Ráúszás - "Elteltek az évek, de azért volt benne tartalom" - visszavonul a világbajnok pólós, Gór-Nagy Miklós
"Elteltek az évek, de azért volt benne tartalom" - visszavonul a világbajnok pólós, Gór-Nagy Miklós
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

"Elteltek az évek, de azért volt benne tartalom" - visszavonul a világbajnok pólós, Gór-Nagy Miklós

Takács MártonTakács Márton
2019/06/24 09:28

„bár én sose voltam csatár a csapatban, csak bekk vagy másképp defender”
(30Y: Defender)

Élete legsikeresebb klubszezonja után, amelyben a Ferencváros játékosaként ötből öt trófeát nyert, visszavonul az aktív játéktól a 36 éves Gór-Nagy Miklós, világbajnok vízilabdázó. Személyes hangú cikkünkben búcsúztatjuk az uszodák világának egyik legszimpatikusabb tagját. 

Majd, ha visszavonulok, írj egyet rólam is.” - állt Gór-Nagy Miklós a cikk szerzőjének küldött emailjében, 2017 márciusában, amikor Varga Dánielt búcsúztattuk el a válogatottól. Na, Miki, most megkapod.

Még a napra is emlékszünk, amikor megismerkedtünk, rögtön jóban is lettünk, már első találkozásra. Ritka az ilyen. Ki kellett böjtölnünk, mivel már 2003-ban láttuk őt játszani nevelőegyesületében, a BVSC-ben. 2011. június 30-án a magyar vízilabda-válogatott a sajtó munkatársainak számára is nyílt edzést tartott a Margitszigeten, nyakig Vodafone-molinókba borult a hely, ugyanis tiszteletét tette a tréningen Jenson Button, 2009 F1-es világbajnoka, akit szintén ez a távközlési szolgáltató szponzorált. Szily László arról az eseményről írta legendás, Jenson Button úgy guggol, mint más senki című cikkét, amit vinnyogva röhögve szoktunk idézni. „Button a végét guggolva nézte és azt kell hogy mondjam, egy T-mobilos soha nem tudna így guggolni. Jensonnak egyébként van egy Bristolban vízipólózó barátja, tehát Jenson igazából magyar.” írta egyik kedvenc újságírónk.

A sajtómunkások nagy része a brit pilóta miatt ment ki a Margitszigetre, mi nem. Úgy hozta az élet, hogy az akkor még a Honvédban pólózó Gór-Nagy Miklóst is elkaptuk egy interjúra, gyorsan megtaláltuk a közös hangot, a privát beszélgetésünkben például kiderült, hogy ugyanahhoz a zseniális fogorvoshoz járunk – ahogy azóta is. Miki mutatta az egyik fogát, ami többször is letört meccs közben, azt azóta szerencsére megcsináltatta és nem ijesztgeti többé a vele beszélgetésbe elegyedő embereket.

Gór_Nagy_Miki_2017_vb_görög_magyar_elődöntő.jpgFotó: Europress/AFP

Azok közé a pólósok közé tartozik, akik kihozták a pályafutásukból a maximumot. Elképesztően jó fizikális állapotban játszotta végig ezt a bő 15 évet, amióta Gerendás György mély vízbe dobta őt a BVSC-ben. Mi Steinmetz Barnabásnál elegánsabb bekket nem láttunk itthon soha, de az ő stílusához Gór-Nagy Miki módszere állt a legközelebb a kétszeres olimpiai bajnok után jövő védők közül. 

Miközben a Honvédban és az Egerben remek irányítói és átlövői képességét is csillogtatta, az OSC-ben ezeket már ritkán láthattuk tőle, kívülről úgy tűnt, lekorlátozták a játékát. Maradt a szigorú centerfogás, elöl pedig az emberelőnyökben próbált jeleskedni. És néha elsült a kapanyél. Mint például 2014 októberében, amikor az OSC-Szolnok Bajnokok Ligája-selejtezőn hősünk egy parádés ejtésgólt szerzett. „Gór-Nagy Mikitől ritkán látni ilyen pengés megoldást, fantasztikus volt.” - mondta a mérkőzés televíziós szakkommentátora, Petrovics Mátyás. „Csak négy évet gyakoroltam. Ideje volt, hogy bejöjjön.” - mondta erről utóbb maga az elkövető. Néhány napra rá meg a Szeged-OSC partin pöccintette be Drasko Brguljan szép passzát.

