Ráúszás - A koronavírus olyan mértékben ment végig az OSC-n, hogy az újbudai pólósok nem tudják vállalni az MK négyes döntőjét 
A koronavírus olyan mértékben ment végig az OSC-n, hogy az újbudai pólósok nem tudják vállalni az MK négyes döntőjét
Fotó: Kovács/Anikó/MVLSZ

A koronavírus olyan mértékben ment végig az OSC-n, hogy az újbudai pólósok nem tudják vállalni az MK négyes döntőjét 

Takács MártonTakács Márton
2020/09/24 15:04
Az OSC-Újbuda férfi vízilabdacsapata csütörtökön kora délután hivatalos közleményben jelezte, hogy a gárda nem tud részt venni a hétvégén rendezendő Magyar Kupa négyes döntőjében a koronavírus-járvány okozta tömeges megbetegedés miatt. A beugrónak felkért Honvéd sem vállalta a szereplést, így a BVSC lesz ott a hétvégén a címvédő Ferencváros, a Szolnok és a Vasas mellett a sorozatot záró kétnapos eseményen.

Az OSC legutóbb augusztus 8-án (!), tehát bő másfél hónapja játszott tétmérkőzést, akkor a Magyar Kupában az Egert 21-5-re győzte le Varga Dániel csapata. A sorozat négyes döntőjét augusztus 12-én rendezték volna, az OSC ellenfele a Szolnok lett volna. A címvédő Ferencvárosi Torna Club viszont aznap hivatalosan tájékoztatta a Magyar Vízilabda-szövetséget, hogy a BENU Magyar Kupában érintett csapatuknál a legfrissebb koronavírus-tesztelés során négy játékos pozitív Covid-19 mintát produkált, így elhalasztották a kupa négyes döntőjét.

Az OSC honlapján akkor megjelent közlemény szerint az augusztusi Magyar Kupa-sorozatot követő vizsgálatok során a csapatból senki sem volt fertőzött. Az augusztus 29-i bajnoki rajt előtt viszont több játékosnak is egészségügyi problémái voltak, akiket elkülönítettek, a szövetség pedig elhalasztotta a gárda aktuális mérkőzését. Az ezt követő újabb, teljes keretet és stábot érintő tesztelések tíz esetben kimutatták a koronavírust.

Tíz fertőzöttet találtak az újbudai vízilabdacsapatnál | Eurosport

Az OSC férfi vízilabdacsapatánál tíz személy koronavírus-tesztje pozitív eredményt hozott. Az együttes honlapján megjelent közlemény szerint az augusztusi Magyar Kupa-döntőt követő vizsgálatok során a csapatból senki sem volt fertőzött. Az augusztus 29-i bajnoki rajt előtt viszont több játékosnak is egészségügyi problémái voltak, akiket elkülönítettek, a szövetség pedig elhalasztotta a gárda aktuális mérkőzését.

A helyzet olyan komolyan érintette a XI. kerületi csapatot, hogy az OB I első öt fordulójában egyik mérkőzését sem tudta még lejátszani az együttes, így a legjobb négy közé várt OSC a 16 élvonalbeli klub közül egyedüliként még nem tudott bemutatkozni a bajnokságban. A napokban Varga Dániel vezetőedző és Cseh Sándor szakmai tanácsadó is óvatosan tudott csak nyilatkozni a csapat állapotáról, de igyekeztek hangsúlyozni, hogy per pillanat azon dolgoznak, hogy egyáltalán ki tudjanak állni a soron következő meccsükre, mindeddig sikertelenül. 

Aztán csütörtökön közlemény adott ki az egyesület, melyből kiderül, a magyar vízilabdában ezt a csapatot érintette a legbrutálisabban eddig a koronavírus-járvány. Mint kiderült, van olyan játékosuk, akit még mindig kórházban kezelnek kétoldali tüdőembóliával, van, aki otthon lábadozik tüdőgyulladásából. Ilyen körülmények között pedig nem maradt más megoldás, mint visszalépni az MK négyes döntőjéről.

"Csapatunk, az OSC-Újbuda nem tud részt venni a hétvégén rendezendő Magyar Kupa Négyes Döntőjében. Az elmúlt időszak tömeges megbetegedései után - amely tíz játékost érintett - az egészségügyi kockázatra való tekintettel nem vállaljuk a felelősséget játékosaink mérkőzéseken való részvételéért. Tíz játékosunk tesztje lett pozitív, amelyből nyolcnak tünete is volt. A tizennégy napos karantént követően két játékos nem tudott visszatérni a csapathoz. Az egyik sportolónkat a kórházban kezelik kétoldali tüdőembóliával, a másik otthon lábadozik tüdőgyulladásából. A többi sportoló elkezdte az átmozgató edzéseket, miközben folyamatosan végezték az előírt vizsgálatokat. Az utolsó eredményeket, a mellkas CT-t, még most várjuk. Bízunk benne, hogy minden orvosi lelet kielégítő lesz és a csapat folytathatja a munkát, lassanként növelheti a terhelést, valamint rövid időn belül megkezdheti a szereplést a magyar bajnokságban. Köszönjük a Magyar Vízilabda Szövetségnek a segítségét, amit a tesztelések érdekében nyújtott, illetve a türelmet, hogy a legjobb döntést hozhassuk meg, ami a csapat jelenlegi állapotának, illetve a vírusról rendelkezésre álló ismereteknek megfelel!"

Az a Magyar Vízilabda-szövetség honlapján olvasható cikkből derül ki, hogy az MVLSZ felkészült a pandémia okozta galibákra, így a szabályok alapján az OSC helyét a Budapesti Honvéd vehette volna át, ám mivel hasonló okok miatt Szivós Márton csapata sem tud kiállni, ezért a BVSC együttese játszhat majd a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában. 

„A csapatot profi játékosok alkotják, sportemberek, akik megküzdenek azzal, aki szembejön. Tekintettel a kialakult helyzetre, természetesen vállaljuk a megméretést. A szükséges vizsgálatok el lettek végezve, jelen pillanatban mindenki egészséges, bízunk abban, ez így is marad" - fogalmazott Mészáros Csaba, a BVSC szakosztály-igazgatója.Hozzászólások