Ráúszás - "Inkább lennék Benedek Tibor, mert őt még életemben nem láttam rossz formában"
"Inkább lennék Benedek Tibor, mert őt még életemben nem láttam rossz formában"
Fotó: Viló Zsófia

"Inkább lennék Benedek Tibor, mert őt még életemben nem láttam rossz formában"

Takács MártonTakács Márton
2019/10/26 09:07

Rossz versek és 14 el nem beszélt történet címmel jelent meg október közepén egy DVD-vel ellátott könyv. Reisz Gábor filmje szereplőinek sorsát 14 szerző írta tovább szuper novellákban, több műben is van sportos, vízilabdás vonal. Könyvajánlónk.

A 33 éves Merthner Tamás magánélete romokban hever, mert Párizsban tanuló barátnője, Anna szakított vele. Ez a film alapsztorija, de a történet a DVD és a könyv megjelenésével nem ért véget, mert 14 szerző továbbmeséli a szereplők életét. A kötetben nem a felnőtt Merthner Tamás nézőpontjából - akit maga a rendező, Reisz Gábor alakít a filmben -, hanem a többiekéből ismerjük meg a sztorit. Mi történt a Margitszigeten a vízilabdaedzés után? Hogyan ismerkedtek meg a főszereplő szülei? Milyen volt a Fél liter, ingyen nevet viselő zenekart megalapítani a '90-es években? Zitának hogy tetszettek a versek? Avagy rossz versek után jöhetnek a jó novellák.

Rossz_versek_könyv_plakát.jpg

"Nagyon büszke voltam arra, hogy vízilabdás vagyok, talán túlságosan is... Ennek pedig egy bizonyos része finoman érinti ezt a vonalat, azt, hogy ez az illető nem jó pólós, merthogy belőlem indul ki az egész, önéletrajzi ihletésű, ahogy szokták mondani. Ebből kifolyólag ezt a vonalat ugyanúgy képviseli ez a film is. Nem voltam egy kimagasló vízilabdás, az biztos... 

Olimpiákon és világbajnokságokon korábban elolvastam a nyilatkozatokat, de már meccseket és interjúkat sem nézek, a szabálymódosításokkal sem vagyok tisztában. Remélem, még labdával játsszák a sportágat! Eltávolodtam az egésztől, nem vagyok tisztában az erőviszonyokkal sem. A vízilabdával való kapcsolat és érdeklődés úgy 24 éves korom körül véget ért...
Teljesen más dolgok kezdtek el érdekelni. Büszke voltam rá, hogy porszemnyi részese voltam a vízilabdás társadalomnak, de semmit nem tettem hozzá. Rájöttem, hogy nem nekem találták ki, nem is érdekelt annyira, csak belekergettem magam a tinédzserkori álmodozás közepette." - mondta nekünk adott interjújában saját pólós múltjával kapcsolatban Reisz Gábor, a Rossz versek című film rendezője. 

"Definitely Benedek Tibor, nekem ő a legnagyobb példaképem, még ma is. Minden, amit csinált, amiatt nekem hatalmas ikonja a gyermekkoromnak, és edzőként is nagyra tartom azért, amit elért.” - válaszolta tavaly Reisz Gábor Barabás Évi Portré c. műsorában arra a kérdésre, hogy ki a kedvenc vízilabdázója. Amikor rákérdeztünk nála Benedek Tiborra a Tesis a világ-interjúnkban, ezt felelte:

"Nagyon él bennem egy kép Benedek Tiborról. Amikor felfogtam, hogy mit is csinálok, úgy ‘93 környékén, az Újpest akkortájt nyert meg mindent, az aranycsapatuk végigverte az egész világot. Benedek, Dala Tamás, Vincze Balázs, Gál András, Szabó Zoltán, döbbenetesen erős csapatot alkottak, ikonok voltak számomra. Benedek Tibit hatalmas tisztelet övezte, de azt láttam, hogy ez a fickó egyáltalán nem egy sztáralkat. A medence szélén úszkál le-föl minden meccs előtt. Nekem nagyon tetszett, hogy nem tűnt központi figurának, mégis valahogy látszott, hogy ha ő nincs a csapatban, akkor az egész nem úgy működik. Ez teljesen ámulatba ejtett. Világos volt, hogy elképesztően intelligens fickó, aki egyáltalán nem egy dumagép, nem egy nagyarcú karakter. Ha utólag belegondolok, ez a típus hozzám is közelebb áll, én is szeretek a peremen maradni, sokkal inkább introvertált vagyok, ezért is nevetséges, hogy főszereplőként is beszélhetek most már magamról."

