Ráúszás - Óriási bajban az egri pólósok, szétszélednek a város OB I-es csapatai, veszélyben a klub működése
Óriási bajban az egri pólósok, szétszélednek a város OB I-es csapatai, veszélyben a klub működése
Fotó: Fehér Anna/MVLSZ

Óriási bajban az egri pólósok, szétszélednek a város OB I-es csapatai, veszélyben a klub működése

Takács MártonTakács Márton
2020/05/11 15:59
Borzasztó hírről számolt be a VLV hétfőn. Egy közlemény és az Egri Vízilabda Klub elnöke, Szécsi Zoltán nyilatkozata alapján fizetésképtelenné vált az egyesület. 

A zuhanyhíradóban szinte hetente más-más jellegű hírek érkeztek az egri férfi vízilabdacsapatról. Arról már hivatalos bejelentés is történt, hogy az eddigi vezetőedző, Dabrowski Norbert távozik a kispadról, és korábbi klubja, a BVSC szakmai igazgatója lesz.

Az ő utódjának lehetséges kilétéről még februárban hallottunk több helyről is pletykákat, egy nagynevű szakember érkezéséről volt szó, és fiatal magyar, válogatott közeli játékosok érkezéséről. Aztán arról, hogy - az OSC-hez hasonlóan - nem lesznek légiósok az Egerben következő szezontól. Aztán azt is, hogy e kedvezőtlen körülmények miatt mégsem jön az a bizonyos edző. A múlt héten azt, hogy akkora a gond, hogy már Egerbe aláíró válogatott pólósnak mondták, hogy menjen, amerre lát, mert baj van. Plusz csapatot keresett olyan játékos is, aki tavaly hosszútávú szerződést kötött a klubbal. 

E-sportos menedzserjáték lett a vízilabda edzői szempontból a leállás miatt | Eurosport

A koronavírus-járvány alatt indított vízilabdás sorozatunk harmadik részében ezúttal az Eger vezetőedzője, Dabrowski Norbert, a BVSC női csapatának mestere, Petrovics Mátyás, valamint a Szeged trénere, Szabó Zoltán mesélik el, edzői szempontból hogyan lehet együtt tartani csapatukat a leállás alatt, illetve az olimpia elhalasztásáról is elmondták véleményüket.

Ezek után jött a mellbevágó hétfői cikk a VLV-n, miszerint gyakorlatilag vége az egri klub két élvonalbeli csapata jelenlegi összetételének, mindkét fronton, a női és a férfi gárdánál is, sőt, a klub további működése is veszélyben van. Az alábbi közlemény jelent meg a honlapon:

"Az Egri Vízilabda Kft. a korábbi vezetőség által kötött szerződések és a korábban minden év április 15-ig beérkezett városi támogatás elmaradásának következtében fizetésképtelenné vált. A fentiek következtében a mai nappal minden alkalmazottunknak felmondtunk rendkívüli felmondással. Az Egri Vízilabda Kft vezetősége és irodai alkalmazottai a továbbiakban adminisztratív tevékenységüket társadalmi munkában végzik. Célunk a több mint 300 gyermek sportolását szervező 110 éves Egri Vízilabda Klub megmentése a 100 százalékos tulajdonában álló Egri Vízilabda Kft-t érintő problémák mellékhatásaitól."

Tehát már arra sincs pénz, hogy a technikai stábot kifizessék, és akkor még ott vannak a tíz/százmilliók, amelyek a két élvonalbeli, válogatott pólósokat, világklasszisokat is felvonultató játékoskeretek fenntartásához szükségesek. Lásd még érdi női kézilabda.

De nem értjük már a közlemény első mondatát se: "Az Egri Vízilabda Kft. a korábbi vezetőség által kötött szerződések és a korábban minden év április 15-ig beérkezett városi támogatás elmaradásának következtében fizetésképtelenné vált."

Tehát az előző elnök, Bárány Attila - Szécsi Zoltán nem először mutogat rá ujjal - úgy kötötte meg a szponzori szerződéseket, hogy azok még a szezon közben lejárnak? Erre gondolhatott a költő? Akkora összeggel támogatta eddig az egri önkormányzat a város vízilabdaklubját, hogy az önkormányzati választás után - amelyen kikapott a korábbi polgármester, és a helyére kerülő új városvezető miatt - kevesebb az apanázs? Szécsi abban a tudatban hozott Egerbe válogatott férfi (Kardos Gergely) és női pólósokat (Czigány Dóra, Magyari Alda, Menczinger Kata) tavaly nyáron, hogy az elődje által megkötött szponzori szerződések még szezon közben lejárnak? Szécsi másfél éve klubelnök Egerben, miért nem sikerült azóta több tőkeerős támogatót találni a régiek mellé/helyett? Mennyire volt felelősnek nevezhető az egyesület gazdálkodása a történtek fényében? A koronavírus-járvány mennyiben játszott szerepet ebben? Egyáltalán, hol az önkritika minimális megjelenése?

A VLV ugyanott megszólaltatta Szécsi Zoltánt, nézzük, okosabbak leszünk-e az ő válaszaival.

A klubelnök nem tudott arra a kérdésre válaszolni, hogy melyik osztályban szerepel a következő idényben az Eger. Ez "függ a városi támogatás mértékétől, a szövetségtől, illetve attól, hogy kikkel tudunk egyáltalán játszani. Március 31-gyel minden játékosunk szerződését megszüntettük."

