Ráúszás - A címvédő FTC nulla sportértékkel bíró meccsen ütötte ki a fél csapatát a koronavírus miatt nélkülöző Vasast
A címvédő FTC nulla sportértékkel bíró meccsen ütötte ki a fél csapatát a koronavírus miatt nélkülöző Vasast
Fotó: Vasas Attila/vasassc.hu

A címvédő FTC nulla sportértékkel bíró meccsen ütötte ki a fél csapatát a koronavírus miatt nélkülöző Vasast

Takács MártonTakács Márton
2020/11/12 10:47
A címvédő Ferencváros 18-8-ra győzte le a hat játékosát és vezetőedzőjét koronavírusos megbetegedés miatt nélkülöző Vasast a férfi vízilabda OB I szerdai játéknapján. A vendégek halasztást kértek előzetesen, amibe az FTC igen, a Magyar Vízilabda-szövetség viszont nem ment bele, így gyakorlatilag nulla sportértékkel játszották le a rangadónak minősített mérkőzést.

Ezzel a párosítással indult volna augusztus 29-én a 2020/21-es bajnoki szezon. Nem indult, mert a koronavírus-járvány elsöpörte a rajtot. November 11-ig kellett várni, hogy bepótolhassák a legerősebb magyar csapat, az FTC és a nyáron alaposan megerősített, a harmadik-negyedik helyre taksált Vasas összecsapását. A fejlemények ismeretében várhattak volna vele.

A Vasas ugyanis jelezte néhány napja, hogy több játékosuk és stábtagjuk is megfertőződött a koronavírussal, emiatt a vasárnapi, BVSC elleni mérkőzésük elnapolását kérték - amibe a vasutasok sportszerűen bele is egyeztek -, de ahogy az angyalföldiek keddi cikkében olvasható volt, az FTC ellen már úgy is játszaniuk kellett, hogy az egyesület ennek a találkozónak is az elhalasztását kérte. Ebbe a Fradi még belement volna, de a Magyar Vízilabda-szövetség hétfő óta nem engedélyez halasztásokat a csapatok közös megegyezésével sem az élvonalban, így hiába van a piros-kékek játékosai között hat igazolt koronavírus-fertőzött, plusz a vezetőedző, Vad Lajos is beteg, vízbe kellett ugrania a gárdának. Amely csütörtök óta nem is tudott együtt edzeni.

"Tudomásom szerint a Fradi beleegyezett volna a halasztásba, de végül mégis játszanunk kell. Szeretnénk mi is korrektek lenni, ezért nem fogjuk ifikkel feltölteni a keretet, hiszen ők nem rendelkeznek negatív teszttel, így veszélynek tennénk ki a Bajnokok Ligájára készülő ellenfelünket is. Szakmáról természetesen nagyon nehéz ilyen helyzetben beszélni, a tisztes helytállás lehet a cél, no meg az, hogy legyünk túl a mérkőzésen..." - nyilatkozta klubja honlapjának előzetesen Vad Lajos

FTC-Vasas-statisztika-min.jpgFotó: waterpolo.hu

A jegyzőkönyv alapján is zongorázható a különbség, nem kell hozzá Sergey Rachmaninov sem. A Vasastól hiányzott Branislav Mitrovic, Drasko Brguljan, Simon Henrik, Bóbis Botond és Sélley-Rauscher Domonkos. A harmadik számú kapust, Korom Dánielt mezőnyjátékosként nevezték a partira - egy személyi hibára még ő is jó volt -, így három cserével játszottak a vendégek Bóbis Máté irányításával. Borítékolható volt a nagy differencia még úgy is, hogy a Ferencvárosnál nem szerepelt Varga Dénes, Vámos Márton és Kállay Márk. 

A mérleg így alaposan a Fradi oldalára billent, amit egy 6-1-es első negyeddel igazoltak is a zöld-fehérek. Sőt, 0-1-et követően egy 10-0-s (!) sorozattal rukkoltak elő Jansik Szilárdék. Mi tagadás, szép gólokat lőttek a hazaiak, Vigvári Vendel több remek kulcspasszal jelentkezett, a centerek nem csak a kiállításokat szállították, hanem eredményesek is voltak, a hosszú sérüléséből visszatérő Zalánki Gergő is játszhatott. És körülbelül ennyit lehet elmondani erről a zárt kapus mérkőzésről, amelyet az M4 Sport élőben közvetített, így egy dögunalmas, teljesen egyoldalú találkozót láthattak a tévénézők, amely jó reklámja volt a sportágnak nem feltétlen válik dicsőségére a magyar vízilabdának.

Amíg négy FTC-pólós érintettsége miatt augusztusban a Magyar Kupa teljes négyes döntőjét elhalasztották, addig a szeptemberi újrázáskor az OSC keretéből 10 játékost érintő betegség miatt ezt nem tette meg az MVLSZ, lement az OSC nélkül, a beugró BVSC-vel a torna végső szakasza. Most pedig jött ez a döntés. 

A szövetség elkönyvelheti, hogy megy tovább "rendben" a bajnokság. Nincs itt semmi látnivaló. The show must go on. Ráadásul a halasztás tiltása miatt akár még több ilyen mérkőzést láthatunk a folytatásban. Így semmi értelme nincs az egésznek. 

Hozzászólások