Ráúszás - A koronavírus által megtizedelt és megfiatalított OSC, a zsák Varga Dániel személyében megtalálhatta a foltját
A koronavírus által megtizedelt és megfiatalított OSC, a zsák Varga Dániel személyében megtalálhatta a foltját
Fotó: Madar Dávid/OSC Facebook

A koronavírus által megtizedelt és megfiatalított OSC, a zsák Varga Dániel személyében megtalálhatta a foltját

Takács MártonTakács Márton
2020/10/11 16:46
Az egész magyar sportban az OSC férfi vízilabdacsapatát sújtotta eddig a leginkább a koronavírus-járvány. A mezőny négy legjobb gárdájának egyikénél 10 játékos fertőződött meg, két hónapon át nem tudtak mérkőzést játszani az újbudaiak, a Magyar Kupa négyes döntőjétől vissza kellett lépniük. Visszatérésük után pedig négy napon belül két meccs várt rájuk, köztük egy Szolnokon vívott rangadóval. A játékosként extraklasszis Varga Dániel ilyen előzmények után debütált vezetőedzőként az OB I-ben, és nem vallott szégyent együttesével, sőt.

Évek kellettek ahhoz, mire tavaly év végére, 2020 elejére összeállt egy nem csak a magyar mezőnyben, hanem nemzetközi szinten is versenyképes, a Bajnokok Ligájában is meghatározó szerepet játszó, igazán jó OSC, erre a koronavírus szétszedte őket. Ahogy az új játékoskeretüket is.
Ezek a tételmondatai a XI. kerületiek elmúlt 10 hónapjának. 

Az OSC BL-győztes szakmai tanácsadója szerint az első nagy csatát már nyáron megnyerte az újbudai pólós klub | Eurosport

Fotó: Madar Dávid/OSC Waterpolo Facebook A nyáron alaposan átalakult és megfiatalított OSC-Újbuda férfi vízilabdacsapata hétfőn sajtótájékoztatón mutatta be új vezetőedzőjét, Varga Dánielt, szakmai tanácsadóját, Cseh Sándort és új igazolásait. Ebben a cikkben a Cseh Sándorral készített interjúnkat közöljük, amelyből kiderül az élvonalbeli csapat újjáépítésének folyamata, és a Bajnokok Ligája-győztes edző szerepe az egyesületnél.

Kaotikus egy esztendő áll az újbudaiak mögött. Még Vad Lajos irányításával és hét idegenlégióssal a soraiban az OSC a címvédő FTC-t és a Reccót is idegenben győzte le a Bajnokok Ligájában. Úgy nézett ki, hogy a BL-ben is viríthat valami nagy eredményt a csapat, és itthon is Andrija Prlainovicék lehetnek a Ferencváros legnagyobb ellenfelei. Aztán márciusban beütött a krach, a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt az idény, egyik sorozat sem folytatódott.

A szakosztálytól távozott a 2014 óta főszponzorként tevékenykedő A-Híd Zrt., a cég a Vasashoz pártolt át, szándékuk szerint az OSC legjobbjait átvitték volna a Vasashoz, végül három klasszis külföldi szerződött csak el oda, de így is új csapatot kellett építeni Újbudán, amihez mindenekelőtt új, tőkeerős támogató és új vezetőedző is kellett. 

A MOL lett az új főszponzor, az önkormányzat is bizalmat szavazott az új projekthez, Varga Dániel vette át a gyeplőt Vad Lajostól és Cseh Sándor személyében az egyik legnagyobb koponya lett a szakmai tanácsadó. Kósz Zoltán is maradt az edzői stábban, így olyan hardverekkel vágott neki a nyáron a munkának az OSC, amelyet Európa összes egyesülete megirigyelhet. Távozott mind a hét légiós, maradt a Hárai Balázs, Erdélyi Balázs, Manhercz Krisztián alkotta Európa-bajnok magyar mag. Melléjük érkezett három uvse-s, Dala Döme, Sziládi Kristóf és Tóth Kristóf, Szolnokról Várnai Kristóf, a Vasasból Dévai Kristóf, Egerből pedig Csacsovszky Erik.

Varga Dániel, az OSC új edzője jól halad azon az úton, hogy a saját képére formálja csapatát | Eurosport

Varga Dániel márciusban még a Ferencváros ifjúsági csapatának trénere volt, április végén viszont kiderült, a nyártól már az OSC OB I-es csapatának vezetőedzőjeként tevékenykedik, az élvonal egyik újonc szakembereként. A felkészülésről és eddigi tapasztalatairól kérdeztük. A Honvédot irányító Szivós Márton, a Pécset vezető Török Viktor és az Egert edző Petrovai Márton mellett Varga Dániel lesz az OB I ősszel induló új szezonjának egyik újonc vezetőedzője.

A Magyar Kupában összes addigi meccsüket megnyerve jutottak el a négyes döntőig, csak hogy az elődöntők napján kiderült, hogy négy FTC-játékos is koronavírusos lett, a Magyar Vízilabda-szövetség pedig elhalasztotta a rendezvényt. Az augusztus 29-i bajnoki rajt előtt több OSC-játékosnak is egészségügyi problémái voltak, akiket elkülönítettek, a szövetség pedig elhalasztotta a gárda aktuális mérkőzését. Az ezt követő újabb, teljes keretet és stábot érintő tesztelések tíz esetben kimutatták a koronavírust. Olyan súlyossá vált a helyzet náluk, hogy Tóth Kristófot a kórházban kezelik kétoldali tüdőembóliával, Burián Gergő pedig már otthon lábadozik tüdőgyulladásából.