Reisz Gábor: "A labda volt az egyik első szavam" | Hosszabbítás

Az ember, aki a Testnevelési Egyetemen nem volt elég sportos, a Színművészetin meg nem volt elég művészi. Reisz Gábor filmrendező a kultstátuszba került első nagyjátékfilmje, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan után az önéletrajzi elemekkel átszőtt Rossz versekkel jelentkezett, amely 2018 egyik legjobb magyar mozija lett.


Ilyen előzmények és a film háromszori moziban való megtekintése után vettük a kezünkbe a Rossz versek és 14 el nem beszélt történet c. kötetet és DVD-t. Többségében nagyszerű novellákat olvashattunk a szerzőktől (Tóth Krisztina, Berg Judit, Krusovszky Dénes, Fabricius Gábor, Totth Benedek, Mán-Várhegyi Réka, Simon Márton, Szentesi Éva, Németh Gábor, Reisz Gábor, Jakab Juli, Reisz Ádám, Valuska László, Závada Péter), a könyv az általuk választott filmszereplők nézőpontjából meséli tovább azok életét. 

Mi a legjobb sportos idézeteket, vízilabdás és futballal kapcsolatos utalásokat gyűjtöttük össze ebben a cikkben.

A 15 év körüli Merthner Tamás rohan a margitszigeti edzésről, hogy elérje a négyes-hatos villamost. Vízilabdázóként Benedek Tibort, a sikert és a fecskét ismeri a legjobban, valamint a mindent meghatározó testiséget, macsókultúrát és csordaszellemet.” - így kezdődik Reisz Gábor Tücsi c. novellája - a kötet egyik legjobb szövege -, melyben a saját pólós életén alapuló sztorikból kreál egy fiktív világot. Ő Merthner Tamás - ki más? - látószögét vette fel, vagyis a sajátját. Értelemszerűen nála jelenik meg a legplasztikusabban és a legnagyobb mértékben a vízilabda. 

"Tízszer kétszáz volt ma, meg egy kapura viktóriáztunk, ami inkább vízi pankráció. A fülem még mindig tele van vízzel. Néha még otthon is rázogatom a fejem, mint egy idióta, hogy kijöjjön. Ha bent marad és begyullad, az szívás. Alig húsz perce még a nyakát fogtam az ellenfélnek, és próbáltam lenyomni, hogy elérjem a labdát."

Ahogy fentebb Reisz Gábor mesélte, imádta a '90-es évek nagy Újpestjét. Szerencsénkre rajongását beleírta ebbe a novellájába is.

"Dala Tamás, az UTE balkezese, ha jó formában van, hat gólt is lő egy meccsen. Jó, ő tényleg a világ legjobb lövője. Mondjuk én is az akarok lenni, különben roló le, ahogy Feribá mondaná. Soha nem lőttem még kettőnél több gólt. Bár inkább lennék Benedek, mert őt még életemben nem láttam rossz formában. Egyszerűen nem tud vele mit kezdeni az ellenfél. Tök mindegy, hány gólt lő, tuti ő a legjobb, és kész.
Az Újpest a világ legjobb vízilabda csapata, ez teljesen tuti. Senkinek nincs olyan taposótechnikája, mint Gálnak, Dala akkorákat lő, hogy ihaj, Vincze Balázs, a csapatkapitány elképesztő irányító a vízben, Benedek pedig... hát ő Benedek. Én ennek a klubnak az utánpótlásában játszom, és lehet, hogy csak két gólt lövök, és lehet, hogy néha egyet sem, és az is lehet, hogy a meccsek felénél kikapunk, és minden vidéki tornán szétaláznak az idősebbek a buszon, és az is tény, hogy még mindig nincs hónaljszőrzetem, pedig Szamócának már lassan panterás kecskeszakálla van, de én akkor is ennek a klubnak az utánpótlásában játszom és kész."

