Ráúszás - Az FTC mindkét fiatal igazolása remekül kezdett a Magyar Kupában, egyikük Varga Dénes 10-es sapkájában varázsolt
Az FTC mindkét fiatal igazolása remekül kezdett a Magyar Kupában, egyikük Varga Dénes 10-es sapkájában varázsolt
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Az FTC mindkét fiatal igazolása remekül kezdett a Magyar Kupában, egyikük Varga Dénes 10-es sapkájában varázsolt

Takács MártonTakács Márton
2020/07/26 09:10
A minden fronton címvédő Ferencváros férfi vízilabdacsapata szakított több éves hagyományával, és nem nagy neveket szerződtetett, hanem korosztályos válogatott magyar tehetségeket. A 20 éves Fekete Gergő Debrecenből tette át a székhelyét a Népligetbe, a 18 esztendős Vigvári Vendel pedig a pazar másfél szezont záró UVSE-ből igazolt az FTC-hez. A két új szerzeménnyel a Magyar Kupa hétvégi első csoportkörének szombati játéknapján beszélgettünk.

A koronavírus-járvány miatti óvintézkedések miatt még csak a szokásos impozáns csapatbemutató sajtótájékoztatóját sem tudta megtartani a klub vízilabda-szakosztálya, június elején a Fradi TV-ben jelentették be az egyesület, illetve a pólós szekció vezetői, hogy kik távoztak Varga Zsolt csapatából, és kik érkeztek a pótlásukra. Ahogy arról mi is beszámoltunk, két éves szerződésének lejárta után elhagyta a zöld-fehéreket a gárda leguniverzálisabb pólósa, a legalább három poszton is világklasszis teljesítményre képes Aaron Younger. Akkor még úgy volt, hogy Kállay Márk sem az FTC-ben folytatja, de Zalánki Gergő sérülése miatt ő késő őszig marad (vele egy külön cikkben foglalkozunk majd, miután ő is nyilatkozott nekünk). Június 9-én vált hivatalossá, hogy Vigvári Vendel és Fekete Gergő a Népligetben folytatja pályafutását.

A BL-címvédő FTC pólócsapatánál szakítottak a gyakorlattal: csak két fiatal magyar játékost igazoltak | Eurosport

A Bajnokok Ligájában és a magyar bajnokságban is címvédő FTC-Telekom férfi vízilabdacsapata kedden délután bejelentette új igazolásait. Az elmúlt évekkel ellentétben nem szerződtetett magyar vagy külföldi válogatottat, klasszis játékost a Ferencváros, két fiatal magyar tehetséggel erősítette meg inkább a keretét. Sűrű napokat él át a Ferencváros.


Mind a ketten játszottak az FTC első két Magyar Kupa-mérkőzésén, sok lehetőséget is kaptak, amivel éltek. Jól mozogtak, szórták a gólokat is. Fekete Gergőnél először arról érdeklődtünk, hogy milyen volt a nyári felkészülés a Ferencvárosban, egy jóval magasabb szinten lévő csapatban edzve, mint eddigi klubjánál, a Debrecennél? 

"Nagyon kemény felkészülésen vagyunk túl, de gyorsan eltelt. Amikor elkezdtük, tudtam, hogy több hetes kemény munka vár ránk, majd jön a Magyar Kupa. De sokkal hosszabbra számítottam, amikor elkezdtem, mint utólag, átélve az egészet. A környezetváltás sem jelentett problémát, már az elején megszoktam."

Fekete egy nagyon szép, a magyar sportban szinte példátlan nyílt levélben búcsúzott el a héten a DVSE-től, ahol 11 évet töltött. Vajon miért a köszönetnek ezt a formáját választotta?

"Nagyon sokat köszönhetek a debreceni klubnak. El akartam mondani nekik, mennyire hálás vagyok ezekért az évekért, hogy bíztak bennem, hogy segítették az utamat. Ezt szerettem volna valamilyen módon meghálálni nekik."


Jól sikerült az FTC számára a Magyar Kupa első csoportkörének első két mérkőzése, sok gólt dobtak, keveset kaptak a Pécs (25-5), illetve a KSI (22-7) ellen. Hogy érzi magát a vízben Gergő úgy, hogy végre játékban lehettek, ráadásul tétmeccseken?

"Jól éreztem magam, de kicsit azért álmoskásan mozogtam, ez utóbbi talán az izgulás miatt volt. Várom a következő fordulókat. Az előttünk álló hetekben dolgozunk tovább, és egyre jobb lesz a helyzet, egyre inkább össze fogunk szokni a többiekkel, illetve igazából én a csapattal, hiszen ők már évek óta együtt játszanak. Magában a Magyar Kupa-sorozatban is folyamatosan csiszolódni fog a játékunk."

