Ráúszás - Két világklasszis nélkül, két újonccal készülnek a januári Világligára férfi pólósaink
Két világklasszis nélkül, két újonccal készülnek a januári Világligára férfi pólósaink
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Két világklasszis nélkül, két újonccal készülnek a januári Világligára férfi pólósaink

Takács MártonTakács Márton
2020/12/28 19:39
Märcz Tamás szövetségi kapitány hétfőn kihirdette a férfi vízilabda-válogatott bő, 20 fős keretét a Világliga januári tornájára, melyet Debrecenben rendeznek. Nem lesz ott a csapatban két idei Európa-bajnok, Varga Dénes és Vámos Márton sem, Konarik Ákos és Vigvári Vendel személyében viszont újoncok bemutatkozására is van esély.

Egy héttel azután, hogy véget ért a magyar válogatott ötnapos összetartása a Komjádi uszodában, Märcz Tamás kihirdette 20 fős keretét a január 8-10. között Debrecenben sorra kerülő Világliga-tornára. 

"Biztosan lesznek nagy hiányzók. Előre mondom, hogy senki ne lepődjön meg majd azon, hogy nem tudunk kiállni az összes Európa-bajnokkal a debreceni tornán. A Világliga számunkra mindig olyan sorozat, amelyben mindig benne van a próbálgatás lehetősége." - nyilatkozta nekünk a szövetségi kapitánya múlt héten készített interjúnkban.

Märcz Tamás célkeresztjében továbbra is Tokió áll, de már a párizsi olimpiára is gondol | Eurosport

A magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya Európa-bajnoki aranyéremmel kezdte 2020-at, és ötnapos válogatott összetartással zárta. Märcz Tamással egy őszi, téli értékelést tartottunk, középpontban a decemberi keretedzések tapasztalataival, az azokra meghívott négy újonc jellemzésével, a magyar bajnokság történéseinek összefoglalásával, ezeken kívül a januári debreceni Világliga-torna előtti várakozásairól is beszélgettünk vele interjúnkban.


Nos, ennek megfelelően nem lesz ott a január 3-án a Komjádi uszodában kezdődő felkészülésen, majd Debrecenben a térdsérüléséből csak néhány hete visszatérő Varga Dénes, és a betegségét követően az erejét visszaszerezni próbáló Vámos Márton sem. A kihirdetett 20 tagú keret így is erős, amelyből 15 főt lehet nevezni a Világligára, tehát öt fővel szűkül majd a névsor, a torna egy-egy mérkőzésére pedig 13 játékos nevezhető. Január 8-án a világbajnoki címvédő Olaszország lesz az Eb-aranyérmes mieink ellenfele a negyeddöntőben. Győzelem esetén másnap a horvát-montenegrói párharc továbbjutója vár rájuk.

"Ha még lesznek is hiányzóink, ettől függetlenül is azt mondom, hogy egy jó összeállítású válogatottunk lesz a Világligán, markáns csapatot szeretnék beküldeni a vízbe az olaszok ellen. Az egy kemény ütközet lesz, egyébként ők is meglepően nagyszámú, 24 fős keretet hirdettek erre az időszakra. Az aktuális világbajnokról beszélünk, egészen biztosan nagyon jó gárdát fognak összerakni. Komoly teszt lesz az azoknak, akik vízbe kerülnek, kiderül, hogyan tudják megállni a helyüket egy ilyen magas színvonalú vízilabdát játszó csapat ellen. Három kemény meccsre számítok Debrecenben, az eredmény mindig fontos, de most nem annyira. A lényeg, hogy épüljön fel és alakuljon ki a fejemben egy olyan csapat, amely ugyanolyan éremesélyes lesz utána, mint amelyik az Európa-bajnokságra kialakult. Legyen akár egy maximum elvárásoknak is megfelelni képes, ütőképes együttes." - szögezte le Märcz Tamás a fentebb már idézet beszélgetésben. 

Az FTC 19 éves pólósa a terminátorképző elvégzése közben a csapat házi társgólkirálya lett ősszel | Eurosport

Elég eseménydús évet tudhat maga mögött a Ferencváros vízilabdacsapatának 19 éves játékosa, Vigvári Vendel. Az esztendő első néhány hónapját még az UVSE-ben töltötte, majd a bajnokhoz szerződött. Közben leérettségizett, és ősszel elkezdte az egyetemet. Korosztálya egyik legnagyobb tehetsége nem vette le a lábát a gázpedálról a világklasszisok között sem, az FTC-ben ő az OB I-es házi társgólkirály ősszel.

