Ráúszás - Sokgólos meccset megnyerve lett Világliga-ötödik a Märcz-csapat
Sokgólos meccset megnyerve lett Világliga-ötödik a Märcz-csapat
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Sokgólos meccset megnyerve lett Világliga-ötödik a Märcz-csapat

Takács MártonTakács Márton
2019/06/23 13:58
Az ötödik helyen végzett a magyar férfi vízilabda-válogatott a Világliga nyolccsapatos belgrádi Szuperdöntőjében, Märcz Tamás együttese a torna vasárnapi zárónapján 15-13-ra nyert Japán ellen.

Másodszorra találkozott már ezen a tornán Japánnal a magyar válogatott, az utolsó csoportmérkőzésükön 13-9-re győztek Német Toniék. A különbség ezúttal kisebb lett a végére, és a kapott gólok száma is elég sok, de ezzel ilyenkor már ki törődik, 15-13-as sikerével Märcz Tamás csapata megszerezte a Világliga ötödik helyét. 

A keretből ezúttal Várnai Kristóf és Dőry Farkas maradt ki - utóbbi így egyszer sem kapott lehetőséget a hat mérkőzésen -, és persze az eltiltott Kardos Gergely hiányzott még. Eddig úgy tudtuk, hogy a videózást csak teszteli a FINA a Szuperdöntőn, de ezen a meccsen a japánoknak és a magyaroknak is videózás után adtak meg egy-egy gólt. A második negyedben 4-4-ig volt igazából szoros ez a parti, utána volt 7-4, 9-5, sőt 14-7 is ide. 

Bisztró.jpgFotó: Madar Dávid/MVLSZ

Nem nagyon tudott már meglepetést okozni a másiknak egyik fél sem, így igazából Shiga-lassúsággal zajlott a mérkőzés, izgalmak híján. Azért nem szállt Inaba a bátorsága Japánnak sem, és a záró felvonásban alaposan megszórva minket (5-6), kozmetikázni tudott az eredményen. A vége 15-13 lett ide, a tavalyi ezüstérem után idén az ötödik helyen zárta a Világligát a magyar válogatott. Olimpia kvalifikációja így még nincs a Märcz-csapatnak, a következő két kvótát júliusban a kvangdzsui világbajnokságon lehet megszerezni.

Märcz Tamás szövetségi kapitány így értékelte a tornát az MTI-nek:

"Nagy segítség volt a Világliga abban, hogy tétmérkőzésen láthattam ezeket a játékosokat, persze még jobb lett volna, ha mondjuk a szerbek vagy a horvátok ellen is tudunk játszani. Ugyanakkor jó torna volt és kellőképpen nehéz, amelyen azt gondolom, ezzel a nem komplett csapattal a negyedik-ötödik hely körül volt a realitás."

- nyilatkozta a szakvezető, hozzátéve, hogy a négybe jutásra nagy esély volt (az ausztráloktól ötméteresekkel kapott ki a csapat a negyeddöntőben). A kapitány hangsúlyozta, az otthon maradt játékosok továbbra sem érezhetik magukat páholyban a világbajnoki részvétel szempontjából, hiszen addig még jó néhány közös edzés vár a csapatra.

Märcz Tamás azt is elmondta, hogy szerdán folytatják a munkát a Margitszigeten, addig még biztosan szűkül valamennyire a keret, amely először Hollandiával gyakorol majd közösen. Ezt követően pedig a BENU-kupán lesz érdekelt, ahová még Görögország és Franciaország érkezik. A jövő vasárnap kezdődő felkészülési torna után jelöli ki a szakember 13 fős vb-keretét, amely először Japánba utazik, és onnan megy majd át a dél-koreai Kvangdzsuba.

Férfi vízilabda Világliga Szuperdöntő
Belgrád, az 5. helyért

Magyarország-Japán 15-13
(4-3, 4-2, 2-2, 5-6)
vezette: Dykman, Salnichenko
Magyarország: Bisztritsányi - Gór-Nagy, Kállay 1, Gyárfás, Pásztor 1, Német 3, Jansik D., Kovács G. 1, Erdélyi 2, Bátori 3, Bedő 3, Nagy 1. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Japán: Tanamura - Date, Irario 1, Shiga 3, Yoshida 1, Kageta, Shimizu, Takata, Arai 1, Inaba 3, Okawa 4, Araki. Szövetségi kapitány: Yoji Omoto

Hosszabbítás + MTI

Hozzászólások