3:3 - Gór-Nagy ejtésgólja (OSC-Szolnok BL-selejtező, 2014.10.29.) / VLV - magyar vízilabda-válogatott

3:3 - Gór-Nagy ejtésgólja (OSC-Szolnok BL-selejtező, 2014.10.29.) / VLV - magyar vízilabda-válogatott


A BVSC-ben Decker Ádámmal, Kis Gáborral, Nagy Viktorral együtt tűnt fel, tagja volt a 2003-ban Magyar Kupa-győztes csapatnak. "Nagyon szeretem a BVSC-t, itt nőttem föl. A 13 évből legalább egy évet a 32-es buszon töltöttem, visszafelé megtanultam a megállók nevét. Például a keylehóllágem sé isállázstá kotaloscpak a megállóhelyek és átszállási kapcsolatok visszafelé mondva :) Úgyhogy hasznosan töltöttem el az időmet bvsc-sként. Az akkori bvsc-s ifi csapattársaimmal a mai napig szoros barátságban vagyunk, az a csapat a mai napig összejár, a bvsc -s kapcsolat egy életre szóló kapocs." - mondta nekünk két éve a BVSC-ről szóló cikkünkben.

Tíz évet kellett még várnia ezután, hogy életében először magyar bajnoki döntőt játszhasson, az Egerrel rögtön zsinórban két OB I-es aranyérmet gyűjtött be. Előtte volt egy emlékezetes honvédos korszaka két részletben. 2010-ben általános meglepetésre nyerték meg a Magyar Kupát. Akkori edzőjének, Vad Lajosnak később, az 50. születésnapjára saját készítésű pálinkát ajándékozott Gór-Nagy Miki. A két honvédos időszak között egy szezont a montenegrói Budvában töltött, amellyel elhódította a Montenegrói Kupát.

Egerből hat csapattársával együtt az OSC-be szerződött 2014-ben, ahol már az első szezonban fináléba jutottak az OB I-ben és a Magyar Kupában is. Nyerniük viszont nem sikerült semmit. Edzőváltások is jellemezték a XI. kerületiek időszakát, valami mindig hiányzott ahhoz, hogy maradandót alkossanak. Tavaly szezon közben azóta sem tisztázott körülmények között vált meg tőle az újbudai klub, miközben épp ő volt a csapatkapitány. Azóta talán már mondhatjuk, hogy nem is történhetett volna jobb vele, hiszen mindent megnyert ebben az évadban a Ferencvárossal, életében először nemzetközi kupát is, ráadásul Bajnokok Ligáját, az OB I-ben pedig pont az OSC-t múlták felül 3-0-ra a bajnoki döntőben. Így neki is ez a legsikeresebb éve, miközben játékperceket tekintve nem most kapta a legtöbb feladatot a vízben.

Amikor ideigazoltam, pontosan tudtam, hogy nekem mi lesz a feladatom, Zsolttal is beszéltem, hogy nem feltétlen csak a vízben nyújtott játékommal, hanem azon kívül is van dolgom a csapatban. Úgy érzem, hogy pozitív tudtam lenni, de ezt ítélje meg az eredmény. Fantasztikus élmény volt, hálás vagyok a sorsnak és a jóistennek, hogy ilyen helyzetbe kerültem. Ez egy nagyon jó út volt.” - foglalta össze nekünk zöld-fehér idényét. 

"Amikor a haza hív, akkor menni kell" - a BL-győztes FTC két pólósa lesz a válogatott két korelnöke Belgrádban | Hosszabbítás

A 36 éves Gór-Nagy Miklós és a 33 esztendős Kállay Márk sok nagy csatát megélt már több klubnál is, de amiben a Ferencvárosban részük volt ebben az egy évben, olyat még ők sem élhettek át. Mindketten tavaly nyáron igazoltak az FTC-hez, így részük volt az öt trófea megszerzésében.


A válogatottban 2005. június 21-én - amikor e sorokat írjuk, napra pontosan 14 évvel ezelőtt - debütált Kína ellen az Unicum-kupa első fordulójában. Első gólját még azon a tornán, Kanadának lőtte. Már abban az évben Világliga-ezüstérmet szerzett, 2006-ban pedig az Európa-bajnokságon lett második. Kemény Dénes, Benedek Tibor és Märcz Tamás is számított rá. Mikor, hogy. 2013-ban tagja volt a fantasztikus világbajnoki győzelmet arató csapatnak. E sorok írója a 2013-as barcelonai világbajnoki elődöntőn hatódott meg a legjobban a Benedek-korszakban, pedig a szerbek legyőzését a helyszínen, a Margitszigeten láttuk a 2014-es budapesti Európa-bajnokságon. A horvátok elleni 11-10-es siker során éppen Gór-Nagy lőtte az első gólunkat. 