Merthner Tamás két korszakában is hord a filmben egy South Africa Waterpolo feliratú pólót. A világbajnok vízilabdázó, Gór-Nagy Miklós írta meg nekünk anno, hogy azért tetszett neki nagyon a Rossz versek, mert "tele van jó ötletekkel, és rengeteg olyan dologgal, amit egyrészt azért élveztem, mert korosztályos dolog, másrészt meg azért, mert vízilabdásoknak szóló belső poén. Például sokáig én is egy dél-afrikás vízilabdás pólóban nyomtam, amit aztán hosszú hosszú évekig hordtam, egészen a rothadásáig. A dél-afrikaiak állandóan itt edzőtáboroztak régen, mindig saját pólóval a táborokhoz. Plusz a szobában random helyekre kiakasztott köpeny, meg a végtelen buszozás. Meg a falról fejre pattanó labda."

Egyébként a DVD extrái között található audiokommentárból kiderül, hogy Reisz Gábor edzette a három Merthnert Tamást alakító srácot a film vízilabdás jelenetei előtt. A kimaradt részek között pedig Reisz Gábor/Merthner Tamás első, sajátosan alakuló vízilabdameccsét is láthatjuk.

A könyvben a legjobban talán Németh Gábor Levél neked c. novellája van megírva - kedvenc élő írónkkal készített interjúnk ITT olvasható -, ő a Fradi-drukker édesapa, a filmben a kiváló Kovács Zsolt által játszott Merthner Gáspár nézőpontját választotta. Egy számunkra nagyon kedves Esterházy Péterre való utalás szerepel már szövege elején. Az „állandó hencben él” mondatrész EP-t idézi, aki idősebb fiáról, Esterházy Marcellről írta azt A halacska csodálatos élete c. kötetében a Kicsi történetek c. szövegében, hogy „Kézi züllés. – Marcell fiam, bevallom, vízilabdázik. Azaz: folyamatos, egy merő hencben tölti az életét.”

Reisz Gáboré és Németh Gáboré mellett Jakab Juli, Tóth Krisztina és Valuska László szövege tetszett nekünk a legjobban. 

További öt kedvenc sportos idézetünk a könyvből:
1. "Szóval kénytelen vagyok abban hinni, hogy már az is elég, ha leszállok a szigetnél, innentől alapvetés, hogy magyar vízilabdás vagyok. Senki más nem száll le itt ugyanis." (Reisz Gábor)
2. Vicces volt a Hajós mellett üldögélni, olyan voltál, mint egy kisfiú, aki félvállról vett büszkeséggel mutatja, hogy nézd, idevalósi vagyok.” (Jakab Juli)
3.Krisztián anyja a tőle megszokott könnyedséggel jelentette be, hogy az aznapi takarítást szeretné bútormozgatással kombinált szekrényelhúzogatással járó, tavaszinak titulált takarítássá kibővíteni, mely ötlettel azonnal sikerült gyermekei apjának idegeit addig a pontig feszíteni, ameddig csak ő és a Ferencváros ellen fújó, hülye bírók voltak képesek.” (Reisz Ádám)

4. Később akárhányszor úszni mentünk, vagy részemről csak napozni, a padon fekve úgy stíröltem a szalmakalap alól a pólózó kamasz fiúkat, mintha kis tini szinkronúszólányka lennék, a kamasz fiúk meg mind te.” (Jakab Juli)
5.Ha már én is teniszezem, nem járhatok mellette egy vízilabdással.” (Szentesi Éva) 

Az októberi Margó Irodalmi Fesztivál és és Könyvvásáron a VAN Filmzenekar felolvasószínházzal egybekötött koncertjén mutatták be a könyvet és a DVD-t, full teltház előtt a Várkert Bazár Nagyszínpadán. Már eltelt néhány perc az eseményből, amikor megláttuk, hogy Benedek Tibor sétál fel a nézőtér utolsó sorához, és helyet foglal felesége, Epres Panni mellett. 

A kijárathoz közeledve összefutottunk Tiborral és Pannival, majd bemutattuk őket Reisz Gábornak és a kedvünkért Gábor és Tibor egy fotóra is összeálltak. Mindketten zavarban voltak, Gábor teljesen meg volt hatódva, hogy közös kedvencünk is eljött a bemutatóra. Felejthetetlen, ahogy Gabi köszönetet mondott Tibinek, mindenért. Ahogy az is, amikor Benedek Tibinek a cikkünk megjelenése előtti este elvittük a stáb, illetve a szerzők által dedikált példányát, melyben Reisz Gabi egy nagyon személyes üzenet írt hősének. 

És még csak halandzsanyelvre sem váltott hozzá egyikük sem, elmaradt a hecikuma.


Hozzászólások