Csongár István Kispad című podcastjének nyitó adásában Szécsi április végén célzott hasonlóra, de akkor az jött le a konkrétumokat nélkülöző mondataiból, hogy a koronavírus-járvány miatt van szükség a játékosok szerződésének újraütemezésére.

"A szerződések helyzethez igazítása, nem csak letárgyalás, megbeszélés szintjén, hanem effektíve adminisztratíve sem egy egyszerű feladat... Tudtunk kötni egy olyan közös megegyezést, ahol hálistennek elég sokszor elhangzott a köszönöm szó. Bízom benne, hogy tudjuk is tartani, ezért dolgozunk, ezért küzdünk."

Gerendás György: "Magánál a vízilabda-társadalomnál hülyébb nincs a világon" | Eurosport

Kispad címmel indított vízilabdás podcastet az UVSE sajtósa, Csongár István. Az első adásban a világ- és Európa-bajnok Takács Orsolya, az FTC szakmai igazgatója, Gerendás György, a ZF-Eger elnöke, Szécsi Zoltán, és a magyar női válogatott szövetségi kapitánya, Bíró Attila volt a vendég.


Azóta teljesen beütött a krach, az egész klub fennmaradása van veszélyben Szécsi Zoltán elmondása szerint, a teljes utánpótlással, és edzőikkel.

"Első körben az Egri Vízilabda Klub megmentése a cél. Tényleg több mint 300 gyermek sportol nálunk, 13 utánpótláscsapatunk van. A legfontosabb, hogy ezt a nagy értéket, amely a 2010-es évek második felében nagyon el lett hanyagolva, újra értékké varázsoljuk, hiszen jelenleg az utánpótlásunk is alsóházas. Lyukas korosztályaink vannak, kevesen érkeznek az ifiből kiöregedve a nagy csapathoz. Elsősorban ezen szeretnénk most változtatni. Emlékeztetnék, hogy a Gerendás-éra alatt többször is bajnok volt az ificsapat, tele van a mostani OB1 egri pólósokkal és ha megnézzük, a Zalánki-Lőrincz korosztály óta már nem nagyon jött ki válogatottközeli játékos ebből a műhelyből... Minden ilyen döntés mellbevágó. Igaz, hogy kisvárosról van szó, de mostanában olyan sok egri játékos nem játszott a csapatban, csak Kürti Dominikot és Magyar Marcit említhetem. Az is volt a terv, hogy a klubot "vissza-egriesítsük", de ez most már nem volt lehetséges. A végsőkig kivártunk és tudjuk, hogy nem ez a "jó út", de valószínűleg ez az egyetlen törvényes lehetőség."

Tehát mindenről az előző vezetés, és az alattuk működő utánpótlásedzői gárda tehet? Ezért nincs most pénz? Ismét itt tartunk. A minimális felelősségvállalásra való utalás csírája viszont még mindig hiányzik Szécsi Zoltán szavaiból. Összeomlóban az egyik legnagyobb vidéki pólós fellegvár, amelynek konkrét okaira nincs hivatalos válasz. Vajon a honi vízilabdás közeg összezár, ahogy a szétesőfélben lévő OSC esetében, és ahogy az újbudai klubot, úgy az egrit is megmenti egy új (állami) szponzor?

Oda tért vissza klubelnökként a háromszoros olimpiai bajnok pólókapus, ahonnan korábban viharosan távozott | Eurosport

Sydney, Athén és Peking olimpiai bajnokai lassan teljesen átveszik a magyar vízilabda irányítását. Ennek vannak jó, és az ötkarikás aranyéremmel nem rendelkező szakemberek számára talán kevésbé nyerő oldalai is. Kemény Dénes 16 éven át volt a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya.FRISSÍTÉS

Már cikkünk megjelenése után adott ki közleményt Eger önkormányzata:

Eger Megye Jogú Város Önkormányzata a jövőben is mindent meg fog tenni az egri vízilabda sikere érdekében. Számunkra most az a legfontosabb, hogy az egri színekben pólózó több száz gyermek sportoltatását és az ő nevelésüket végző edzőknek a jövőben is tudjuk biztosítani a sportolás és sportoltatás  feltételeit. Szécsi Zoltán elnök úr mai bejelentése előtt értetlenül állunk, hiszen alig két hete, április 28-án még arról tájékoztatta a város vezetését, hogy a csapat folytatja a bajnokságot és ha szükséges, négy mérkőzést is lejátszanak egyetlen nap alatt. Április 28-án még nem beszélt arról az elnök úr, hogy március 31-el fölbontotta volna minden játékos szerződését vagy hogy minden alkalmazottól megvált volna. Az egri önkormányzat nem tulajdonosa és nem döntéshozója az Egri Vízilabda Kft-nek, így az ott kialakult anyagi körülményekért semmilyen szinten nem tud és nem is fog felelősséget vállalni, mert az kizárólag az Egri Vízilabda Kft-ét irányítók felelőssége. Az egri önkormányzat abban érdekelt és azért is fog megtenni mindent, hogy az utánpótláskorú sportolóknak és az őket nevelő edzőknek biztosítsa a feltételeket a folytatáshoz.

Mirkóczki Ádám

Eger MJV polgármestere


Hozzászólások