Amikor hazatért az aranycsapat, még a SportKlub TV munkatársaként készítettünk interjúkat a hősökkel, köztük vele is. Egy kedves ismerősünk említette, hogy abból az egy percből is lejött, hogy jóban vagyunk. Nagyon örültünk ennek a véleménynek. 


A sikerről egy remek könyv született Stuber Sándor, a VLV főszerkesztője révén, a kötet bemutatóján rendhagyó videóinterjút készítettünk Mikivel. „Cserét kértem igazából a meccsnek a vége előtt, mert tudtam, hogy ilyenkor van mindig az a fotó, ami bejárja a világsajtót, hogy bedobjuk az edzőt a vízbe. Egy picit lekéstem, az a baj, Atyec már elkapta előtte a Tibit, viszont még hátulról meg tudtam kerülni őket, és így én is rajta tudtam lenni a képeken. Nem volt könnyű, majdnem lemaradtam, de végül megoldottam.” - mondta Gór-Nagy Miki a Barcelona kulisszatitkai c. könyv bemutatóján kameránk előtt arról, hogy sikerült a címlapra kerülnie.

A mögöttünk hagyott szezont leszámítva - melyben mindent megnyert a Fradival -  2013 és 2014 volt a két legjobb éve. Ebben az időszakban 14 hónapon belül összesen hat döntőbe jutott be az aktuális csapatával. Az Egerrel zsinórban kétszer bajnok lett (élete első két bajnoki fináléjában mindjárt aranyat szerzett), a válogatottal világbajnok, kétszeres Világliga-ezüstérmes, és Eb-2. volt. Egy szezonon belül játszotta élete első bajnoki döntőjét és első világbajnoki fináléját. Mindkettőt megnyerte a csapatával.

Az ötkarikás játékokkal viszont nagyon nem volt szerencséje. Zsinórban három olimpiáról maradt le. 2008-ban Peking előtt ott volt a bő, 18-as keretben, a júniusi, szombathelyi ING-kupán még játszott is, de a málagai Eb-re és az olimpiára nem vitték ki. 2012 júniusában, a londoni olimpiára való felkészülés közepén, egy edzőmeccsen megsérült, vállműtéten esett át, a válogatott keretből meg ki. 2016-ban pedig az utolsó keretszűkítésnek esett áldozatul.

Kimarad, lemarad, itt marad | Hosszabbítás

"Egyedül térdelés Egyedül ájulás Egyedül azt utálom, Ha nincsen ráadás" (Esti Kornél: Új vagyok) Nagyon úgy néz ki, a magyar férfi vízilabda-válogatott riói olimpiai meccsei előtt és után nem küldhetjük Gór-Nagy Miklósnak az Esti Kornél " című dalát. Ez egy néhány éve kialakult szokás volt közöttünk.


Már a 2017-es világbajnokság előtt is ő volt az akkori keret legrutinosabb pólósa. A két évvel ezelőtti hazai vb előtt így fogalmazott a vele készített videóinterjúnkban: „Eltelnek az évek, de azért úgy érzem, volt benne tartalom. Azért párszoros válogatott vagyok. Ilyenkor mindig Madi jut eszembe, aki azt mondta nekem, „Miki, basszus, ez lehet, hogy nem véletlen'.”

Nem mellesleg, az a magyar ezüsttel végződő vb volt élete egyik legjobb tornája. Remek védőmunkája mellett a támadásokhoz is hozzátett, a görögökkel vívott elődöntőben – a 2013-as vb-elődöntőhöz hasonlóan – 3-4-es állásnál ő lőtte az egyenlítő, kapufás gólunkat. 

Gór_Nagy_Miki_2017_vb_magyar_orosz_negyeddöntő.jpgFotó: Europress/AFP

Az idei Világliga belgrádi Szuperdöntőjében is ő volt a korelnök, ahol ráadásul a csapatkapitányi tisztséget is betöltötte. Élete utolsó válogatott tornáján, pályafutása utolsó mérkőzésein. És szépen keretbe foglalta a nemzeti együttesben töltött 15 (!) szezonját. 2005-ben szintén Belgrádban volt a Világliga-döntő, az volt az első felnőtt világversenye. És az utolsót is Szerbia fővárosában játszotta le, szintén a Világligában. Egy ázsiai csapat - Kína - ellen húzott először válogatott sapkát, és egy másik távol-keleti ország, Japán volt az utolsó gárda, amellyel felvette a harcot, 200. válogatott meccsén. 

