győztes klasszissal. Szivós Márton a parton, edzőként.


A 39 éves Szivós Márton egy olyan csapatot vezet, amelynek magjával még együtt játszott az előző idényben. A fentiekkel kiegészülve előbb az ötödik helyet szerezte meg a BHSE a Magyar Kupában, majd öt bajnokin három győzelmet és két - meglepő - vereséget szenvedtek Decker Attiláék. Ráadásul a Miskolc és az UVSE is a Kőér utcában, tehát hazai körülmények között tréfálta meg őket. Utóbbi parti után mondta azt Szivóssajtótájékoztatón, hogy "Nem vagyok mester, edzőcske vagyok körülbelül így öt mérkőzés és a pár kupameccs után, és most úgy is érzem magam."

Két ilyen vereség után bravúrokra is szüksége lesz a gárdának ahhoz, hogy elérje az ötödik helyet, megelőzve azt a BVSC-t, amelyet a kupában sikerült legyőzni az ugyanezért a pozícióért vívott helyosztón.

Varga Dani és Szivós Marci is világklasszis játékos volt, együtt nyertek világbajnokságot, mindketten sokat tanulhattak játékostársaiktól, Benedek Tibortól, amíg a szövetségi kapitányuk volt, külföldi klubban is szerepeltek, rengeteg tapasztalatot szereztek. 

Szivós-Márton-Honvéd-MK-MVLSZ-min.jpgFotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Aki olyan fiatal, hogy még bőven játszhatna is az OB I-ben

Az Egert irányító Petrovai Márton az élvonalbeli bajnokság legfiatalabb vezetőedzője a maga 30 évével. Életkora alapján még bőven játszatna is az OB I-ben, de inkább korán edzőnek állt, és mellette játszogatott néha az OB I/B-s Eszterházy SC-ben. Dabrowski Norbert segítőjeként elég jó iskolát kapott az egri kispadon, előbbi BVSC-hez való szerződése miatt előrelépett, házon belül oldották meg az utódlást, és adta is magát a dolog. Egyik játékosa, Török Béla például csak egy évvel fiatalabb nála. Amikor felvetettük neki, hogy az OB I benjáminja, lepöckölte a válláról a felvetést:

"Igazából nem foglalkoztat különösebben, hogy én vagyok a legfiatalabb. Adott a feladat, azt meg kell csinálni. Ez egy hatalmas kihívás, aminek állok elébe."

Nulláról kezdték a munkát a csapatépítés legelején tartó egri pólósok | Eurosport

Az újjáalakult Eger két vereséggel és egy győzelemmel zárta a férfi vízilabda Magyar Kupa első, tatabányai csoportkörét. A hevesiek új vezetőedzőjét, Petrovai Mártont és Miskolcról visszatérő játékosát, Lőrincz Bálintot kérdeztük a csapatépítés folyamatáról. Most aztán tényleg nulláról indul minden Egerben. Aki tudott, ment, amerre látott, szétesett a profi férfi egri csapat játékoskerete.

Az újjáalakult, klasszisait elveszítő, a szezonnak fiatal csapattal nekivágó Eger biztatóan kezdte a bajnokságot. Négy győzelemmel és egy döntetlennel, veretlenül állnak az UVSE-vel holtversenyben az élen a koronavírus-járvány miatt csonkán rajtoló OB I-ben. A KSI-t 14-13-ra, a Kaposvárt 9-4-re, a Debrecent 17-10-re, a Tatabányát 14-4-re intézték el, Szentesen pedig 7-7-es döntetlent játszottak, ott, ahol az elmúlt években rendre megszenvedtek, tavaly is ikszeltek a Kurca partján (11-11). 

"Úgy gondolom, hogy nagyon jó úton haladunk, mert olyan csapatunk van, amely egy közösséget alkotva jó eredményeket fog elérni. Nulláról kezdtünk. Az a célunk, hogy a fiataljaink olyan szintre jussanak, hogy megállják a helyüket nem csak az egri, hanem egy erősebb gárdában is." - nyilatkozta Petrovai Marci

A Kovács Gábor, Lőrincz Bálint, Nikola Murisic, Baksa Benedek négyesre építhet főleg a jelenlegi Eger, amely kicserélődve is ott lehet a középmezőnyben a bajnokság végén. 

Petrovai-Márton-Eger-MVLSZ-min.jpgFotó: Fehér Anna/MVLSZ

Aki szintén a másodhegedűs szerepből lépett előre

Pécsett idén nyáron vette át Lukács Gergő helyét addigi másodedzője, Török Viktor, aki szeptemberben töltötte be 40. életévét, és aki három éve dolgozott az utánpótlásban és a felnőtt csapat mellett.

"Három éve dolgozom Pécsen az utánpótlásban és Gergő mellett mint másodedző, nagyon sokat köszönhetek neki, rengeteget tanultam mellette, talán ennek is köszönhető hogy most rám esett a választás. Kicsit hezitáltam, hogy elfogadjam-e a felkérést, mert az utánpótlás-csapataimat nem szerettem volna elengedni, végül úgy is állapodtunk meg, hogy az ifi és serdülő csapathoz le fogok járni, amikor az időm engedi, ez hetente legalább három alkalmat jelent. Azt hiszem, nem lesz rossz keretünk, igyekszem továbbvinni azt a munkát, amit Gergővel végeztünk. Nézegettem a várható mezőny erőviszonyait, van öt-hat csapat, amely stabil játékerőt képvisel, a többiekkel kapcsolatban egyelőre csak a zuhanyhíradó híreire lehet hagyatkozni, majd a kezdéskor meglátjuk, hogy ki milyen erőt képvisel a játékoskeret alapján." - nyilatkozta Török Viktorvlv-nek még májusban.

A Pécs már hat mérkőzést is le tudott játszani az OB I-ben, három, győzelem, két döntetlen és egy vereség a mérlegük. A BVSV-vel ikszeltek a nyitányon, ami bravúr, a Miskolcot 10-9-re, a Debrecent 16-5-re, a Tatabányát 11-10-re múlták felül, Szentesen kikaptak 6-5-re, míg az UVSE otthonában 8-8-as döntetlent játszottak. Még az is előfordulhat, hogy a Szolnok után ezúttal nem a Miskolc, hanem az Eger vagy a Pécs lesz a legjobb vidéki csapat.

Török-Viktor-Pécs-VLV-min.jpgFotó: Monoki Nikolett/vlv.hu

A cikk elején említett nyolc edző közül - és az egész OB I-ben - tehát Petrovai Márton (30) a legfiatalabb vezetőedző, utána következik a Debrecent irányító Miroslav Bajin (36), az OSC-ből Varga Dániel (37), a Szolnok trénere, Zivko Gocic (38), a BVSC-t gardírozó Szűcs Levente (38), a kaposvári Surányi László (38), a honvédos Szivós Márton (39) és a pécsi Török Viktor (40). 

"Kapod? Vágod? Érzed? Érzékeled? Táncoljál, lazulj, megteszed? Hallod? Fogod? Megvan? Kened? Tapasztalod? Frankón? Követsz?"

Ezt majdnem mind.


Hozzászólások