Nem tudtak részt venni a Magyar Kupa négyes döntőjében sem emiatt. Itt jegyeznénk meg, hogy amíg négy FTC-pólós érintettsége miatt augusztusban a teljes négyes finálét elhalasztották, addig a szeptemberi újrázáskor az OSC keretéből 10 játékost érintő betegség miatt ezt nem tette meg az MVLSZ, lement az OSC nélkül, a beugró BVSC-vel a torna végső szakasza. Döntse el ki-ki maga, hogy ez mennyire volt igazságos és sportszerű.

Érthető okokból edzőmeccset sem játszhatott az OSC ebben az időszakban, örültek, ha egy teljes csapatnyi játékosuk össze tudott verődni egy-egy vizes tréningre. Az OB I 8. (!) fordulójában játszhatták le első bajnokijukat, e hét szerdán Tatabányán, ahol 18-3-ra diadalmaskodtak. Szombaton pedig ilyen előzmények után már rangadó várt Manhercz Krisztiánékra Szolnokon, ahol Varga Dani is hangsúlyozta, hogy elsősorban nem az eredmény, hanem a hozzáállás, a játék öröme a lényeg, hogy végre komoly tétmeccset játszhattak övéi. Még ha csapatkapitányuk, Erdélyi Balázs, valamint Tóth és Burián nélkül is.

Ahol hat perc elteltével 4-0-ra vezetett a bivalyerős Szolnok. Időt kértek a vendégek, mert nem hogy nulláról indultak neki a partinak, majd a hátralévő három negyednek, hanem mínusz négyről. Ennek vizuális megjelenése volt az első negyed. Szó szerint idézzük Varga Dániel mondandóját:

"Átbasztatok és egymást is átbasztátok. Nem ezt beszéltük meg. Azt beszéltük meg, hogy föladjuk - a labdát (a szerk.) -, azt beszéltük meg, hogy nincs figura, hanem ellépsz és lősz. Ha kikapunk, kapjunk ki azért, mert nem tudjuk még megcsinálni azt, amit megbeszélünk. De ha nem csináljuk, amit megbeszélünk, akkor menjünk a picsába! Csináljátok meg!" - üvöltötte vörös fejjel Varga Dániel az időkérésekor.

Varga-Dániel-Szolnok-OSC-időkérés-min.jpgFotó: Madar Dávid/OSC Facebook

Varga Dani még az FTC ifi edzőjeként is nagyon együtt élt a játékkal, ennél az osc-s időkéréskor pedig látszott, hogy ezer fokon ég. Duzzadt a motivációtól és az ambíciótól. Hatottak a szavai, mert amikor már csak egy perc volt hátra a második felvonásból, Salamon Ferenc vezérletével 5-5-nél beérték Zivko Gocic együttesét. A vezetést nem tudták átvenni, 2:36 volt hátra a meccsből, amikor kialakult a 10-7-es végeredmény. 

És bár rosszul kezdte a meccset az OSC, visszajöttek a négygólos hátrányból, és megnehezítették ellenfelük dolgát. Arra is jó volt ez a helyzet - öröm az ürömben -, hogy bár kényszerből, de előtérbe kerülhetett olyan fiatalok szerepeltetése, mint a 18 éves Almási Patrick, aki egy alkalommal sikeresen szerelte például a világ talán legjobb centerét, Dusko Pijetlovicot. Bár még mindig hektikus, hogy melyik csapat mikor tud éppen bajnokit játszani, legalább az OSC is bekapcsolódott a küzdelmekbe. Ráadásul a Szolnok és az OSC játszotta a bajnokság első nagy rangadóját. Várhatóan sokáig hullámvasút lesz ez az évad Hárai Balázséknak.

"Kihajtottuk a belünket, ami mondjuk nem olyan nagyon nehéz, mert múlt héten még két hossz erős is elég volt ehhez." - mondta a meccset követő sajtótájékoztatón Varga Dani.

Ami elsősorban bizakodásra adhat okot, az a szakmai stáb tudása, tapasztalata és elhivatottsága, az élén Varga Dániellel. A megfiatalodó és kicserélődő játékoskeretnek éppen egy ilyen fiatal, a tréneri pályája elején tartó, és bizonyítani akaró, hiteles és önazonos, világos elképzelésekkel rendelkező, profin nyilatkozó szakemberre van szüksége, mint amilyen ő. Tiszta lappal vágott neki ennek a szezonnak csapat és edzője, és ha az ászt egy darabig még ritkán is húzzák majd elő a pakliból, lehetnek nyerő szériáik, de első a csapatépítés.

Az a Magyar Kupa nyári csoportmérkőzésein és Szolnokon is bebizonyosodott, hogy van mire építkezni az OSC-nél a klub korábbi főszponzora, az építőipar különféle szegmenseire szakosodott A-Híd nélkül is. 

"Ha 30-as vagyok, az a baj?" - a Szivós Márton és Varga Dániel fémjelezte új edzőgeneráció lepte el a vízilabda OB I-et | Eurosport

A férfi vízilabda OB I 2020/21-es szezonjában a 16 élvonalbeli csapatból nyolcnál, tehát a mezőny felénél maximum 40 éves vezetőedző felel az irányításért. Örömteli fejlemény, hogy az új generáció képviselői egyre nagyobb teret és felelősséget kapnak, pláne, hogy olyan nevek is kispadhoz jutottak, mint a játékosként olimpiai bajnok Varga Dániel, és a világbajnoki aranyérmes Szivós Márton.


Hozzászólások