Ráúszás - Mutassunk egy hőst? Ott van a törött ujjal vízilabdázó és a vb-n így is gólt lövő Varga Dénes
Mutassunk egy hőst? Ott van a törött ujjal vízilabdázó és a vb-n így is gólt lövő Varga Dénes
Fotó: Derencsényi István/waterpolo.hu

Mutassunk egy hőst? Ott van a törött ujjal vízilabdázó és a vb-n így is gólt lövő Varga Dénes

Takács MártonTakács Márton
2019/07/23 14:49
Van egy vízilabdázó. Szeretjük. - parafrazeáljuk épp a már három éve halott Esterházy Péter Egy nő című könyvének halhatatlan sorát. Rajta kívül álló okokból - eltört az ujja a világbajnokságon, az Új-Zélanddal vívott nyitómeccsen - eddig nem tudta megfelelő játékidővel segíteni a magyar férfi vízilabda-válogatottat, amelynek ő a csapatkapitánya, mégis Varga Dénes a torna egyik legnagyobb hőse Kvangdzsuban.

2013-ban, nem sokkal a barcelonai világbajnokság előtt eltört a középső ujja a lövőkezén Varga Dánielnek, a magyar férfi vízilabda-válogatott klasszis játékosának, csapatkapitányának. Meg is műtötték, nagyon kevesen gondolták volna - ő maga is ebbe a táborba tartozott -, hogy vízbe tud ugrani a vb-n, de játszott, mi több, remekelt a tornán, és pazar teljesítménnyel vezette aranyéremig Benedek Tibor válogatottját.

A második helyre te emlékszel, meg a nagymamád

Gyarmati Dezső temetésén beszélgettünk Csurka Gergővel, a vízilabda egyik legjelesebb hazai szakírójával. Kérdeztem, ugye ír könyvet az egy hónappal azelőtt Barcelonában világbajnoki címet szerzett magyar férfi vízilabda-válogatottról. Legnagyobb sajnálatomra nemmel felelt. Pedig a pólósok legutóbbi három olimpiai bajnoki aranyérme után és a tíz évvel ezelőtti vb-siker alkalmával is zseniális kötetekkel örökítette meg a mieink diadalát.

Öccsének, Varga Dénesnek, a magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitányának, és a sportág jelenlegi legnagyobb zsenijének a 2019-es kvangdzsui világbajnokság első, Új-Zéland elleni mérkőzésén a lövőkezén eltört a kisujja. Úgy tűnt, véget ért számára a vébé, és mindössze egy meccs jut neki a tornán. Új-Zéland ellen. Az olimpiai bajnok, vb-aranyérmes klasszis nélkül győzte le remek játékkal az Európa-bajnoki ezüstérmes spanyolokat, majd Dél-Afrikát is Märcz Tamás legénysége. Majd az ausztrálokkal vívott negyeddöntőn mínusz kettőnél, 4-6-nál, amikor nem ment a játék a csapatnak, a nemzeti együttes 10-ese fogta magát, beugrott a medencébe, és sok időt a vízben töltve, a csak rá jellemző technikával bombagólt is lőve segítette győzelemhez társait. Törött ujjal, nyolc (8!) nappal a sérülése elszenvedése után.


"Hát, az ember nem is talál szavakat erre jóformán. És biztos lehet mindenki benne, hogy ez nagyon fáj." - jellemezte egyik kedvenc játékosa hőstettét Szabó Zoltán szakkommentátor, a negyeddöntő televíziós közvetítésében.  

Csak összehasonlításul, hogy mivel jár egy ehhez hasonló sérülés normál esetben. Az UVSE-KSI ifi bajnoki döntő második mérkőzésén, június 9-én Vigvári Vendelnek, Benedek Tibor fantasztikus képességű játékosának két ujja is eltört, még aznap este megoperálták, a sikeres műtétet követően 5 hetes gyógyulási időt jósoltak neki. Cikkünk megjelenése napján ráírtunk a 17 éves pólósra, Vendel elmesélte, hogy egy nap múlva mehet újra vízbe, "hét hete nem voltam medencében" - üzente ifjú hősünk.

És akkor Varga Dénes fogja magát, és nyolc (8!) nappal sérülése elszenvedése után törött ujjal vízilabdázik, passzol, és lő gólt, mutat példát a világbajnokság negyeddöntőjében. Talán még ő sincs tisztában azzal, mennyi mindent kockáztat ezzel. Rásérülést. Még hosszabb gyógyulási időt. És még ki tudja, mit. Eleve nem a könnyebbik utat választotta, nem utazott haza rögtön a sérülése után, nem kezelteti magát itthon, miközben felesége, és két kisgyermeke várja haza. Továbbra is ellátja a csapatkapitányi teendőket, "zseniálisan cserél zászlót", ahogy Hajdú B. István fogalmazott a maga egyedi és végtelenül szerethető stítlusában az egyik meccs közvetítése során. A parton továbbra is ő a cséká, a háttérből nyilván rengeteget segít a többieknek, a mérkőzések előtt beugrik a vízbe és megtartja az utolsó eligazítást a társainak, aztán végigüli az adott találkozót. Egészen keddig így tett.

