Ráúszás - Az FTC pólósai is ki voltak éhezve a játékra, edzőjük szerint nagyon kellenek nekik a tétmeccsek
Az FTC pólósai is ki voltak éhezve a játékra, edzőjük szerint nagyon kellenek nekik a tétmeccsek
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Az FTC pólósai is ki voltak éhezve a játékra, edzőjük szerint nagyon kellenek nekik a tétmeccsek

Takács MártonTakács Márton
2020/07/28 08:57
A címvédő FTC-Telekom három kiütéses győzelemmel kezdte a Magyar Kupa első csoportkörét a Margitszigeten. Még a második mérkőzés után beszélgettünk az elmúlt években mindent megnyerő csapat vezetőedzőjével, Varga Zsolttal, és a mégis a klubnál maradó Kállay Márkkal. 

A Ferencváros a Pécset 25-5-re, a KSI-t 22-7-re, a Miskolcot pedig 17-4-re győzte le az MK-sorozat első hétvégéjén. Varga Dénes, Zalánki Gergő, Pohl Zoltán és Sedlmayer Tamás sérülés miatt nem játszhatott egyik mérkőzésen sem, de mivel olyan mély a Fradi kerete, és nálánál sokkal gyengébb riválisokkal találkozott, ez egyáltalán nem látszott a meccseken. 

A FTC vezetőedzőjét, Varga Zsoltot a KSI-vel játszott parti után kérdeztük arról, hogy milyen tapasztalatokat gyűjtött be a nyári felkészülésen, a kétkapukon és az első két tétmérkőzésen. 

"Elégedett vagyok a mérkőzéseinkkel minden tekintetben. Hosszú idő maradt ki tényleg, az elmúlt hetekben végre már kétkapus edzéseket is tudtunk tartani, ahol lehetett játszani. Rengeteg ideig csak magában edzett mindenki, ahogy tudott. Az a legfontosabb, hogy végre a magyar vízilabdaélet is beindult, ami mindannyiunk számára öröm. Ilyenkor az a legjobb, hogy mindenkit tudok játszatni, a fiatal játékosokat is, mellettük pedig jól helytállt a három utánpótlás játékosunk is."

Az FTC mindkét fiatal igazolása remekül kezdett a Magyar Kupában, egyikük Varga Dénes 10-es sapkájában varázsolt | Eurosport

Fotó: Derencsényi István/MVLSZ A minden fronton címvédő Ferencváros férfi vízilabdacsapata szakított több éves hagyományával, és nem nagy neveket szerződtetett, hanem korosztályos válogatott magyar tehetségeket. A 20 éves Fekete Gergő Debrecenből tette át a székhelyét a Népligetbe, a 18 esztendős Vigvári Vendel pedig a pazar másfél szezont záró UVSE-ből igazolt az FTC-hez.

A zöld-fehérek két új igazolása, Fekete Gergő és Vigvári Vendel is jól játszott a hétvégén, arról is érdeklődtünk a Bajnokok Ligája-győztes trénernél, hogy mi a véleménye a közös felkészülés és az eddigi tétmeccsek alapján a két fiatalról.

"Azt kell mondjam, hogy már most látszik rajtuk a velük végzett több hetes munka, ami arra volt elég, hogy beleszokjanak abba a típusú felkészülésbe, egy másfajta terhelésbe, amelyet mi végzünk a Fradiban. Elindult a fizikális építkezés is náluk, ezt mindkét srácnál szeretnénk végigcsinálni. Mind a kettejükön már most látszik ennek eredménye. Gergőnek volt egy nagyon hosszú kihagyása, látszott is rajta, de már sokkal jobb a fizikai állóképessége is. Vendel pedig szépen beilleszkedett a csapatba, jól is játszik. Fokozatosan épülnek és épülnek be mindketten."

Ahogy fentebb említettük, sok a sérült a Fradinál, de ezt leszámítva talán minden Varga Zsolt elképzelései szerint zajlik a felkészülésben.

"A puding próbája az evés. Ezt igazán akkor állapíthatjuk meg, amikor már azokat a mérkőzéseket is megvívtuk, amelyek a leginkább számítanak az itthoni komolyabb ellenfeleinkkel szemben a kupában. Akkor látjuk majd igazán, hogy milyen játékerőt képviselünk valójában. Ebben a pillanatban, amit elgondoltam, az a helyén van. De annyiszor átéltük már, hogy jön egy nagyon nehéz meccs, és az ember ott látja valójában, hogy mi hiányzik. Nekünk nagyon kellenek most a tétmérkőzések ahhoz, hogy ténylegesen tudjon fejlődni a játékunk."

Varga-Zsolt-FTC-MK-MVLSZ-2-min.jpgFotó: Derencsényi István/MVLSZ

A Fradi egyik balkezese a sok közül, a 34 éves Kállay Márk is játszott a hétvégén a címvédőnél, pedig a júniusi csapatbejelentés szerint ő eredetileg távozott volt a klubtól két szép és sikeres idény után. A magyar mezőny egyik legprofibb és legszimpatikusabb tagjánál arról érdeklődtünk, hogy mi történt vele a köztes időszakban.

"Sokáig úgy volt, hogy maradok, de változott a helyzet. Megvolt a jobb oldala a Fradinak, én pedig úgy terveztem, hogy külföldön folytatom a pályafutásomat, magyar klub is megkeresett, de úgy éreztem, hogy eljött a váltás ideje. Aztán a csapat és Zalesz szempontjából egy szerencsétlen baleset következtében úgy alakult, hogy minden bizonnyal a Fradiban fejezem be a profi pályafutásomat. Ez természetesen nagyon sokat jelent nekem, lett volna hiányérzet bennem, ha ez nem így történik, ezt most az élet megadta. Nagyon jó érzés volt a Margitszigeten játszani a Magyar Kupában, ez egy felejthetetlen közeg."

A VLV-n nyilatkozta Kállay, hogy Svájcba szerződött volna, ahol már a civil pályájával is tervezett foglalkozni, munka mellett játszott volna. A Fradiban való maradással vajon tolódik ez az elképzelése? 

"A szabadidőmben eddig is sok dologgal foglalkoztam párhuzamosan a vízilabda mellett. Az elmúlt két évben, mióta itt vagyok a Fradiban, a civil karrier nyilván háttérbe szorult, mert itt napi 24 órában a vízilabdával foglalkozunk, ami jó dolog. Ezzel a fejleménnyel továbbra is késleltetve van az átállás, de ha először a Magyar Kupa-sorozatban, majd a bajnokság első szakaszában tudok lökni kicsit a csapat szekerén a jobb oldalon, az mind a Fradinak, mind pedig nekem nagy élmény lehet."

Ráadásul úgy jött ki a lépés, hogy ha kereten kívüliként is, de Kállay az FTC-vel tudott edzeni, kétkapukon is vízbe ugrott, így nem esett ki a ritmusból.

"Igen, annak ellenére, hogy megállapodtunk, hogy nem maradok, ugyanúgy jártam edzésekre. Néha előfordult, hogy egy-egy edzést kivettem magamnak, amiért már nem tudtak számon kérni (nevet – a szerk.), megvolt ez az aduász a kezemben, most viszont már nincsenek ilyen nyerő lapjaim, ott leszek mindig."

Kállay-Márk-FTC-MK-MVLSZ-min.jpgFotó: Derencsényi István/MVLSZ


Hozzászólások