11 Európa-bajnok így is helyet kapott a névsorban, amely kiegészült a jól bevált neveken kívül két újonccal. A Szolnokban remeklő Konarik Ákos és az FTC-ben jól játszó Vigvári Vendel is ott volt a decemberi összetartáson, ha be tudják verekedni magukat a 15 fős szűkített keretbe, akkor bemutatkozhatnának a felnőtt válogatottban. Mikor, ha nem most lenne erre remek alkalom?

Az ő posztjukon, kapásoldalon óriási a tolongás, a meghívottak között van Bátori Bence, Erdélyi Balázs, Konarik, Kovács Gergő, Manhercz Krisztián, Pásztor Mátyás és Vigvári is, vagyis hét (!) pólós pályázik a körülbelül három helyre. Mondjuk közülük Kovács és Vigvári a rosszkézen is tud szerepelni. Az Egerben markáns teljesítményt mutató Baksa Benedek nem kap lehetőséget a kapitánytól. 

Karácsonyi ajándéknak is kiváló a két újonc pólós válogatott meghívója, akik tavaly még Egerben játszottak együtt | Eurosport

Fotó: Lénárt Márton/Egri Vízilabda Klub Facebook Négy újonc kapott meghívót Märcz Tamástól a magyar férfi vízilabda-válogatott decemberi ötnapos összetartására. Közülük ketten már az első két napon lehetőséget kaptak, az egri Baksa Benedekkel és a szegedi Sánta Dániellel arról beszélgettünk pénteken a két tréning között, hogyan fogadták a beválogatásuk hírét, és milyen tapasztalatokat szereztek az eddigi közös edzések, kétkapuk során.

A kapusoknál a jelenlegi legjobb három - Nagy Viktor, Vogel Soma és Lévai Márton - közül kerülhet ki a tornára benevezendő kettő. Bekkposzton az Eb-n remekül bevált Angyal Dániel, Jansik Szilárd, Pohl Zoltán hármas benne van a szaknévsorban, az ő munkájukat a több poszton is bevethető, a Märcz Tamás által az Év játékosának javasolt Hosnyánszky Norbert segítheti. 

A centereknél Hárai Balázs és Mezei Tamás mellett Német Toni kaphat lehetőséget, a decemberben edzéseken kipróbált Sánta Dániel nem. A jobb oldalon a klasszis Zalánki Gergőn kívül nincs balkezes, Gyárfás Tamás és Burián Gergő sem, Sedlmayer Tamás, Hosnyánszky, a Szolnokban nagyszerűen játszó Nagy Ádám és Kovács játszhat itt.

Ez volt élete legjobb éve a Szolnok Eb-győztes bekkjének, de már ő is az utolsó csepp benzinjét égette el decemberben | Eurosport

A januárban Európa-bajnokságot nyerő magyar vízilabda-válogatott öt legjobb teljesítményt nyújtó játékosa között volt. Remek tavaszt és pazar őszt produkált klubcsapatában, a Szolnokban. A modern bekk megtestesítője a magyar felnőtt mezőnyben, védőfeladatai ellátása mellett rendkívül gólerős. Nálunk Angyal Dániel lett az Év vízilabdázója.

A férfi vízilabda-válogatott 20 fős kerete a januári felkészülési időszakra
kapusok: Lévai Márton (OSC), Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC) 
mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Bátori Bence (Vasas), Erdélyi Balázs (OSC), Hárai Balázs (OSC), Hosnyánszky Norbert (Honvéd), Jansik Szilárd (FTC), Konarik Ákos (Szolnok), Kovács Gergő (Szolnok), Manhercz Krisztán (OSC), Mezei Tamás (FTC), Nagy Ádám (Szolnok), Német Toni (FTC), Pásztor Mátyás (BVSC), Pohl Zoltán (FTC), Sedlmayer Tamás (FTC), Vigvári Vendel (FTC), Zalánki Gergő (FTC)

FINA férfi Világliga
európai selejtező, 2021. január 8-10., Debrecen

Január 8., péntek
negyeddöntő:

16:45: Horvátország-Montenegró
18:30: Franciaország-Görögország
20:00: Olaszország-Magyarország

január 9., szombat
helyosztók
az 5-8. helyért:

15:00: Horvátország/Montenegró-Olaszország/Magyarország
16:45: Szerbia-Franciaország/Görögország
elődöntő:
18:30: Spanyolország-Franciaország/Görögország
20:00: Horvátország/Montenegró-Olaszország/Magyarország 
január 10., vasárnap
helyosztók

15:00: a 7. helyért
16:45: az 5. helyért
18:30: a 3. helyért
20:00: döntő

Hozzászólások