Kibrusztolta a vb-elődöntőt a Märcz-csapat is, Varga Dénes törött ujjal lőtt bombagólt | Hosszabbítás

A magyar férfi vízilabda-válogatott ha nehezen is, de 10-9-re legyőzte Ausztrália csapatát, ezzel bejutott az elődöntőbe a kvangdzsui olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. Varga Dénes törött kisujjal is beszállt a meccsbe, és lőtt egy bombagólt. Ausztráliát a tavaly szeptemberi berlini Világkupa-döntőn kétszer is sikerült legyőzni, a Világliga idei belgrádi Szuperdöntőjének negyeddöntőjében viszont Aaron Youngerék úgy jutottak tovább büntetőkkel, hogy Märcz Tamás csapata már 5-1-re is vezetett.

Élete egyik legjobb szezonját produkálja Varga Dénes. A Ferencvárost ötből öt trófeához segítette hozzá idén szintén csékáként, lenyűgöző játékot mutatott. A Bajnokok Ligája Final Eight-ben a Barcelonetával vívott elődöntőben az FTC csak futott az eredmény és a rivális után, mínusz kettőről fordítva, először az utolsó negyedben vezetve, Varga Dumi zsenialitásával, három találatával és asszisztjával, és Vogel Soma nagyszerű védéseivel múlták felül végül a spanyolokat. Zsenink idényét egy, a magunk részéről mélyen elítélt tette is sűrítette, amikor egy OSC-Ferencváros mérkőzésén megütötte Burián Gergelyt, a hazaiak játékosát. Ezek után pláne örültünk annak, amit július 23-án produkált. Dumi nagyon várta ezt a vb-t, ez a BENU-kupa előtt is látszott rajta, amikor nyilatkozott nekünk.

Vannak olyan sportolók, akik minden körülmények között az operában állandóan játszanának, szinte bármi árat képesek megfizetni azért, hogy űzhessék azt, amiben a legjobbak. Van a zseniknek ez a csoportja. Ide tartozik Lionel Messi, aki szíve szerint klubcsapata és a válogatott szezonbeli összes mérkőzésének valamennyi percét a pályán töltene. Ahogy ilyen Keszthelyi Rita, a magyar női vízilabda-válogatott világklasszis csapatkapitánya is. És elmondhatja ezt magáról Szivós Márton és Varga Dumi is. 

Benedek Tibor is ilyen, csak máshogy. Ő 2004 nyarán csapatkapitányként nyilatkozott a válogatott athéni olimpiára való felkészülése közben. Varga Dénes akkor 17 évesen kereten kívüliként dolgozott a nemzeti együttessel, Dumi egy riportban elmondta, éppen Benedek Tibi volt a példaképe. Benedek meglepődott és hirtelen nem is tudott mit mondani erre. Aztán Pekingben együtt nyertek olimpiát. A legfiatalabb és a legidősebb, 15 év van köztük. A képességeiben zseni, valamint a szorgalmában, alázatában és munkamoráljában géniusz. Volt tehát kitől ellesnie a csapatkapitányság legfőbb velejáróit, trükkjeit. Varga Dénes éppen Benedek Tibor szövetségi kapitányi időszaka alatt lett a válogatott csapatkapitánya a riói olimpia előtt - bátyja, Dani kárára -, és az Märcz Tamásnál is.

Ó kapitány! Kapitányom!

Attól a bohém, pimasz, de zsenális tehetségtől jutott el rövid idő alatt a csúcsra Varga Dénes. Most meg olyan, kiveszőfélben lévő tulajdonságokról tett tanúbizonyságot Kvangdzsuban, mint a sportág, a csapata, és az országa iránti alázat, bajtársiasság, hősiesség, felelősségvállalás. Miközben számára ez biztosan természetes dolog.

Szinten lépett. Úgy emberileg, mint szakmailag. De főleg emberileg. Miközben ő a legzseniálisabb vízilabdázó. Teljes mértékben alárendelte magát a csapatnak. Mondjuk volt kiktől megtanulnia, hogy milyen egy csodálatos cséká.

Istenem, a Dumika.

Ha esetleg nem nyerné meg ezt a világbajnokságot a magyar férfi vízilabda-válogatott - ahogy szerintünk meg fogja -, akkor is örökké emlékezetes utat produkált a kvangdzsui kalandja során ez a csapat Jansik Szilárdostul, Sedlmayer Tamásostul, Vámos Márton és Zalánki Gergő szédülétes játékával, és a csapatkapitány fogalmának kiszélesítésében példát mutató Varga Dénes hőstette miatt. Mert néha nem a kupák és az aranyérmek számítanak, hanem az a fantasztikus utazás, ami az esetleges sikerig vezethet.

"Ha csak a legjobb számít - legyen szó bármilyen munkáról -, az erőfeszítés nem, akkor az élet szar."  - nyilatkozta ezzel kapcsolatban Jürgen Klopp, a Liverpoolt  Bajnokok Ligája-győzelemig vezető zen mester és menedzser. 

Mi sem mondhattuk volna szebben.

Dumi_törött ujj.jpgFotó: FINA/Facebook

Hozzászólások