Visszavonulásával vége lesz egy régi szokásunknak is. Már egyik meccse előtt vagy után sem küldhetjük el neki az Esti Kornél "Most a jó" című dalát. Egyik közös kedvencünk ez a zenekar, és éveken át a világversenyek kulcsfontosságú mérkőzései előtt, siker esetén utána is - vagy éppen Kornélék koncertjeiről bejelentkezve - kedvenc EK-dalának címét kölcsönvéve csak annyit írtunk neki e-mailben vagy sms-ben, hogy most a jó. Gór-Nagy Miki ugyanis egy időben, még az egri évei alatt ezt a dalt is hallgatta a meccsei előtt az autóban ülve Noszvaj és Eger között. A 2013-as barcelonai világbajnokság döntőjének napján éppen Esti Kornél-koncert volt a régi Gödör felett, telefonunkkal felvettük a dalt és elküldtük neki a felvételt. Néhány órával később aranyérmes lett a csapat, Gór-Nagy Miklóssal a fedélzeten.

A medencén kívül minden bejött neki. Az ő ötlete volt, hogy a nagy Harlem Shake-őrület idején az Egerrel csinálják meg a saját verziójukat. A mű jelenleg 86 ezres megtekintésnél jár, 100 ezernél vitt volna az értelmi szerző sütit a csapatnak, de az nem jött össze. Népszerűségéről minden másnál többet mond az a szenzációs 22 perces videó, amelyet a 30. születésnapjára kapott feleségétől, Kláritól és a barátaitól. Nem féltjük a civil élettől sem, az IBS közgazdászdiplomája után jogi diplomát is szerzett a Károli Gáspár Református Egyetemen. Fantasztikus családja van, hasonlóan jó humorral megáldott felesége és két csodálatos gyermeke majd' minden hazai meccsére elkísérték őt.

És a nyilatkozatai! A fentieken kívül összegyűjtöttük még néhány kiemelkedő mondatát.

Amíg a SportKlubnál dolgoztunk, kint volt a falon az asztalunknál egy Nemzeti Sportból kivágott cikkrészlet, amelyen a 2013-as vb-aranyban tevékenyen részt vállaló Decker Ádám – Gór-Nagy duó kérdezz-feleleke található. A cetli már megsárgult, de a két bekk humora nem. Most Mikiéből idézünk: „Régóta figyelem Ádámot, különleges és hajlékony mozdulatait. Én is szeretnék egyszer törökülésből felnézni úgy az égre, ahogy ő szokott!”

Apropó ülés... még nem említettük az általunk elnevezett ülésformát, a Gór-Nagyingot. Miki az időkérések alkalmával előszeretettel ült a partra felhúzott térdekkel, számos fotó örökíti meg ezt, ami a védjegyévé vált a hosszú évek alatt, az elnevezése pedig tőlünk származik. Ezekből a képekből egy montázst is elkészítettünk. Idővel mások is átvették ezt a szokását, kíváncsian várjuk, ki veszi át a szerepét hosszú távon (Erdélyi Balázs és Jansik Szilárd lehet az utódja ebben).


De vissza a nyilatkozatokhoz, íme, amit a megnyert vb-döntőről mondott a fent említett könyvben: 

„Nem tudom, hogy miért ők veszítettek. Azt viszont tudom, hogy mi miért nyertünk. Beszélhetünk sok mindenről, de minden a Tibitől indult... Sokkal inkább úgy gondolom, hogy a Szivós Marcinak abban az egy lövésében benne volt az egész eddigi pályafutása. Megérdemelte, hogy ő lőtte a győztes gólt. Most komolyan, ennek szerinted nem így kellett lennie?”

2015-ben egy nekünk adott interjújában így válaszolt arra a kérdésre, hogy mi lesz vele, ha abbahagyja a sportot. Négy évvel később lett aktuális:

Biztos, hogy kiesem ebből a közösségből. A válogatottal most is napi hét-nyolc órát eltöltök a Margitszigeten, aki nem válogatott és nem vízilabdázik, az nincs itt. De a kultúrkörből nyilvánvalóan nem fogok kiesni, ez megmarad, hiszen nagyon szeretem ezt a közeget. Sokat beletettem, sokat is kaptam, ez egy kölcsönös viszony, ami biztos, hogy sokáig fog tartani. Nem tudom, hogy milyen módon, csodálkoznék, ha edzőként. Abban biztos vagyok, hogy a vízilabdával való kapcsolatom egész életemben elkísér.”