Mély és nagy létszámú az Ferencváros játékoskerete. Vajon beszélt már Fekete Gergővel arról külön is Varga Zsolt vezetőedző, hogy mely posztokon számít rá, és hogy milyen mennyiségű játékidővel számolhat?

"Azt beszéltük meg, hogy több poszton bevethető játékos leszek. Fogok játszani kapáson, bekkben, illetve éppen ott, ahol ő úgy gondolja, hogy bevethető vagyok. Plusz második számú centerként is mozgatható vagyok. Meg kell próbálnom magam felhozni dinamikában, és a játék ritmusát is fel kell vennem. Bizakodó vagyok."

Fekete-Gergő-FTC-MK-MVLSZ-3-min.jpgFotó: Derencsényi István/MVLSZ

Vigvári Vendel az UVSE legjobb gólszerzője volt a csonka szezonban. Korosztálya - és posztja - egyik legnagyobb ígérete két korábbi uvse-s csapattársával, a már egri Baksa Benedekkel és az idén nyáron Szolnokra szerződő Konarik Ákossal, valamint a Vasasban játszó Bóbis Botonddal. Arra kértük szombaton, hogy először arról meséljen, hogy milyen egy szinttel feljebb, az UVSE után a Ferencvárosban edzeni és játszani.

"Nagyon élvezem, kihívás, ez mindenféleképpen elmondható. Eleinte az okozott nehézséget, hogy átálljak a napi két edzésre. Emellett kondiszámban is növeltük a terhelést, mert abban fejlődnöm kell. Úgyhogy az eleje nagyon megterhelő volt. Ahogy közeledtünk a Magyar Kupa első csoportköréhez, egyre több kétkapus játékra került sor, talán az edzések célja is kicsit átalakult. Tényleg élvezem, mert ahogy mondtad, ez egy más szint."

Személy szerint Vigvárinak is jól ment a játék a Fradi első két MK-meccsén, a játék szervezéséből látványos gólpasszokkal is kivette a részét, és a két partin hintett összesen nyolc (!) gólt. Pohl Zoltán, Sedlmayer Tamás, Varga Dénes és Zalánki Gergő személyében négy alapember nem szerepelt a zöld-fehéreknél. Arról is érdeklődtünk, milyen eddig az összképe a csapatról? 

"Eddig jó. Bár két olyan meccset játszottunk szombaton, ahol nagyon kinyílt az olló a két csapat között, viszont négy meghatározó játékosunk nem játszott. Még nagyon az elején is vagyunk, így nehéz reális képet festeni. Egyelőre elégedettek lehetünk. Nyilván mindig van, amiben lehet fejlődni, javítani, ezen dolgozunk."

Vigvári-Vendel-FTC-MK-MVLSZ-2-min.jpgFotó: Derencsényi István/MVLSZ

Vendel abban a 10-es sapkában pólózott szombaton, amelyben egyik példaképe, gyerekkori kedvence, Varga Dénes játszik, ha éppen nem sérült. Vajon milyen volt ezt viselni?

"Amikor megtudtam, hogy Dumi sajnos sérülés miatt kiesett, eljátszottam a gondolattal, hogy milyen lenne, ha? Ahogy közeledtek a mérkőzések, beszélgettem a többiekkel is, megkérdeztem tőlük, hogy valaki szeretné-e a 10-es sapkát. Mivel senki nem élt a lehetőséggel, úgy gondoltam, hogy akkor majd én lecsapok rá. Még Dumitól sem kaptam megjegyzést, de várok valami poénos beszólást tőle. Mondjuk úgyis a fiataloké a jövő (nevet – a szerk.)."

Az idősebbik Vigvári testvér sokat is volt vízben. Végül azt kérdeztük tőle, Varga Zsolttal már beszéltek-e hosszabban a szerepköréről, körvonalazódik-e, hogy milyen mértékben számít rá az edzője?

"Igen. A sérülések miatt mondjuk nagyban átalakult az egész struktúra. Az elején az emelt kondiszámmal is az volt a cél, hogy fizikailag fejlődjek nagyon sokat. Mivel több sérülés is van a csapatban, többet is kell játszanom, ahogy hallom, eddig jól abszolválom a rám rótt feladatokat, és tetszem a stábnak. Mindent megteszek a továbbiakban is, de a helyzet egészen más lesz, amikor visszatér hozzánk a fent említett négy játékos. Úgy gondolom, hogy ha most jól játszom, megbízhatóan és stabilan tudok teljesíteni, akkor akár később is nagy szerep juthat nekem."


Hozzászólások