A 2015-ös kazanyi vb-n ehhez hasonló szösszenetekkel tudósított minket a helyszínről: „Minden gyenge csapatban van egy erős center, aki inkább sérülés- mint gólveszélyes. Itt kettő is volt, úgyhogy személy szerint nem unatkoztam. Ennek azért örülök, így utólag is. Meg persze annak is, hogy szépen nyertünk. Holnapután Argentína. Vajon az megy ott vízilabdázni, aki nagyon ügyetlen a futballban?”

Ma még azért ünnepeljük a bajnoki címet, talán még holnap is, habár valószínűleg fejfájással küzdünk majd. Nekem már sokkal hosszabb a regenerálódási idő, általában már éjfélkor elkezdek regenerálódni, és vizet inni.”mondta nevetve az idén megnyert bajnoki döntő után. 

Mindkettőnknek van Tumblr-oldala, az övé Gór-Nagy Miklós út néven futott egri időszaka alatt. 2014-ben érdemei elismeréseképpen kapott tőlünk ajándékba egy utcanévtáblát, hogy pazar noszvaji vendégházának utcája kellőképpen el legyen nevezve egy helyi hírességről, szóval róla.

Miki_utcatábla.jpg

Indított egy másik, koncepcionális kultúrblogot is a Tumblr-en, Hol voltál akkor, amikor először hallottad? címmel. A szélesebb közönség előtt eddig ismeretlen oldaláról mutatkozott be, zenei ízléséről kaphattunk képet. „És ez éppen merőleges a szubjektív élményérzetem tetőpontrahágásának lineáris görbéjével.” - írta a maga sajátos stílusában.

Kétszer is volt alkalmunk Esti Kornél-koncertre menni vele együtt, a legutóbbin, tavaly a backstage-ben öt perc alatt levette a lábáról a zenekar tagjait és a banda környezetét a közvetlenségével. 

Esti_Kornél_Miki.jpg

Több is és kevesebb is barátságnál.” - szokta jellemezni ezzel a gyönyörű mondattal minden idők legzseniálisabb magyar dalszövegírója, Bereményi Géza a Cseh Tamáshoz fűződő viszonyát. Amióta Miki elárulta nekünk, hogy a nyáron befejezi vízilabdázói pályafutását, ott motoszkál a fejünkben ez az idézet. Álltunk vagy egy percen át csöndben egymással szemben, nekünk nem nagyon jött ki hang a torkunkon, Miki is meg volt hatódva. Szép, romantikus pillanat volt egyébként.

Nem jártunk össze, de ez alatt a nyolc év alatt annyi emailt váltottunk szakmai és magánéleti témákban, könyvekről, zenékről, filmekről, sorozatokról, közéletről, politikáról elmélkedve, és annyi meccse előtt, után beszéltünk, hogy ezekkel egy vaskos kötet is megtelne nyomtatásban. Senki mással nem tudtunk annyi mindenről véleményt cserélni, mint vele, senkivel nem beszéltünk az uszodák világából ennyit, és rendszerint röhögve. Madaras Norberttel és Varga Dániellel kiegészülve - a még aktívak közül Illés Sándor a leginkább ilyen - ők hárman egy külön kasztot képviseltek felfogásukkal, visszafogott, választékos stílusukkal, medencén kívüli viselkedésükkel, szinte művészlelkükkel.

"Ja, szép idők voltak. Nem baj, úgyis megdöglünk mind." - írta ezen a héten egy emailjében Miki Tarr Béla stílusában. 

Borzasztóan fog hiányozni a medencepartról. Főleg az a humor és sárm, meg az a jellegzetes vigyor. Kivel fogunk mi viccelődni három perccel az aktuális parti után? Amikor a Fradi bajnok lett idén, a díjátadás előtt odaszóltunk neki, hogy „Gratulálok, Miki, bár nélküled is ment volna!” Na, az elmúltnyolcév sokkal unalmasabb lett volna a hiányában. Így meg fantasztikum volt, hogy M. egyik kedvenc szavát idézzük. "Maradok a medence mellett a Ferencvárosban, hiszen az utánpótlás munkáját fogom segíteni." -  vigasztalta a visszavonulása bejelentésének napján a most őt siratókat legutolsó klubja, a Ferencváros honlapjának nyilatkozva. Nem szakad el tehát az uszodák világától, már ha valakit ez vigasztal. 

Amúgy meg Gór-Nagy Miklós világbajnok, Lionel Messi nem.

Gór_Nagy_Világliga.jpgFotó: FINA/Facebook


Hozzászólások